Care sunt ingredientele necesare unei afaceri din care cineva să se poată trezi cu o grămadă de euro pentru finanțarea din bani publici a unor activități? Și să poată beneficia de bani, în condițiile în care, parte dintre activitățile respective, dacă nu chiar toate, sunt finanțate din alte surse?
La Piatra Neamț, rețeta este simplă: se ia una bucată societate comercială a primăriei, se adaugă, obligatoriu, una bucată manager general obedient și la curent cu jocurile de interese, obligatoriu bun executant, la care se atașează un responsabil de achiziții și un director economic, se pun cei trei pe făcut hârtii – prin care să justifice cheltuirea banilor, cel puțin scriptic -, iar, ca element coagulant, se folosește o societate care să poată desfășura o gamă largă de evenimente cultural-artistice, simpozioane, expoziții, concursuri sportive și alte activități similare.
Șefii societății au analizat piața de profil și au trimis invitații în trei locuri, după care au selectat cea mai bună ofertă, respectiv a unei firme cu obiect de activitate principal construcțiile.
Aceasta este, pe scurt, povestea cheltuirii a 77.844,42 euro, fără TVA.
În esență, lucrurile se văd un pic altfel, pentru că, luând hârtiile la analizat, se observă o procedură de achiziții făcută cu dedicație, în spatele căreia găsim aceleași personaje legate ombilical de banii publici din ”turismul” pietrean: cunoscutul și temutul Decebal Draghiș și Gabriel Muraru, oamenii cu denunțurile și plimbatul banilor în dosarul Microsoft.
Andrei Dina Gargală vrea evenimente turistice
În anul 2010, în decembrie, cu câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Piatra Neamț primea o adresă de la Perla Invest SRL, semnată de directorul general Andrei Cristian Dina Gargală, care propunea asocierea între municipiul Piatra Neamț și SC Perla Invest ”în vederea organizării de evenimente aferente sezonului de schi”, adică de la 1 ianuarie până la 31 martie 2011.
Ca în orice asociere cinstită, în care unul cere și altul dă, directorul anunță că bugetul necesar va fi solicitat ulterior, după definitivarea calendarului. Între Crăciun și Anul Nou, se lansează un referat de oportunitate, în care se vorbește despre câte lucruri s-au făcut pe Cozla, câte se vor face, cu tot cu liftul înclinat de pe Pietricica, și, într-un final, ajunge și la chestiune, adică la evenimente. Mai exact: un plan de promovare media, o cupă Piatra Neamț (fără să se precizeze exact la ce), un concurs de snowboard slalom, unul de sărituri cu snowboardul, un snow-park, un festival Piatra pe Zăpadă…
A doua zi după asta, se dă o decizie și se constituie comisie de evaluare, pentru atribuirea contractului, formată din oameni de meserie, adică Andrei Dina, Lucian Morozan, Ionel Apintilioaiei, Renaldo Anemțoaicei și Cătălin Păduraru. Se stabilește o valoare estimată a serviciilor, de 346.775 lei. Adică doar 3,46 miliarde vechi.
Și de aici începe partea interesantă a lucrurilor.
Comisia se pune pe căutat firme cu experiență și cu rezultate în acest domeniu. Și le găsește rapid, probabil într-un catalog special al firmelor, cu care o fi venit cineva la purtător.
O adresă e trimisă către societatea ZYWA Eco Construct SRL, din București, pe str. Fântânica nr. 35A. Aceasta are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. În anul 2011, ZYWA are un singur angajat și 762.851 lei cifră de afaceri. În anul 2010, când au găsit-o cei de la Perla, avea cifră de afaceri 29.800 lei. Se cuvine presupus, în acest punct, că, probabil, cifra de afaceri i-a determinat pe cei din comisie să aleagă această firmă.
Altă adresă a fost trimisă către societatea CIRAD SRL, din Iași, înființată în februarie 2008, fără nicio cifră de afaceri în primii doi ani de activitate, fără niciun angajat din 2009, dar care declară ca obiect de activitate principal producția de energie electrică. Se cuvine reținut un nume dintre asociați: Alexandra Elena Goicea.
