Problemele acute cu care se confruntă unele din monumentele reprezentative pentru județul Neamț au fost aduse la cunoștința prefectului Vlad Angheluță, în cadrul ședinței de colegiu prefectural din ziua de 28 octombrie. Odată cu prezentarea activității Direcției pentru Cultură, directoarea Rocsana Josanu a scos în evidență urgențele de grad zero, care ar trebui rezolvate imediat.
În capul listei este Biserica ”Bunavestire” a Mănăstirii Bisericani, care are grave probleme nu doar la acoperiș și la unul din zidurile surpate deja în partea de nord, ci și la structura de rezistență. Proiectul de restaurare a fost întocmit, a fost reactualizat de foarte multe ori și plimbat de la o instituție la alta de 3 ani încoace. Acum administrarea monumentului este făcută de Compania Națională de Investiții, se lucrează la actualizarea costurilor și poate la începutul anului viitor vor începe lucrările.
La fel de repede ar trebui să înceapă restaurarea ansamblului Mănăstirii Tazlău (foto) – alt monument lovit de ghinion, cu un proiect făcut greșit și cu finanțarea „deturnată” spre Agapia în ultima clipă. Tot pe lista urgențelor se află ruinele Palatului Cnejilor, Poșta Centrală Piatra-Neamț și Cetatea Nouă a Romanului din Gâdinți. De când a venit la conducerea Direcției pentru Cultură, Rocsana Josanu a trimis 25 de adrese prin care i-a atenționat pe proprietarii de monumente asupra obligațiilor pe care le au.
„A existat doar o intervenție finalizată (Biroul de Cadastru Târgu Neamț), și un singur proprietar a refuzat să primească înștiințarea”, a menționat directoarea Direcției pentru Cultură. „În majoritatea cazurilor, au fost identificate resurse și se întocmesc proiecte pentru reabilitarea obiectivelor. Dificultățile întâmpinate provin în primul rând din practicarea unor tarife de proiectare și execuție mai mari decât în cazul construcțiilor obișnuite. În al doilea rând, există un număr foarte redus de experți și specialiști pe monumente acreditați de Ministerul Culturii, care nu reușesc fizic să facă față solicitărilor”.
Din punct de vedere al numărului de monumente incluse în listă, județul Neamț este la coada clasamentului național, cu doar 537 obiective, din care 170 sunt situri arheologice, iar peste 30 sunt ansambluri bisericești/mănăstirești care cuprind cel puțin două obiective. Județul este, însă, foarte bogat în clădiri care, prin vechime și elementele de arhitectură (țărănească sau modernă) pe care le dețin, ar putea cu ușurință întruni condițiile pentru a fi introduse pe această listă. Cu toate acestea, până în anul 2015, nu s-a făcut nicio propunere de clasare, iar în acest moment a fost declanșată procedura de clasare pentru 6 imobile (două din Piatra Neamț și 4 din mediul rural).
„Din păcate, întocmirea acestor documentații este îngreunată de lipsa fondurilor și de reticența unor proprietari care refuză să colaboreze”, a mai precizat Rocsana Josanu.
Cristina MIRCEA
N.B.: Întreg site-ul mesagerulneamt.ro vă stă la dispoziție cu câteva zeci de articole referitoare la problemele de patrimoniu din județ, pe fiecare obiectiv în parte. Este suficient să scrieți cuvântul PATRIMONIU în motorul de căutare al site-ului și să apăsați tasta ENTER.