La nivel guvernamental, în momentul pregătirii și apoi al votării bugetului, guvernul a anunțat sistarea ajutoarelor pentru Biserică, altele decât salariile preoților și personalului adiacent. Decizia a generat o mulțime de luări de poziție, în condițiile în care, în țară, sărăcia lucie se vede peste tot, chiar și din Mecedesurile episcopale, garnisite cu geamuri fumurii, pentru ca privirile păcătoșilor muritori să nu deranjeze confortul înaltelor fețe. Asta se întâmplă la București. La Piatra Neamț, lucrurile stau cu totul altfel.
9 miliarde de lei vechi rătăciți prin teșchereaua județului au găsit consilierii județeni și, în lipsă de altceva, s-au gândit să-i dea de sărbători acolo unde este mai mare nevoie de ei, adică unor mănăstiri și biserici. În condițiile în care toate celelalte probleme din județ au fost rezolvate, grija pentru o biserică din Grumăzești sau una din Horia (fiecare cu sfinții aferenți), ca să nu mai vorbim despre Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi”, este tot ce le-a mai rămas consilierilor. În condițiile în care presiunile au venit, via Mitropolia Moldovei și Bucovinei sau Arhiepiscopia Romanului și a Bacăului, tot din zona politică, care reușește să îmbine nevoia de voturi a politicienilor, cu nevoia de bani a preoților.
Banii vor fi direcționați pentru ajutorarea unor biserici strategice, strâns legate de nume de VIP-uri politice locale sau de necesitatea de a achita niște lucrări unor firme de casă, nu spre rezolvarea unor probleme de patrimoniu, de exemplu.
De ce trebuie să ”donăm” bani pentru unități de cult?
Pentru că există o ordonanță a Guvernului, de prin 2001, care permite acest lucru și care spune că, la cerere, unitățile de cult aparținând cultelor recunoscute pot beneficia de sprijin financiar. Pot, nu este obligatoriu! E ca și când ar fi, totuși, dacă se iau în considerare factorul calendaristic – mai sunt doar șase luni până la alegeri -, factorul uman – se știe ce agenți electorali zeloși pot fi slujitorii Domnului – și factorul economic, dat de noile condiții, care nu prea lasă loc la multe cheltuieli de campanie, că altfel riscă clinchet cristalin de zurgălăi argintii.
În acest context, se poate spune că s-a stabilit un tipar, un traseu pentru o astfel de inițiativă. Se caută o biserică, una care are lucrările făcute pe modelul cunoscut (bani de la oameni, materiale la negru de pe unde se poate, muncă la negru, tot de pe unde se poate). Biserica trebuie musai să fie în parohia unui politician cu putere de influență asupra/ în rândul celor din Consiliul Județean, fie ei conducere executivă sau consilieri. În paralel, se acționează creștinește, recte preotul paroh dă telefon la pila din dotare, de la Mitropolie sau Arhiepiscopie, pentru întocmirea cererii. Evident că, la momentul telefonului, se precizează în clar că totul este rezolvat și că solicitarea va primi răspuns pozitiv. Urmează pregătirea ședinței de consiliu, aprobarea se confirmă prin vot și, pasul final, se virează banii.
De aici încolo, ar trebui să urmărească cineva dacă decontul se face pe lucrări reale sau totul este doar o mascaradă, pentru a intra niște bani într-un cont din care se pot scoate ușor, fără control de la Curtea de Conturi.
Este cazul să vedem care sunt principalii beneficiari.
Parohia ”Sf. Mina” a părintelui Arsene de la Grumăzești
Una dintre cele mai importante sume este direcționată către biserica parohiei ”Sf. Mina”, de la Grumăzești, cu destinația ”lucrări de construcții la casa socială și capela mortuară”. Pentru asta, județul se angajează să contribuie cu 200.000 lei, jumătate anul acesta și restul după ce se justifică primii bani. În acest caz, cererea venită de la Mitropolie are o particularitate: nu este semnată de Mitropolit, semnatar fiind doar consilierul pentru patrimoniu și construcții bisericești, ing. Mircea Precupan. De fapt, este singura cerere venită doar cu o singură semnătură. Poate este o întâmplare, poate este o scăpare sau poate se mai întâmplă ca, uneori, să fie mai oportun ca șeful cel mare să fie deranjat, că poate n-ar vedea cu ochi buni anumite cereri, și să-l deranjeze că sumele mari nu se împart către mai multe parohii sărace, din alte zone ale județului.
La Grumăzești, lucrările pentru construirea unei case sociale și a capelei au început acum 3 săptămâni. Muncitorii de acolo ne-au declarat că totul s-a făcut cu bani de la primărie și din donații de la enoriași. Probabil că un supliment de la județ prinde bine, acum cât se mai poate.
În septembrie 2013, presa locală consemna o mare sărbătoare, care a adunat întreaga suflare a comunei Grumăzești: «Un impresionant număr de credincioși, adunați la biserica din centrul comunei, au luat parte la sfințirea crucilor care, mai apoi, au fost ridicate pe turlele bisericii. Lăcașul de închinăciune, având hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Mina” este construit din piatră, în stil ștefanian. La slujba de sfințire, au luat parte și înalte oficialități județene – vicepreședintele CJ Neamț Dan Manoliu și deputatul Ionel Arsene. „Mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns cu toții această binecuvântată zi, în care am sfințit crucile, pentru ca mai apoi să le ridicăm pe biserică, în semn de închinare și mulțumire adusă Tatălui Ceresc pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră (…) Mulțumesc domnului primar Constantin Matasă și echipei pe care o conduce, pentru sprijinul pe care ni-l acordă necontenit. (…) Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a spus părintele paroh Vasile Arsene.»
