Simularea de cutremur care a avut loc astăzi, 13 octombrie, a fost “trecută” de marea majoritate a elevilor cu zâmbetul pe buze, spre deosebire de crisparea și gravitatea de pe chipurile unor politicieni. Asta și pentru că exercițiul a fost anunțat din vreme, iar elevii au avut timp chiar să se acomodeze și cu gândul că una dintre pauze le va fi răpită de un inofensiv cutremur.
La Școala Gimnazială Nr. 3, la 9:45, o „mormăială” de nedeslușit care s-a auzit dinspre sirenele electronice (de pe Valea Bistriței) care aparțin Hidroelectrica a dat startul copiilor pentru adăpostirea sub bănci. După vreo două minute, un al doilea avertisment sonor a fost suficient pentru a scoate în urale elevii care abia așteptau să iasă. Unii dintre ei nu au uitat de spiritul civic și s-au jucat de-a salvatorii ducându-și colegii răniți în careul făcut pe terenul de sport. Un exercițiu necesar, care i-a făcut pe cei mici să tragă și câteva concluzii.
„Astăzi, am învățat cum să ne comportăm când este un cutremur. Prima dată, când auzim sirena trebuie să ne băgăm sub bancă pentru că altfel ne cad chestii în cap. A doua oară, când se aude sirena, trebuie să ieșim afară din clasă”, a spus Petra, elevă în clasa I. Important, pe lângă cele menționate de Petra sunt și sfaturile colegei ei, Ioana. „În timpul unui cutremur, noi trebuie să ascultăm de doamna”.
Și unii profesori au fost precauți. În cazul acestora, cel mai bun mijloc de apărare împotriva posibilului dezastru se pare că sunt documentele pe care elevii le agreează cel mai puțin: cataloagele. (M. TEODOROF)