A treia adresă e trimisă către Amma General Store SRL, București, înființată în 2009 și cu activitate principală ”alte activități de curățenie”. Firma și-a schimbat numele de mai multe ori. La început, se numea Total Style Sporting SRL, iar acum se cheamă Libro Events SRL, denumire sub care este implicată într-un scandal urât mirositor privind curățenia la metrou. După deschiderea ofertelor primite din partea acestor firme, specializate în construcții, curent și curățenie, e declarată câștigătoare ZYWA Eco Construct SRL, contractul fiind semnat, în numele firmei, de Raluca Dumitru. Pe 15 ianuarie 2011, se semnează contractul nr. 55 și, brusc, nu se mai întinde pe 3 luni, ci intră în vigoare ”de la data semnării lui și își păstrează valabilitatea până la realizarea obiectului său, dar nu mai târziu de decembrie 2011”. Valoarea este stabilită în euro: 77.844,42, fără TVA.
După asta, teoretic, încep activitățile.
Sincope, bani și planuri media
Cum s-au desfășurat evenimentele prinse în contract nu-și mai aduce aminte multă lume. Cert este că, pe 1 noiembrie 2011, este datată o adresă către Perla Invest a celor de la ZYWA, prin care se solicită încheierea contractului, iar câteva zile mai târziu pornește o notificare, de la Perla, pentru rezilierea contractului. Abia după aceea, pe 20 decembrie 2011, este transmisă o altă adresă de la ZYWA, la care sunt atașate dovezile muncii lor, pentru activitățile prinse în contract. Unele interesante și care ar merita mai multă atenție.
De exemplu, cum a fost executată activitatea ”planul media”. Prima observație: campania radio a fost desfășurată pe bani la numai două radiouri locale, stațiile din Bacău ale ZU și Kiss FM. Pe un post, un spot a costat 9,72 euro; destul de mult, dar, probabil, a meritat.
Urmează o listă de radiouri care au difuzat spoturile ”free”, contribuind, deci, pro bono, la propășirea turistică a perlei moldave: Radio 1 Piatra Neamț (proprietar, prin interpuși, Gheorghe Ștefan), Pietricica FM (proprietar, prin interpuși, Claudiu Stafie), Impact FM (cu acoperire, se spune, în Neamț, Iași și Suceava). Cei care au primit banii au și o grilă de difuzare.
În privința campaniei tv, lucrurile sunt și mai simple. Societatea ZYWA a ”reușit” ce n-a reușit nimeni altcineva – campanie free pe următoarele posturi: Realitatea TV, Antena 3, Kanal D, TVR 1 (toate fiind posturi naționale cunoscute pentru faptul că dau publicitate gratis) și, evident, 1 TV, care a promovat, firesc, tot free, evenimentele.
Trecând la campania outdoor, se observă că banii s-au dus către Bacău, unde s-a pus un afiș la McDonald’s (630 de euro pe 2 luni), Arena Mall (200 euro pe 2 luni) și locuri de afișaj în 10 autobuze (200 euro pe 2 luni). În Iași, se vorbește vag despre afișaj la Iulius Mall, concretă fiind partea cu banii: 630 de euro, tot pe două luni.
Pe lângă acești bani, s-au mai cheltuit 100 de euro, pentru autocolante, indicatoare și săgeți pârtie.
Pe print, două ziare cunoscute din județul nostru, Monitorul de Neamț și Ceahlăul, află, acum, că au contribuit gratis la campania celor de la ZYWA și Perla Invest. Bani a primit, în schimb, cunoscuta și foarte citita revistă 7 Seri (600 euro/2 luni) și, de data aceasta normal, Adevărul de Seară (700 euro).
Pe online, s-a făcut o copie a tuturor site-urilor existente în acel moment și așa află cei mai mulți dintre ei că au făcut parte din campania de promovare pentru care constructorii bucureșteni au primit bani buni.
Evenimente finanțate la dublu?
