Din acțiunea de control demarată de ISU pentru verificarea localurilor în care au fost programate Baluri de boboci liceeni, a reieșit un alt subiect, care se prefigurează a fi la fel de ”greu” și chiar sensibil, unul în măsură să dea fiori pe spatele părinților de liceeni aflați la început de drum.
Surprinzător pentru un oraș mic ca Piatra-Neamț, în care toată lumea cunoaște pe toată lumea, în acest an, numele Mariei Pughineanu, care se recomandă Mariana, apare pe toate tabelele Inspectoratului Școlar Neamț, transmise instituțiilor care vor veghea balurile bobocilor. Pentru cei, probabil puțini, care n-au auzit totuși niciodată acest nume, reproducem un fragment dintr-un material publicat de un cotidian din Iași, tot în acest an: «Printre cei trimiși în judecată se numără și un impresar artistic din Iași, Eduard Morun, acuzat că ar fi fost „furnizorul“ de fete din acest dosar. Alături de el, au mai fost trimiși în judecată și Maria Pughineanu (42 de ani, Piatra Neamț), dar și soții Anamaria Tamaș (40 de ani) și Istvan Kelemen (38 de ani), ambii din județul Mureș. Perioada în care anchetatorii plasează activitatea infracțională a celor patru este 2011-2014.
„În această perioadă au fost recrutate 26 de tinere minore și majore ce proveneau din familii cu o situație materială precară, din familii dezorganizate ori din mediul rural, cărora li se promiteau venituri importante din activități de spectacol (dans ori animație în diferite cluburi din țară), victime care ulterior au fost exploatate de Anamaria Tamaș, Istvan Kelemen, în diferite cluburi din Târgu Mureș, și de Maria Pughineanu, în clubul «Central» din municipiul Piatra Neamț, în scopul obținerii de importante sume de bani din această activitate”, au precizat anchetatorii. Potrivit acestora, în Târgu Mureș, Kelemen și Tamaș ar fi deținut fiecare câte un club, acolo unde fetele se prostituau.
Majoritatea fetelor sunt din municipiul Iași sau din împrejurimi. Multe dintre acestea au dat declarații în fața procurorilor relatând cum au fost racolate și cum au ajuns să se prostitueze. Anchetatorii nu au calculat încă suma pe care traficanții ar fi obținut-o din prostituție. Una dintre fete a declarat însă că o partidă de sex costa în medie 200 de lei, multe dintre dansatoare întreținând raporturi sexuale cu mai mulți bărbați într-o noapte».
În vreme ce partenerii ei de afaceri au stat după gratii, Mariana Pughineanu a fost arestată la domiciliu, invocând starea de sănătate precară a copiilor ei, și apoi a fost plasată sub control judiciar. Toată vara a dat cu subsemnatul la poliție; între timp, dosarul s-a întors la DIICOT Iași pentru completarea probatoriului, fiindcă în sala de judecată, din mărturii, a reieșit să numărul victimelor ar fi mult mai mare și trebuie completat opisul, după care procesul va merge înainte. În asemenea condiții era aproape previzibilă o ”reconversie profesională”, însă nicidecum spre statutul de organizator de baluri ale bobocilor. Dincolo de verdicul instanței, care, cel mai probabil, va pronunța pedepse cu executare, ca în mai toate cazurile de acest gen, așezarea numelui Mariei Pughineanu lângă cel al unor instituții de învățământ este absolut nepotrivită, indiferent de context. Și cu atât mai mult când este vorba despre balul bobocilor, unde poate apărea firesc gândul că organizatoarea ar fi tentată să facă ceva „prospecțiuni”. Cum de s-a ajuns aici? Unii dintre directori nu citesc știrile din categoria „infracțional” și, să zicem, chiar n-au știut cine este organizatorul, iar alții au știut, dar i-a interesat mai mult locul și mai puțin persoana.
* „Am auzit, dar n-am știut”
- „Noi am semnat contract pentru balul bobocilor cu SC RoCom Central SA și vom face balul sus, la restaurant, nu la club, pentru că am înțeles că nu este autorizat. Contractul a fost semnat între RoCom Central, Asociața de părinți și Fundația Calistrat Hogaș 1911. Ca reprezentant al firmei de la Central Plaza, apare Cătălin Roca. Am auzit și noi despre această Pughineanu, dar noi n-am știut că RoCom Central i-a închiriat ei un spațiu. De altfel, pe contract nu apare numele ei”, a precizat Florin Irimia, directorul Colegiului Național ”Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț.
- Noi am făcut balul, în urmă cu trei săptămâni. Contractul a fost semnat între școala noastră și Maria Pughineanu. Ce pot să vă spun este că eu nu am știut nimic despre acest nume”, a spus Daniela Neamțu, directoarea Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț.
-„Contractul a fost semnat între școală și Pughineanu Maria, reprezentantă a firmei Melany Style. Noi am avut balul la Club Central. O știu pe Pughineanu de acum trei ani, pentru că am avut discuții mai aprinse cu dumneaei, deoarece am rugat-o să-mi stipuleze în contract că nu va servi elevilor băuturi alcoolice. Și anul acesta am anunțat poliția, a fost trimis și un echipaj de jandarmi și am vorbit la barurile din jur să nu servească băuturi alcoolice elevilor. Am auzit și noi tot felul de zvonuri legate de locul unde am organizat balul și, săptămâna trecută, în consiliul profesoral, am luat decizia ca niciun bal să nu se mai organizeze vreodată în club. Dacă părinții vor altceva, nu au decât să meargă de mână cu copiii unde vor să sărbătorească”, a spus prof. Constanța Chelaru, directoarea Colegiului Național ”Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamț.
-„Nu știu exact cine apare pe contract pentru organizarea balului bobocilor. Am semnat și eu, dar din partea celor de la club nu știu să vă spun, pentru că acum nu am niciun act la mine. Tocmai luni (9 noiembrie) vă pot spune. Eu știu că am fost anunțați de la Central că nu mai facem la club. O să facem în restaurant. Din punctul meu de vedere, dacă nu se poate, n-am nicio problemă dacă se ține în cantina liceului”, a precizat prof. Mariana Paleu, directoarea Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu din Piatra-Neamț.
Marian TEODOROF