Avem o societate în care nu există transparență, în ciuda asigurărilor venite din partea tuturor celor care au în mână pâinea și cuțitul informațiilor. În aceeași societate, există persoane care au protecție, indiferent ce ar face, și trec fără probleme peste orice obstacol. Lucrurile sunt în așa fel ierarhizate încât clanul funcționarilor fără frontiere, promovați pe baza meritocrației de partid, cu concursuri aranjate sau cumpărate (nu neapărat cu bani), se sprijină tot timpul, de la Piatra Neamț la București, de la București la Bruxelles. Chiar și atunci când lucrurile sunt evidente, ți se spune cu nerușinare că nu ai dreptate – ceea ce poți înțelege -, dar cu și mai mare nerușinare ți se spune că nu ai voie să știi lucruri publice, pentru că așa vor mușchii unor funcționari sau pentru că așa se primește ordin.
Vă prezentăm un caz, care poate fi unul de manual, privind birocrația, modul cum se ascund informații publice și, mai ales, modul cum un minister, al Educației în cazul nostru, și brațul înarmat din teritoriu, adică Inspectoratul Școlar Neamț, au acționat și acționează când este vorba despre un caz extrem de mediatizat și cu urmări foarte grave. Vorbim aici despre examenul de bacalaureat și despre examenul pentru admiterea în licee din Neamț, ambele mediatizate din plin și cu reacții fulminante din partea ministrului de atunci al Educației. El a arătat cu degetul spre Neamț, a spus că s-au întâmplat lucruri inacceptabile și că se vor lua măsuri drastice.
Scurtă aducere aminte
Bacalaureat 2015. La Târgu Neamț, în cazul a două centre de examen, apar reclamații care acuză fraudă. O anchetă pe repede-nainte a ministerului descoperă un adevărat sistem de fraudare a examenului, se vizionează casete, numărul celor care ar trebui eliminați sperie pe toată lumea și, după negocieri și pertractări, sunt eliminați doar 87. Despre profesorii implicați se vorbește mai puțin, la fel și despre membrii comisiilor, care și-au făcut treaba superficial. Atât la nivelul centrului de examen, cât și al comisiei județene conduse de Elena Laiu. Indiscutabil, numărul eliminaților trebuia să fie mai mare, dacă se respectau crieriile pentru toți cei vizionați.
Admitere la liceu. După examenul de admitere și repartizarea computerizată, la Inspectoratul școlar apar 240 de solicitări de transferuri speciale. Comisia întrunită la Inspectorat aprobă 160 dintre aceste cereri. La nivel național, izbucnește scandalul și ministerul cercetează treansferurile din mai multe județe. În Neamț, se descoperă că 130 transferuri sunt ilegale. Nu se ia nicio măsură împotriva celor din comisie, se pune batista pe țambal și o altă comisie din Inspectorat își acoperă colegii, pe baza unui act intern care bate metodologia. Șefa comisiei, Elena Laiu, nu poate fi cercetată decât de minister, prin ordin al ministrului. În paralel, ministerul îi demite pe generalii de la Bihor, Prahova și ia măsuri drastice la Suceava. În Neamț, este liniște.
Demersuri pentru transparență
Mesagerul de Neamț cere Inspectoratului Școlar Neamț să transmită componența comisiei și conținutul documentului care s-a dovedit mai important decât metodologia de examen. Răspunsurile sunt demne de o antologie a umorului: componența comisiei este secretă (!?), iar documentul pe baza căruia s-au aranjat, în bine sau rău, destinele a peste 200 de copii este și mai secret. Justificarea a 130 de transferuri ilegale este sublimă: nu trebuie nimeni pedepsit, deoarece nu s-au produs efecte.
Cu încredere într-un minister care părea că vrea să ia măsuri și să facă ceva, ne-am adresat biroului de presă, cerând să ne transmită ce nu au vrut cei de la județ și anume componența comisiei județene de bacalaureat și a celei care a ”judecat” transferurile speciale. Iată întrebarea: ”Întrucât, în urma solicitărilor noastre, reprezentanții IȘJ Neamț au refuzat să pună la dispoziție acte considerate de aceștia ca nefiind de interes public, vă solicităm ca, în calitate de for tutelar, să ne spuneți care este componența comisiei de admitere la liceu (care s-a ocupat de soluționarea cererilor speciale la clasa a IX-a) și care este componența comisiei de bacalaureat”.
Răspunsul pare să fie o palmă transmisă direct spre vicepremierul Dâncu: ”Componența comisiilor de bacalaureat/ admitere, procedurile interne, rapoartele întocmite de organele cu atribuții de control, nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, fiind exceptate conform prevederilor art. 12, alin. 1, lit. d, e, g, întrucât sunt în desfășurare anchete penale/ disciplinare”.
Șmecherii aciuați la biroul de presă fac abstracție că noi am cerut doar componența comisiilor și ne spun că acestea nu sunt informații publice! Și, ca să întărească afirmația, se fac că nu pot transmite informația, deoarece noi am fi cerut actele de control sau proceduri interne. Acelorași șmecheri le transmitem că avem rapoartele încă din timpul controlului, iar o procedură internă, care spune că NU ESTE NIMENI VINOVAT PENTRU 130 DE TRANSFERURI ILEGALE, ori este o șmecherie, ori este mai imprtantă decât legea! Caz în care trebuie mutat sediul ministerului la Piatra Neamț, la inspectorat sau la seminarul teologic, unde mănâncă toți miniștrii învățământului când vin în vizite în zonă. Faptul că acolo preda doamna Laiu sau că soțul ei este director adjunct importă prea puțin în acest context, dar reprezintă un lucru care merită consemnat pentru viitoarele vizite ale domnului Adrian Curaj. Cum pot fi considerate secrete numele unor inspectori, într-o comisie care coordonează un examen public de interes național, este un mister pe care sperăm să-l soluționeze instanțele foarte rapid.