O simplă răsfoire a presei vremii arată că multe dintre activitățile anunțate au fost făcute cu participarea financiară a Perla Invest și a Primăriei Piatra Neamț, deopotrivă, în condițiile în care exista deja un contract cu ZYWA Eco Construct. Bunăoară, este certitudine faptul că, la ”Noaptea Devoratorilor de Publicitate”, organizată în 2011 la Casa de Cultură, apar ca organizatori Perla Invest și Authentic Travel&Management, societate în care administrator este chiar Decebal Draghiș! Nici acționariatul nu este unul de ici, de colea, fiindcă se regăsesc niște firme înmatriculate în Cipru, printre care și celebra DD Land Oil Corporate Ltd, societate prin care s-a plimbat mita din Dosarul Microsoft! Coroborând datele de înființare a societății și datele la care s-au jucat banii din Dosarul Microsoft, s-ar putea ajunge la niște concluzii interesante.
Să mai spunem că Authentic Travel&Management a fost înființată special pentru a prelua toată activitatea turistică din Piatra Neamț în mâinile sigure ale lui Draghiș și Muraru. Există declarații oficiale în acest sens.
Rețeaua prin care se dorea ca tot ce înseamnă sursă de bani ”turistici”, din tot ce înseamnă obiective construite din bani publici, este întregită de alte societăți, cu aceleași personaje principale. Apare societatea Authentic Pub SRL, care, inițial, trebuia să ridice o o cafenea în Parcul Tineretului, după desființarea marelui Gatsby de la Teatrul Tineretului. Aici, lucrurile sunt un pic mai complicate.
Inițial, în cărți a fost firma Estensio Corporation, aparținând unui alt Muraru, frate cu Gabriel, firmă care s-a ”remarcat” și în activitatea de reabilitare termică a blocurilor din Piatra Neamț, având contracte teleghidate spre ea. Discuțiile din presă au dus la apariția Authentic Pub SRL, care trebuia să mascheze cumva adevărații beneficiari. Acționar la societate va fi Alexandra Elena Goicea, al cărei nume apare și într-una dintre societățile care au participat la licitația de la Perla Invest. Și care este aceeași doamnă cu cea care a preluat acțiunile lui Gabriel Muraru de la SC Favo Investment&Consulting SRL București, atunci când pe Muraru, ajuns director la Salrom, îl păștea incompatibilitatea (și/sau conflictul de interese), întrucât Favo avea contracte cu regia națională.
Authentic Pub va fi una dintre societățile prin care Decebal Draghiș va administra bună parte din activitatea bunurilor de la Perla Invest. Astfel, în 29 noiembrie 2010, înainte de semnarea contractului pe activități de promovare, se încheie un contract de închiriere a unui spațiu de 221.53 mp în municipiul Piatra Neamț, Piața Gării, clădirea adiacentă stației de plecare telegondolă, unde își deschide punct de lucru. Peste câteva zile, pe 5 ianuarie 2011, societatea se pregătește să primească viitorii turiști și la punctul de sosire a telegondolei, unde închiriază 446,05 mp și se deschide, evident, alt punct de lucru.
Așa se închide unul dintre cercuri. Tandemul Muraru-Draghiș își creează toate condițiile pentru căpușarea municipiului via Perla Invest. Bani de promovare și organizare evenimente ajung la ZYWA Construct. Barul din parc trebuia să ajungă la ei. Stațiile de plecare și de sosire a telegondolei au fost luate, și ele. Chiriile nu se plătesc decât pe compensări iluzorii – gen compensare cu construcții efectuate, făcute de societăți care, la rândul lor, lucrau (obligați) în compensare cu contracte primite. Pentru exemplificarea legăturii dintre cei doi întru căpușare, să spunem că Authentic Pub a ”subînchiriat” spațiul de la punctul de plecare a telegondolei către firma The Society Club SRL, unde asociați erau Carmen Muraru, prima soție a lui Gabriel Muraru, și Adrian Pribeagu, colegul lui Muraru. Această firmă a avut ea spațiul respectiv închiriat, încă din 2008, conform unui contract de închiriere valabil pe cinci ani. De ce s-a renunțat la spațiu pe această societate și s-a trecut pe alta poate ține de meandrele concretului și de viitoare incendii sau, pur și simplu, de rațiuni financiare.
Schema a funcționat fără probleme mari până când au început neînțelegeri între cei doi și Gheorghe Ștefan.
Societăți care, prin acționari și/ sau administratori, fac parte dintr-o rețea de firme legate de societățile implicate în activitatea turistică a banilor publici la Piatra Neamț.
