interviu cu primarul Florinel Sarion
A trecut aproape un an de când Florinel Sarion ocupă funcția de primar la Girov. Perioadă în care nu se poate spune că a avut prea multă liniște. Aproape în fiecare săptămână s-a întâmplat ceva, ori se punea de-un puci în Consiliul local, ori se mai făcea o reclamație sau o emisiune la tv. În ciuda tuturor acestor lucruri, se pare că la Girov s-a format o majoritate și, încet-încet, se fac pași înainte. Mici, lucru recunoscut de Florinel Sarion, dar importanți, dacă se ține cont că totul s-a făcut cu bani de la bugetul local, buget afectat de datorii imense lăsate de fosta administrație.
– Domnule primar, la Girov a existat, clar, un blocaj în activitatea administrației publice locale. De aproape un an, este mai multă liniște. Pe acest fundal, ce ne puteți spune despre activitatea Primăriei?
Nu putem spune că am făcut prea mult în aceste luni, dar am făcut destule, spun eu. Asta pentru că, de găsit, nu am găsit nimic în afară de datorii, n-am găsit proiecte. În primul rând, în ordinea priorităților, am intrat în iarnă și a trebuit să deszăpezim, iar la noi s-a făcut acest lucru profesionist, așa cum nici în orașe nu s-a făcut. După aceea, am avut balastarea în toată comuna. Oamenii au fost mirați, pentru că au fost ulițe pe care nu a fost pusă niciodată o roabă de balast, iar acum am încercat să nu ocolim pe nimeni. Toată această acțiune s-a făcut numai cu bani de la buget.
După calcule făcute cu specialiștii din primărie, ne-am dat seama că singura șansă să mergem înainte este să ne apucăm de proiecte, care să ne permită atragerea de fonduri. Am început să depunem proiecte, pe Măsura 4.3., pe terenuri agricole, pe măsura 7.2., adică pe drumuri comunale. Avem, pot să vă spun, un punctaj foarte bun, deci șanse reale de a primi finanțarea. Mai avem un proiect, din păcate, nu mai reușim să-l depunem anul acesta și nu numai din vina noastră, pentru că nu avem cofinanțarea, dar o să-i dăm drumul pe bugetul anului viitor. Este un proiect de mare impact social, vorbim aici despre canalizare și apă la Căciulești. Tot la capitolul realizări, trebuie să trec și finalizarea licitației pentru apa de la Turturești. Pot spune că, din acest punct de vedere, stăm bine.
– Vorbeați de datorii multe…
Acum vorbim degeaba despre ce a fost. Am fost obligați să achităm toate datoriile găsite, din urmă, pentru că altfel nu puteam funcționa. Am avut 3 miliarde la sala de sport, datorii din 2007. Am achitat, chiar dacă sala de sport care nu este încă terminată. Datoriile au rămas, executorul judecătoresc nu ține cont de stadiul lucrărilor, el are o hotărâre și o pune în aplicare. Am mai avut datorii de la școală, de la grădiniță, de la canalizare, care nu funcționează, am tot plătit. Dacă nu plăteam toate astea, am fi avut bani pentru cofinanțarea mai multor proiecte, dar, asta e, trebuie să strângem cureaua și să mergem înainte.
– Nu este o imagine deloc idilică. Știți ce este ciudat? Comuna este mare, la doar câțiva kilometri de municipiul reședință de județ, și totuși aveți șomaj, multe cazuri sociale, nu prea văd societăți comerciale importante care să vină să se stabilească aici…
Aveți dreptate. Este un cumul de cauze. Vă dau un caz, ca să înțelegeți problemele cu care ne copnfruntăm, că ai impresia uneori că nu suntem în secolul XXI. O familie din Botești, oameni muncitori, care au un pic de pământ, nu pot beneficia de ajutor social, pentru că legea este în așa fel făcută că trebuie să nu ai nimic. Oamenii muncesc cât pot, muncesc și cu ziua, pe la alții, ca să poată să-și crească copiii. Au copii mulți, dar foarte buni, merg la școală, învață bine, numai că au o problemă: nu au curent electric acasă! Am făcut dosarul și, pentru că pe primărie nu se poate, le-am promis că o să mă ocup eu de toată treaba asta. Nu cu bani de la Primărie, ci de la mine, din buzunar, o să le trag curentul. E multă hârțogăraie, documentație, proiect pe casă, dar nu a rămas decât să le facă lucrarea. Până în iarnă, o să aibă lucrarea făcută. Este doar un caz, dar este foarte multă lume necăjită. Nu sunt locuri de muncă și asta este o mare problemă. Am reușit și am angajat 10 oameni la groapa de gunoi, dar 10 din 4.000 este puțin. Evident că noi vrem să atragem investitori care să ofere locuri de muncă, dar pentru asta trebuie să avem infrastructură. Este singura șansă de a avea locuri noi de muncă.
– Practic, a venit iarna, chiar dacă vremea bună mai cochetează cu noi. Cum stați cu pregătirile pentru iarnă?
