Un proces în care un fost primar este judecat pentru spălare de bani este întotdeauna interesant. Iar dacă primarul este Gheorghe Ștefan, lucrurile sunt și mai demne de luat în seamă. În esență, acesta este acuzat că și-ar fi folosit influența politică și administrativă pentru a direcționa unele contracte și lucrări către firme controlate de el, plus multă spălare de bani.
Interesantă nu este numai poziția lui Gheorghe Ștefan sau argumentele aduse de avocați. Pentru cei din sală, neimplicați în proces, cele mai savuroase sunt declarațiile martorilor.
Doi dintre ei, audiați în ședința de judecată din 19 noiembrie, de la Piatra Neamț, au făcut declarații care nu-l ajută deloc pe fostul primar să demonstreze că nu era implicat în firmele de care se leagă numele său.
Primul, fost director economic la una dintre societățile prinse în proces, a vorbit despre înființarea postului de televiziune Giga Tv, pentru finanțarea căruia s-au scos 900.000 de lei din Strong Montaj și s-au trecut, pe bază de împrumut prin Sonic Media. Contractele au fost de prestări servicii de publicitate. El a declarat că atât el, cât și sora sa au fost acționari de fațadă, „firma fiind, în fond, a lui Gheorghe Ștefan, care lua toate deciziile”.
Al doilea, adminstrator al altor două firme din grup, beneficiare de contracte, a afirmat, la fel ca și primul, după ce-au jurat pe Biblie, că au primit ordine de la Ștefan și au acționat exact așa cum decidea el.
Vizibil nervos și agitat, fostul primar de Piatra Neamț a făcut numeroase drumuri între banca sa și cea a avocaților care-l reprezintă, dar a cerut și permisiunea să pună întrebări martorilor, motivând, pe de o parte, că este în joc soarta lui, iar pe de altă parte, că el știe cel mai bine ce detalii contează, pentru că are „minte de inginer, nu de avocat”.
Încercând să mărească distanța dintre el și firmele pe care este acuzat că le-a condus, Gheorghe Ștefan a adresat ambilor martori aceeași întrebare: „Mi-a prezentat mie vreodată vreun contract?”. Răspunsurile au fost diferite, dar au avut același efect. Se impune precizarea, pentru cei care nu știu, că martorii au fost audiați separat, fără să poată ști unul ce declară celălalt.
Directorul economic a răspuns sec: „Contracte nu, doar analize bazate pe contracte. Nu pot să spun de câte ori am vorbit la telefon cu dumnealui în 5 ani, dar în legătură cu plățile ne întâlneam, nu vorbeam la telefon”.
Administratorul a fost mai explicit: „Gheorghe Ștefan se implica în mod direct în activitatea Sonic Media și Euromedia, că doar era televiziunea lui. Venea în mod frecvent pe la sediu și participa la un fel de ședințe cu șefii de departamente. Cât despre contracte, avea un set de vreo 10, semnate de mine în alb, pentru cazul în care s-ar fi întâlnit cu vreun cunoscut când mergea la București. Oricum mă chema la hotelul la care era cazat (Euro Hotel) și-mi spunea exact ce să fac. El vorbea cu omul, stabilea detaliile și pe urmă mă trimitea „vezi că trebuie să-ți dea cineva 30.000 euro sau 50.000 de euro”. Ce contracte să-i mai arăt când totul era stabilit dinainte și banii intrau în contabilitate?”.
Ambii martori au vorbit, de asemenea, despre niște achiziții de mașini (10 pentru televiziune și 5 pentru FC Ceahlăul), care s-au făcut tot prin Strong Montaj. FC Ceahlăul și-ar fi plătit autoturismele, dar Sonic Media nu, potrivit unuia dintre martori.
La final, avocata Felicia Adiaconiței a cerut audierea altor 4 martori, doi angajați ai Strong Montaj și doi foști administratori, apreciind că ei sunt utili cauzei pentru că martorii abia audiați „n-au fost în totalitate sinceri”. Procurorul de ședință n-a scăpat ocazia să-i reamintească faptul că poate depune plângere pentru mărturie mincinoasă, dacă este cazul. N-a fost! Iar președintele instanței a acceptat audierea a încă 4 persoane, așadar va fi o cauză cu 30 de martori, care probabil se va întinde încă vreo câteva luni. Iar în paralel se vor face 3 expertize: una informatică, una contabilă și una în construcții. Toate au drept scop confirmarea sau, dimpotrivă, infirmarea susținerilor procurorilor DNA, care au precizat în comunicatul de la momentul trimiterii în judecată a fostului primar că: „În vederea scoaterii din SC Strong Montaj SA a sumelor de bani obținute din infracțiuni și a ascunderii adevăratei naturi a provenienței acestora, Gheorghe Ștefan s-a folosit de diverse societăți comerciale pe care le controla: SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL, în beneficiul cărora, în perioada 2010-2014, a dispus, a inițiat, a coordonat efectuarea de plăți de către SC Strong Montaj SA, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate economic (plăți în favoarea Best GSG SRL pentru servicii fictive de consultanță; plăți pentru inutile servicii de publicitate, parțial prestate de 1TV Neamț și GIGA TV, care depășeau ca valoare profitul anual; asumarea și plata unor împovărătoare rate de leasing, refacturate către Sonic Media SRL, dar neachitate de aceasta; luarea în chirie a unui hotel care nu aducea venituri și menținerea contractului o lungă perioadă de timp; divizarea SC Tehnoutilaj SA (devenită SC Strong Montaj SA), constituirea unei noi societăți comerciale, Giga Star SRL care a preluat activele pentru a le da înapoi cu chirie primei societăți comerciale amintite; plata chiriei pentru un spațiu folosit de mai multe societăți comerciale afiliate și acceptarea plății impozitului pe proprietatea, aflat în sarcina Giga Star SRL etc.).
C. Mircea