Diana Claudia Vlădescu – un personaj cheie
Diana Claudia Vlădescu este omul care apare în foarte multe societăți ale lui Decebal Draghiș, în calitate de administrator. Ea împreună cu Mădălina Cășvean, Alexandra Elena Goicea și Laurențiu Stoica sunt câțiva dintre oamenii care erau puși în față, într-o rețea de societăți.
Procurorii DNA au stat de vorbă cu Diana Vlădescu, tocmai pentru a face legătura între Decebal Draghiș și fostul primar de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.
Iată părți din declarațiile sale, așa cum apar în rechizitoriul de trimitere în judecată în Dosarul Microsoft:
”Înainte de a trece la consemnarea declarației, vreau să precizez că am discutat cu dl. avocat Abraham, cu privire la un denunț pe care ar fi trebuit să-l formulez și prin care ar fi trebuit să demonstrez că nu eram eu administrator al firmelor și că șeful meu era, Decebal Draghiș. La dl. avocat Abraham, am ajuns prin doamna C.P., pe care o cunosc din luna februarie 2014, când dânsa a venit la Casa Presei Libere, unde aveam birourile, mi-a spus că la Piatra Neamț se efectuau percheziții la Strong Montaj și FC Ceahlăul, că e posibil să avem și noi percheziții și că ar fi bine să iau toate documentele de acolo, să le duc în altă parte. Am încheiat un contract de asistență juridică cu dl. avocat Abraham. Doamna C.P. mi-a spus că firmele pe care le administrez sunt luate în vizorul organelor de control, respectiv a DIICOT și că este cunoscut că, prin aceste firme, s-au efectuat mai multe tranzacții bancare. Totodată, mi-a spus că risc să iau foarte mulți ani de pușcărie (…) că eu sunt persoana care răspunde în fața legii, întrucât eu sunt administrator al acestor societăți (…)
Personal, nu i-am spus lui Decebal Draghiș că am fost contactată de doamna P. și nici că am fost la dl. avocat Abraham. Știam de la Decebal Draghiș că a fost audiat la DNA, că și-a asumat aceste societăți, precum și faptul că a predat documentele societăților la DNA (…)
Personal, i-am povestit dlui Abraham despre activitatea firmei, păsurile mele și am stabilit cu dânsul să facem un denunț, în care să arătăm că eu nu eram beneficiarul acestor firme și că șeful meu era Decebal Draghiș. I-am spus dlui avocat că am ridicat sume de bani cash, respectiv că am efectuat tranzacții financiare. Știu că au existat contracte de împrumut între asociați și firme și că o parte din sumele retrase reprezentau restituire împrumut (…)
Menționez, de asemenea, că, în luna februarie, când am luat legătura cu dl. avocat Abraham, i-am spus că am o colaborare în dosarul penal de la DNA. I-am spus, de asemenea, că documentele societăților au fost predate la DNA. I-am spus, de asemenea, că o parte din documente au fost duse la o firmă de audit din Iași și că, în drum spre Iași, a fost spartă mașina. Casapu Sergiu m-a anunțat, la acel moment, că au fost sustrase documentele. Nu am văzut procesul-verbal. (…) Nu cunosc ce documente au plecat spre Iași. Nu am văzut mașina cu care s-a plecat la Iași și nu pot preciza volumul documentelor. (…)
L-am contactat telefonic pe Decebal Draghiș, care era plecat din țară de ceva timp și urma să mai stea. Cred că era în Boracay (Filipine – n.r.). I-am spus lui Decebal Draghiș ce discutasem cu C.P., iar acesta mi-a precizat că, dacă este atât de disperată, respectiv dacă este treaba atât de nasoală, să le iau și să le duc la Sinaia, la niște prieteni de-ai lui ce aveau spații de depozitare.”
Nota redacției: Episodul cu mașina spartă pe drumul de la Piatra Neamț la Iași și din care s-au sustras taman documentele de care se făcea vorbire în legătură cu firmele implicate în dosar pare desprins din filme cu Louis de Funes și jandarmii francezi. Cu această ocazie, apar alte elemente, care ne duc spre o altă arie a afacerilor legate de același personaj în zona Neamțului, și anume un important contract pe bani europeni, despre care s-a tot vorbit, dar care, deocamdată, este bine protejat din toate punctele de vedere. (Valentin BĂLĂNESCU)