Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” este o școală cu aproape 2000 de elevi, înscriși la cele 18 calificări profesionale, o unitate educațională în a cărei ofertă curriculară se regăsesc calificări pentru profilurile real, servicii (domeniile economic, turism și alimentație), resurse naturale și protecția mediului (domeniile protecția mediului, industrie alimentară, silvicultură, agricultură), tehnic (domeniile electronică automatizări, electric, mecanică).
Pe lângă paleta educațională complexă și foarte variată, baza materială modernă și adecvată ofertei, numărul mare de spații școlare și cadre didactice, școala propune și o gama atractivă de activități extrașcolare, care valorifică potențialul și care contribuie semnificativ la îmbogățirea cunoștințelor elevilor.
Pentru fiecare profil și domeniu, există activități extrașcolare, nonformale, care implică toți elevii, gradual, pe parcursul anului școlar. Dintre toate, elevii pot alege acele activități care le dezvoltă personalitatea și le formează deprinderi reale de viață independentă. De aceea, Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” are în graficul activităților extrașcolare cel puțin șase evenimente de mare amploare, recunoscute la nivel județean, regional, interjudețean sau național.
În data de 22 martie 2016, de Ziua Mondială a Apei, se va organiza proiectul județean al profesorilor și al elevilor de la profilurile Real și Resurse Naturale și Protecția Mediului, intitulat ”Apa, condiție sine qua non a vieții”, aflat la ediția a VIII-a.
La sfârșitul lunii martie 2016, va avea loc Simpozionul Național ”IPO TECH – Perspective tehnice și tehnologice în contextul european”, ediția a IX-a, activitate organizată de profesorii și elevii de la profilul Tehnic, Domeniul Electronică și Automatizări.
În primele două zile ale Săptămânii ,,Școala Altfel. Să știi mai multe să fii mai bun!”, 18 și 19 aprilie 2016, se va derula Proiectul Național ”Creangă… la el acasă”, ediția a VII-a, activitate care, la edițiile trecute, a antrenat peste 1000 de concurenți și a adus școlii două premii I, în 2012 și 2015, în cadrul Competiției Ministerului Educației Naționale, intitulată ,,Cea mai frumoasă activitate din Săptămâna Școala Altfel”.
Joi, 21 aprilie 2016, profesorii de istorie organizează, pentru elevii ancorați în realitate dar pasionați de trecut, simpozionul ”Cinste eroilor!”, un omagiu adus strămoșilor, cu scopul conștientizării valorilor naționale. Proiectul cuprinde mai multe activități, ce se vor desfășura pe parcursul anului școlar: Comemorarea victimelor Holocaustului, Dor de România Mare, Ziua Vânătorilor de Munte, Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice, Ziua Europei etc.
Cu prilejul Zilelor Școlii și al Zilelor Porților Deschise, din luna mai, profesorii de la catedra de Turism și alimentație publică, vor organiza, pe 19 mai, simpozionul ”Arta de a fi gazdă”, ediția a VIII-a, pentru elevii care promovează obiectivele turistice în limbile română și engleză, dar și pentru cei pasionați de arta gastronomiei.
În aceeași perioadă, pe 20 mai, se va derula Simpozionul-concurs ”Speeling Bee”, ediția a VII-a, cu participarea elevilor care comunică într-o limbă străină. Acesta acțiune este singura la nivel de județ pe domeniul limbii engleze.
În acest an școlar, sunt programate activități educative determinate de Ziua Europeană a Limbilor Străine, Săptămâna Educației Globale, Balul Bobocilor, Ziua Naționale AntiSIDA, Zilele Reciclării, Ziua Mondială a Drepturilor Omului. Înaintea sărbătorilor de iarnă, prin Consiliul Școlar al Elevilor, elevii școlii vor organiza o activitate de tradiție, intitulată ”Fulgi de bucurie”, ediția a VI-a, pentru colectarea de fonduri pentru elevii cu probleme sociale. În colaborare cu elevii de la CSE și cu Asociația de Turism Româno-Franceză, în luna martie, se va susține Festivalul Francofoniei. De asemenea, elevii vor participa la evenimente dedicate Zilei Mondiale a Alimentației Sănătoase, Zilei Mondiale a Mediului și Zilei Internaționale a Copilului. În același grafic de activități extrașcolare, sunt programate și participările la concursurile ,,Prietenii Pompierilor”, ,,Cu viața mea apăr viața”, ,,Sanitarii pricepuți” și ,,Let’s Do’it, Romania”.
În fiecare an, elevii colegiului participă la manifestările artistice organizate în luna decembrie de Fundația Culturală ,,Ion Creangă”, cu prilejul Zilelor povestitorului. De asemenea, școala se află într-un parteneriat cu Liceul Agricol Privat „Saint Andre”, din Sury-le-Comtal, regiunea Roanne, Franța. Deja s-au efectuat mai multe sesiuni de vizite și schimburi de experiență între elevii și profesorii celor două licee, iar programul comun continuă și în acest an școlar.
Având în vedere oferta școlară și extrașcolară a Colegiului Tehnic ,,Ion Creangă”, putem aprecia că doar prin educație, cooperare și bune practici se formează personalitatea tinerilor. Din paleta foarte variată a activităților extracurriculare, fiecare elev poate selecta ceea ce îl ajută, îl reprezintă sau îl motivează.