Comuna Girov are nouă sate în componență și o rețea foarte mare de drumuri. Cu buldoexcavatorul pe care-l avem nu putem merge peste tot, noi îl ținem pentru a interveni în situații de urgență. De aceea, am ales, ca și până acum, calea licitației și a contractelor de deszăpezire. Anul acesta, suntem în măsură să anunțăm că vom face economii majore la încălzirea grădiniței de la Căciulești. Pe lângă faptul că s-au investit mulți bani în reabilitări, peste un miliard, acest lucru se vede. Eu consider că este foarte important că am montat o pompă de căldură, care a costat 70.000 lei, care ne va ajuta să facem economii majore. Cheltuielile cu ea se vor amortiza în 3 ani, dacă vedem cât am fi cheltuit cu lemnele, cu tăiatul lor, cu salariul fochistului etc. Acum, căldura vine din pământ și costurile sunt practic zero. În Neamț, sunt doar 3 lucrări de genul acesta și cred că acesta este viitorul: cât mai puține cheltuieli, nu agresăm natura și avem și căldură.
La școala din Girov, avem o problemă care ne dă mari bătăi de cap, este vorba despre acoperișul școlii. La Căciulești, totul este refăcut, cred că aici ne putem compara cu liceele din oraș. Dar acoperișul de la Girov ne deranjează, însă sigur vom face reparația la anul.
Pentru că tot vorbim despre investiții pe care eu le consider inteligente, vă mai dau un exemplu, cu care cred că ne putem mândri. La începutul anului, am stabilit că trebuie să schimbăm tot iluminatul public în comună. Nu că așa vroia Sarion sau altcineva. Am făcut un studiu de caz, avem un consum de 62 kw/ oră. Dacă am trece la iluminat cu leduri, consumul ar ajunge la 21 kw/ oră. Vă dați seama că este vorba despre o economie substanțială! Investiția este în jur de 70.000 de euro, cu plata în 3 ani. Dacă facem un calcul, anul trecut am plătit peste 3 miliarde iluminatul public, deci investiția se amortizează, practic, într-un an și un pic. După ce trec termenele de contestație, în decembrie, sper să începem lucrarea și iarăși se va vedea că se pot face economii, generate chiar de investiții, care ne ajută să ne îmbunătățim traiul tuturor.
– Enumerați, pe scurt, problemele cu care se confruntă comuna.
Nu este greu să le enumeri, este greu să le rezolvi. Nu avem apă, canalizare, avem130 km de drumuri în comună și proiecte pentru asfaltare doar pentru 14 km. Doar drumurile județene și comunale sunt asfaltate, în rest, doar drumuri pietruite. Dacă nu avem apă curentă și asfalt, de aici încep restul problemelor. Suntem la 7 km de Piatra Neamț, dar nu avem minimum de confort în satele comunei. Sigur, sunt cauze obiective pentru situația existentă, dar și subiective. Și aici trebuie amintită situația din Consiliul local asupra investițiilor. Sunt 3-4 consilieri care nu vor să înțeleagă că am fost aleși să facem ceva pentru comunitate, nu să stricăm tot ce este aici. Dacă am venit cu orice proiect, ei au votat împotriva la orice, chiar dacă erau lucruri de mare importanță pentru comună. Probabil că au fost învățați să facă așa ceva. Acuză tot timpul, acuză, acuză, fără nici cel mai mic argument care să dovdească ceva. Mă acuză că fur, eu sau consilierii care susținem binele comunei.
Sper ca oamenii din comună să vină să-i întrebe de ce sunt tot timpul Gică contra, de ce nu sunt de acord cu nimic. Singurul lucru cu care sunt de acord este să schimbe primarul și viceprimarul! Atât! Ei gândesc totul politic, nu vor decât să blocheze totul, pentru ca, în campania electorală, să poată spune că nu s-a făcut nimic în comună. Curios că sunt unii la al doilea mandat, cum e dl. Andrieș – și nu înțeleg cum îi păcălește pe oameni să-l voteze în continuare, dl. Chiuaru – care e la al patrulea mandat. La el e simplu, a fost cuscru cu fostul primar, așa că a ajuns și a fost păstrat pe listă. Profesorul Lungu, care este veșnic candidat la primărie și nu ia mai mult de 70 de voturi la alegeri, e și el printre ei. Se spune acum că PSD l-ar fi ales drept candidatul său. E un semn bun pentru cei care-i vor fi contracandidați, dacă ne luăm după câte voturi a primit în alegerile trecute.
Eu sper ca locuitorii comunei să fie alături de mine, pentru că și eu sunt aproape de ei. Vreau să ridicăm împreună comuna și să ne putem mândri cu ea. Vreau să șterg imaginea unei comune în care primează certurile între consilieri. Mă gândesc că, dacă nu aveam atâtea certuri, acum poate aveam și gazul metan tras în comună. Dacă oamenii mă vor sprijini și vom avea un consiliu local devotat comunității, o să vedeți că la Girov se pot face multe lucruri bune. (Mesagerul de Neamț)