Mă uitam pe niște însemnări mai vechi și mi-am dat seama că au trecut 15 ani de când cea mai performantă secție a CS Ceahlăul – canotajul – nu a mai avut parte de o sărbătoare asemănătoare cu cea din noiembrie 2000. Cine nu a auzit de canotajul pietrean – ”puiul” nucleului olimpic al țării noastre, cum era denumit de cunoscători, ”născut” la CS Ceahlăul, în urmă cu 45 de ani? Cine nu a auzit măcar o singură dată de magnifica Garoafa Cantemir, ”creatoarea unei noi perspective și a unei cu totul altei ierarhii în lumea sportului nemțean, impunând – cu succese vii, răsunătoare – disciplinele nautice?”. (Cristian Livescu, Dicționarul performanțelor sportive din județul Neamț). Cine nu a auzit de Felicia Afrăsiloaie-Jiteanu și Elena Giurcă, primele sportive ale CS Ceahlăul medaliate cu bronz la Jocurile Olimpice de la Montreal?
În 2000, secția de canotaj a aniversat trei decenii de activitate productivă, la eveniment fiind prezente personalități marcante ale F.R. Canotaj, COSR și MTS, foste glorii ale canotajului pietrean, oficialități locale și județene, persoane care au contribuit la dezvoltarea canotajului pietrean, antrenori și sportivi. Primarul Ion Rotaru a acordat atunci antrenorilor emeriți Garoafa Cantemir și Valentin Gavril titlul de cetățeni de onoare ai municipiului Piatra Neamț. Redăm, în continuare, câteva dintre gândurile oamenilor, exprimate în urmă cu 15 ani, la marea sărbătoare a canotajului pietrean. Din păcate, cârmaciul de legendă al ambarcațiuni de 4+1 vâsle a României, Elena Giurcă, ex-președintele CS Ceahlăul, Nicolae Arhire și profesorul Radu Toma, fostul director al CSȘF Olimpia au părăsit această lume, dar vorbele lor au rămas întru eternitate.
Primarul Ion Rotaru: ”De 30 de ani, performanțele canotorilor la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Jocurile Balcanice și Campionatele Naționale au devenit istorie vie, pagini de aur ale sportului nemțean, ale sportului românesc. Iată că, în condițiile grele de atunci și de acum, dorința de a învinge a profesorilor, a antrenorilor, a directorilor și nu în ultimul rând a sportivilor – pentru că ei sunt, de fapt, cei care aduc valoarea – a fost lumina călăuzitoare pentru toți. Între timp, s-au adunat numeroase medalii, care au necesitat foarte multă muncă”.
Prof. Radu Toma, fost director al CSȘF Olimpia: ”Această aniversare, dovedește, încă o dată, că sportul din Piatra Neamț nu este uitat. Condițiile în care s-a început acest sport au fost foarte vitrege, mizere aș putea spune, dar s-a reușit imposibilul”.
Prof. Garoafa Cantemir, fondatoarea secției: ”Sunt foarte emoționată și, în același timp, sunt foarte mulțumită, pentru că am ajuns să trăiesc clipa acestei sărbători, care ar trebui să se facă, măcar din 10 în 10 ani”.
Dr. Costache Andone: ”Vă mulțumesc tuturor, pentru că am ocazia să retrăiesc, alături de dumneavoastră, clipe sublime, întrucât rememorările acestea nu sunt altceva decât o mângâiere a sufletului. Ne bucurăm că fetele moldovene au dus «seva» gliei peste hotare și au obținut performanțe care le-au urcat pe culmea gloriei sportive. A sprijini sportul este o datorie de onoare a fiecăruia. Ca medic, m-am ocupat de sănătatea oamenilor, dar, în primul rând, m-am ocupat de sufletul omului”.
Prof. Elena Giurcă, medaliată cu bronz la JO de la Montreal: ”În acești 30 de ani, mi-am văzut împlinit un vis de o viață, nu numai pe linie sportivă, ci și profesională, deci mă încearcă o imensă bucurie, dar și puțin regret, pentru că au trecut prea repede anii pe lângă noi”.