Între timp, parohul s-a schimbat, dar construcția e trainică și se dezvoltă.
Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi” marchează 238.000 lei
Nelipsit de fiecare dată când este vorba de fonduri ”de la județ”, Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi” se dovedește o struțo-cămilă care are posibilitatea să înghită bani… cât de mulți și de peste tot. Proiecte pe fonduri nerambursabile – decontate în dorul lelii și acceptate la plată după vizite la unitatea de turism, care face faima seminarului prin toate ministerele -, ajutoare ca acesta de acum, totul este luat și cheltuit spre binele celor de acolo. De data aceasta, se cer 238.000 lei pentru ”reparații și igienizare sală de educație fizică și reparații împrejmuire”. Care împrejmuire, probabil, se va vedea la decont. Să remarcă că nici această cerere, înregistrată pe 8 decembrie la Mitropolie, nu poartă semnătura mitropolitului Teofan. Același Mircea Precupan semnează, alături de secretarul eparhial, pr. Florin Călugăru.
În acest punct al prezentării, se poate conchide că mai bine de jumătate din banii puși la bătaie de CJ Neamț pleacă spre colegiul din care a fost ales deputatul Ionel Arsene, președintele PSD Neamț.
200.000 de lei o biserică din Târgu Neamț
Din ce-a rămas, tot pe bază de necesități, jumătate – 200.000 de lei – merge la… o parohie din Târgu Neamț. Este vorba despre Parohia ”Sfinții Trei Ierarhi” Bejeni-Humulești, pentru care, pe 24 noiembrie 2015, Mitropolia cere niște bani, dar fără să spună cât. Adresa către președintele CJ Neamț sună interesant: «Cu deosebit respect, vă înaintăm, alăturat, dosarul Parohiei ”Sfinții Trei Ierarhi” – Bejeni-Humulești, jud. Neamț, care solicită un ajutor financiar pentru anul 2015, necesar lucrărilor de construcții la biserica parohială. Ținând cont de situația financiară existentă, mănăstirea nu poate susține integral din fonduri proprii lucrurilor începute.
Față de cele prezentate mai sus, respectuos, vă adresăm rugăminte, Domnule președinte, de a soluționa favorabil cererea înaintată, acordând un sprijin financiar, pentru continuarea lucrărilor precizate».
Nu se înțelege clar despre ce mănăstire ar putea fi vorba în cazul parohiei din Târgu Neamț. Ar putea fi, mai degrabă, o cerere tip, nemodificată. Parohul, preotul Ioan Răducu, a menționat câteva din avatarurile construirii unei biserici: «Parohia s-a înființat în toamna anului 2002. În 2003, am reușit să ridicăm paraclisul de acum, dar el este cu altă destinație, casă de prăznuire adică. Din 2004 până în 2007, ne-am chinuit cu tot inventarul, am plecat cu o bucățică de teren. Autorizație de construcție ni s-a dat în august 2007 și tot atunci am pus și piatra de temelie. În 2008, am săpat fundațiile. Studiile geotehnice ne-au spus să ducem fundația până la 10 metri și jumătate. În 2008, am turnat fundările, iar în 2009, 2010 și 2011 am turnat demisolul. Din 2012, lucrăm efectiv la zidurile bisericii. Am turnat bolțile, mai avem de zidit turnul și apoi acoperișul. Sperăm ca, în vara anului viitor, să facem acoperișul. În cea mai mare parte, am obținut fonduri din contribuțiile enoriașilor, nu avem sponsori mari. Anul ăsta, primăria ne-a dat 10.000 de lei, iar anul trecut tot 10.000 de lei. Am mai obținut anul trecut, de la Ministerul Cultelor, suma de 60.000 de lei. În condițiile în care numai în această vară am avut un efort financiar de aproximativ 200.000 lei (Ca să vezi, exact suma de la CJ Neamț! – n.red.), în afară de manoperă. Parohia are 184 de familii, plus 80 de familii de romi. Biserica din centrul Humuleștiului are în parohie peste 900 de familii».
Fără alte comentarii, bifăm încă 200.000 lei în zona Târgu Neamț, fie primit. Primiți vor fi, cu siguranță, și cei 100.000 de lei pe care consilierii județeni i-au dat, dintr-un pix și-un amendament, către parohia ”Sf. Împărați Constantin și Elena” – Drehuța, Vânători Neamț și parohia ”Sf. Toma” din Petricani, ambele aflate în același areal plăcut Domnului.
S-au mai dus bani, sume mult mai mici, și către alte parohii, fiecare cu protectorii săi, prin urmare, de acum, nu ne rămâne decât să le dorim ”Sărbători Fericite” și decont cât mai apropiat de realitate.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
AUTOR RECUNOSCUT PTR. ARTICOLE PUBLICATE.NU TE MAI OBOSI SĂ TE SEMNEZI.ȚI SE RECUNOAȘTE STILUL.O ZI MAI PUȚIN STRESANTĂ MÂINE.