Cum vrea dl. Dâncu ce vrem și noi
Într-o declarație recentă, preluată de toată presa națională, vicepremierul Vasile Dâncu spunea că ”rapoartele de monitorizare pe Legea 544 privind accesul liber la informațiile de interes public dau la iveală probleme «foarte grave» de transparență. Majoritatea instutuțiilor publice nu mai prezintă un raport la sfârșitul anului, site-urile nu mai prezintă informațiile obligatorii, iar tratamentul cererilor de transparență și liberul acces la informație «este făcut discreționar de foarte multe ori și făcut uneori intenționat, în așa fel încât să îngreuneze accesul la informațiile de interes public»”.
”În ultimii ani, s-a produs o dezinstituționalizare în ce privește transparența și accesul liber la informațiile de interes public. Eu sunt cel care am inițiat acum 13-14 ani această lege și am văzut fazele succesive în care s-a pierdut din concretețea acestei legi. M-am uitat pe câteva rapoarte de monitorizare și am observat că acum avem foarte grave probleme de transparență. Sunt lucruri legate de faptul că majoritatea instutuțiilor publice nu mai prezintă un raport la sfârșitul anului, site-urile nu mai prezintă informațiile obligatorii”, a declarat Vasilel Dâncu.
Vasile Dâncu s-a referit și la confuzia care se face, ”deliberat”, între Legea 544/2001 privind accesul liber la informațiile publice și Ordonanța 27/2002 (Legea petițiilor): ”De foarte multe ori, mai ales când presa cere câte-o informație, în 63% din cazuri – am văzut un raport al Guvernului de monitorizare pe această lege – observăm că se întâmplă să fie tratată ca Legea petițiilor, care durează mai mult (primirea răspunsului – n.red.), are un alt regim”.
Cum se face că lucrează și ia măsuri Ministerul Educației
În Neamț, calificativele anuale acordate de minister celor din conducerea Inspectoratului școlar au fost considerate secret de serviciu. După multe insistențe, s-a aflat că Elena Laiu a primit calificativul satisfăcător, iar generalul Stan – ”bine”. Evident, fiecare om cu scaun la cap s-a gândit că doamna Laiu a fost ”sancționată” pentru performanțele de la examenul de bacalaureat și de la admiterea în licee, mai ales pentru ultimul, unde au apărut transferurile considerate ilegale de minister. Așa că am cerut Ministerului să ne lămurească dacă există vreo cercetare disciplinară având ca obiect activitatea doamnei Laiu, legată de soluționarea cererilor speciale după examenul de admitere. Ei bine, stimați membri ai corpului didactic din Neamț, ministerul ne anunță că a descoperit 130 de transferuri ilegale, dar că nu a început nicio cercetare disciplinară, deoarece nu există un ordin de ministru dat în acest sens. Mai ales că, la Neamț, totul a fost mușamalizat cu succes.
- Întrebare adresată Ministerului Educației:
”În legătură cu neconformitățile descoperite de Corpul de Control, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Neamț, în ceea ce privește soluționarea cererilor situațiilor speciale, din acest an (transferuri la clasa a IX-a, după repartizarea computerizată), s-a început vreo cercetare disciplinară pentru președintele comisiei din Neamț (prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț)? S-a luat vreo măsură până acum în acest sens? Ce intenționează să facă ministerul?”
- Răspunsul primit:
”Urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm următoarele informații transmise de Corpul de Control al Ministerului Educației:
Cercetarea disciplinară a președintelui Comisiei Județene de Admitere Neamț, doamna Elena Laiu, inspector școlar general adjunct, privind soluționarea cererilor situațiilor speciale apărute după admiterea computerizată, nu a avut loc până în prezent, deoarece comisia de cercetare disciplinară a unui inspector școlar general adjunct, în conformitate cu prevederile art. 280, alin (5) ale Legii nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, poate fi numită doar de ministru, lucru care, în intervalul imediat următor constatării abaterilor, nu s-a întâmplat. În baza recomandării Corpului de Control, de a cerceta abaterile prezumate ale Comisiei Județene de Admitere Neamț, s-a constituit o la nivel local o comisie de cercetare disciplinară, care a întocmit un raport prezentat în Consiliul de Administrație al Inspectoratulu Școlar Județean Neamț. Acesta a decis nesancționarea membrilor comisiei”.
De ce nu avem educație în România, ci doar un simulacru care se numește învățământ? Pentru că, la peste 6 luni de la un examen fraudat, ministerul nu cercetează deloc cum a fost posibilă frauda, deși chiar el o constată!
Iar răspunsul la întrebarea despre măsurile pe care intenționeză să le ia ministerul a fost ignorat cu multă eleganță, parcă pentru a-i întări convingerea domnului Dâncu despre transparența ministerială.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Bravo (…) pentru extraordinarul efort pe care il faceti pentru a prezenta realitatile adevarate din invatamantul nemtean. Poate ca niciodata in fruntea ISJ nu a fost o echipa de personaje atat de (…) profesional si moral.
Va tinem pumnii si faceti sa fie posibil ca dupa plecarea acestora sa nu ne procopsim cu alte personaje !!!
Felicitări ! Așa este. S-au comis ilegalități și nimeni nu este pedepsit. Stan a mai avut curajul să afirme că va da în judecată ministerul pentru calificativul acordat. Ce tupeist….