Prof. Victor Moceani, președintele Federației Române de Canotaj: ”O aniversare poate trece ca o dată nesemnificativă în istoria unei secții de canotaj, dar, atunci când bilanțul acestor trei decenii este unul pozitiv, acesta se transformă într-o sărbătoare, care adună laolaltă pe toți cei care au pus umărul la obținerea acestor rezultate deosebite, pe care această secție, în condiții precare, a reușit să le aibă”.
Doina Ciucanu Robu, medaliată cu bronz la JO Los Angeles: ”Ne-am întâlnit aici, cu personalități, fie de la COSR, fie de la federație, de la MTS, fie personalități locale, foști și actuali conducători ai clubului. A fost un eveniment extraordinar, care practic m-a copleșit”.
Nicolae Arhire, fostul președinte al CS Ceahlăul: ”Am un sentiment de satisfacție, pentru că la activitatea acestei secții am avut o contribuție deosebită, privind înființarea și mai ales dezvoltarea ei, iar ceea ce s-a investit aici a fost recompensat prin rezultatele deosebite pe care le-a obținut această secție, atât pe plan intern, dar mai ales internațional”.
Prof. Valentin Gavril, antrenor emerit de canotaj: ”În această fericită împrejurare, emoțiile sunt foarte mari. Mă bucur că am reușit să organizăm această revedere. Întâlnirea dintre vechea și noua generație de canotori, care s-a petrecut în această zi, este un simbol al continuării tradiției”.
Prof. Lenuța Sansu Dabija, participantă la JO de la Montreal: ”Mă bucur enorm că am realizat acest eveniment și consider că, în acest mod, lumea începe să ne cunoască. Dacă nu ne facem singuri o imagine, în țară și în lume, nu ne va ști nimeni. A face ceva pentru sport înseamnă a te implica, cu trup și suflet, și eu am depus multă muncă în tot ceea ce am făcut”.
Prof. Dan Cojocaru, președinte CS Ceahlăul: ”Sunt amintiri deosebite, sportivi care s-au perindat, rând pe rând, la nivelul cel mai înalt. Este un sentiment de mulțumire, pentru că, la acest moment omagial, CS Ceahlăul se află din nou în elita canotajului național și mondial datorită celor doi antrenori, Garoafa Cantemir și Valentin Gavril”.
Felicia Afrăsiloaie-Jiteanu, medaliată cu bronz la JO de la Montreal: ”Sunt foarte emoționată, mă bucur că am fost prezentă la această sărbătoare și le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine de-a lungul anilor. Actualelor sau viitoarelor canotoare le doresc să cucerească o medalie la fel de strălucitoare ca a mea sau poate mai valoroasă”.
Remember
Apariția canotajului pe meleagurile nemțene se leagă de anul 1969, când lotul național feminin a venit într-un cantonament de pregătire la Piatra Neamț, pe lacul Bâtca Doamnei, în vederea participării la Campionatele Europene. Antrenorul lotului, profesorul universitar Ion Bulugioiu, și medicul Octavian Popescu s-au gândit că ar fi bine să se înființeze aici o bază nautică, iar secția de canotaj să funcționeze în cadrul CS Ceahlăul.
În 1970, președintele CS Ceahlăul, Nicolae Arhire, a alăturat secțiilor de atletism, box, fotbal, volei și canotajul, ramură ce avea să aducă, de-a lungul anilor, rezultate remarcabile, dovedindu-se că hotărârea privind apariția secției a fost de bun augur. Astfel, ia naștere prima secție de canotaj din nord-estul României, sub conducerea unei mari sportive de performanță, Garoafa Cantemir, componentă a lotului național de canotaj până în 1972, dascăl de certă valoare care și-a dedicat întreaga viață formării de canotoare campioane. (Ana MOISE)