Grație, frumusețe, eleganță. Echipa de majorete ”Ritmic Show”, a Școlii generale nr. 3 Piatra-Neamț, s-a calificat recent la Campionatul Mondial care va avea loc la Praga, în Cehia, în luna august a anului viitor. Elevele profesoarei Lăcrămioara Corfă au reușit această performanță în premieră pentru orașul și județul nostru. Artizanele acestui succes sunt Teodora Asmarandei, Denisa Baluș, Iustina Chioacă, Ilinca Ioanițoae, Raluca Lazăr, Karina Leonte, Ilinca Negoiță, Ioana Olărașu, Ilinca Pepelea, Maria Stavarache, Bianca Șerban-Năstase, Teodora Tănasă și Maria Tăzlăoanu.
”Am trăit o mare bucurie!” – mini-interviu cu profesoara Lăcrămioara Corfă
– Iată că toate eforturile dumneavoastră și ale micuțelor majorete pe care le pregătiți au dat roade…
Am trăit o mare bucurie. Am fost, la început, amatori și dornici de muncă și iată că acum am început să avem rezultate și să ne placă din ce în ce mai mult ceea ce facem. Părinții sunt foarte implicați. Având tot acest sprijin la îndemână, am beneficiat de condiții propice de lucru. Vreau să vă spun că este și o pasiune de-a mea de mult timp. Am ajuns la un rezultat foarte mult râvnit, dar mai puțin așteptat. Există în orice lucru o satisfacție la un moment dat și o recompensă.
– Recent ați participat la a noua ediție a Festivalului Balcanic ”Femi Sport” de la Buzău, întreceri găzduite de sala ”Romeo Iamandi”, unde ați ocupat primul loc la categoria cadete. La Buzău, v-ați întrecut cu mai multe echipe din țară, dar și cu o formații similare din Bulgaria…
Festivalul Balcanic de la Buzău se organizează în fiecarea an. De aici am reușit să ajungem la Campionatul Mondial. Ca să te califici, îți trebuie și un punctaj foarte bun. La categoria noastră, am luat locul întâi și am primit o notă mare, 9,50. Am trăit niște sentimente greu de descris. Am stat cu inima în gât, dar am reușit până la urmă.
– În primăvară, la Festivalul Național al Majoretelor de la Piatra-Neamț, ați ocupat tot locul întâi.
Și anul trecut ne-am situat tot pe locul întâi. Acum doi ani, fetele erau mai micuțe, am pornit de la locul II, dar, de câtva timp, ne menținem în vârful ierarhiei și asta ne dă curaj de fiecare dată. Încercăm să îmbunătățim și să complicăm mișcările, dansul. Fetele sunt muncitoare și serioase, iar părinții, deosebit de implicați. Acest sport destinat majoretelor a câștigat teren în ultimii ani și la noi. A devenit un sport foarte iubit. S-a ajuns la un nivel înalt. Sunt echipe numeroase în țară, bine pregătite. Noi am luat foarte în serios această ramură sportivă și ne pare bine că am ajuns să avem asemenea rezultate.
– De cât timp pregătiți echipa Ritmic Show?
De trei ani și jumătate. Eu am pornit cu fetițele de când erau la grădiniță, la grupa pregătitoare. Pe parcurs, copiii își schimbă prioritățile, mai renunță,și astfel am mai cooptat alte fetițe, le-am antrenat corespunzător și acum am ajuns cu toate, indiferent de vârstă, la același nivel de pregătire. Aș vrea să mai selecționez una-două fetițe. Dacă sunt mai multe, acoperă mai bine spațiul de dans.
– Acest rezultat sigur răsplatește munca, seriozitatea și perseverența fetițelor și a dumneavoastră. Să mai spunem că Lăcrămioara Corfă nu este profesoară de educație fizică, așa cum s-ar putea crede…
Nu predau educație fizică. Eu sunt profesor pentru învățământ primar și preșcolar. Lucrez ca educatoare de 36 de ani. Am o mare pasiune – muzica. Am început să cânt la chitară, am fost la festivaluri naționale și acum am transformat această pasiune în dans și, dacă am găsit și fetițe talentate, am avut cu cine să lucrez.
– Transportul echipei la Campionatele Mondiale din Cehia va fi suportat de ”Femi Sport” Buzău, însă, pentru cazare și masă, trebuie să vă descurcați dumneavoastră să găsiți fondurile necesare.
Baza, de fapt, sunt părinții. Sperăm să găsim vreun sponsor, măcar pentru costumație, pentru un trening. De fiecare dată, am încercat să le răsplătesc prin câteva bucurii mărunte, pentru că merită din plin.
”Rezultatul este deosebit” – prof. Anișoara Oniciuc, directoarea Școlii nr. 3 Piatra-Neamț
– Școala nr. 3 a câștigat în prestigiu și datorită majoretelor de la Ritmic Show, prin această calificare la Mondiale…
Este prima echipă de majorete a școlii. Avem un grup închegat, alcătuit din fetițe desebite. Rezultatul este, într-adevăr, deosebit. Este o performanță obținută în urma unei munci susținute, atât din partea fetelor, cât și a doamnei profesoare pentru învățământul preșcolar, Lăcrămioara Corfă. Noi ne bucurăm foarte mult pentru ce au realizat și suntem siguri că ele vor munci mai mult și vor avea o evoluție meritorie și la Mondiale.
– Pe școala dumneavoastră stă scris: ”Dulci poveri de carte. Școala de vecie”. Am înțeles că fetele învață și foarte bine…
Fetele sunt eleve în ciclul primar. Ele au rezultate bune și la învățătură. Evident că trebuie să depună un efort în plus, pentru a se pregăti pentru Mondiale. Bănuiesc că o fac din plăcere, ceea ce este ușor și nu simt ca o pe o povară această muncă.
”Ne-am remarcat prin ținută și coregrafie”
- Teodora Asmarandei: ”Noi am luat o notă foarte bună. Celelalte echipe au fost și ele bune, dar noi am avut cea mai frumoasă costumație. Am fost cele mai bune. Ne-am remarcat prin ținută și coregrafie. În Cehia, vrem să câștigăm primul loc”.
- Teodora Tănasă: ”A fost foarte multă concurență. Noi am dansat cât am putut de bine, ne-am făcut prieteni, ne-am și distrat. A fost important să dansăm bine. Eu vin la majorete de 3 ani și mi-a plăcut de la început. Cred că o să facem un nou dans, mai frumos și o să avem o comportare bună la Praga”.
- Ilinca Negoiță: ”Sunt foarte bucuroasă că am luat primul loc, chiar nu mă așteptam. Ne-am descurcat foarte bine și am fost entuziasmată când am aflat că am câștigat”.
«În zilele noastre, majoretele au devenit o entitate separată de orchestră, având propriile regulamente, competiții, asociații și, nu în ultimul rând, un număr foarte mare de practicante, conduse fiecare de visul de a deveni campioane. Majoretele au ajuns să desfășoare o activitate aflată la limita dintre sport și artă, puțin cunoscută, dar care are un farmec aparte. Chiar dacă, în general, majoretele sunt etichetate ca ”fetele care dau din pompoane”, cei care au avut șansa să vadă o reprezentație a unei echipe profesioniste au ajuns la convingerea că este vorba despre cu totul altceva, nicidecum despre o activitate improvizată sau spontană». (Enjoy Majo’s Blog) (Ana MOISE)