Lidi Chertic, fostul mijlocaș al echipei Ceahlăul, este antrenor la Centrul pentru Copii și Juniori al clubului din Piatra Neamț, profesor al LPS Piatra Neamț în cadrul catedrei de fotbal. Tehnicianul și-a condus elevii până în finala Cupei Hagi din anul 2011, unde a fost felicitat de „regele” Gheorghe Hagi, pentru evoluțiile bune din turneul copiilor, organizat și sponsorizat chiar de el. Munca lui cu acești copii, timp de patru ani, a dat roade. Anul acesta, Lidi Chertic a promovat cei mai mulți jucători în echipa de seniori a clubului Ceahlăul, pe fondul lipsei acute de bani, ce a determinat conducerea administrativă să declare starea de insolvență. Alegerea profesorului de la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț ca antrenor principal al Ceahlăului, echipă care l-a consacrat ca jucător, nu este una întâmplătoare. Pe de o parte, profesorul Lidi Chertic a obținut licența A UEFA, ce îi dă dreptul să fie antrenor secund în Liga I și antrenor principal în ligile inferioare din România. Apoi, Angelo Massone, acționarul principal al Ceahlăului, a decis să joace cu juniorii înscriși în campionatul de elită, care sunt elevi ai LPS Piatra Neamț și, astfel, nu mai poate fi constrâns de grevele spontane ale jucătorilor sau tehnicienilor, care îi solicitau periodic achitarea salariilor restante. Înfrângerea cu 0-1, de pe propriul teren, contra Gloriei Buzău, o contracandidată la retrogradare a Ceahlăului, a fost doar un pretext pentru a-l trimite acasă pe Simone Mazzali și pe alți șase jucători, care l-au amenințat deseori pe Angelo Massone cu neprezentarea la antrenamente și jocuri oficiale: Ichim, Stana, Cazan, Tăbăcariu, Margină și Căruță.
Generația care n-a păcălit fotbalul
Lidi Chertic face parte dintr-o generație de fotbaliști ai echipei Ceahlăul care nu a păcălit fotbalul, ci l-a practicat din plăcere. Erau timpuri când jucătorii formați la CSS Olimpia Piatra Neamț își încântau suporterii în anii ’80, atunci când formația evolua constant în liga secundă. A început să joace fotbal de la 10 de ani, prima oară în curtea Școlii generale „Elena Cuza”, unde campionatul inter-clase era unul urmărit cu atenție chiar de directorii unității de învățământ. Apoi, a vut șansa să joace la CSS Olimpia, unde director a fost regretatul profesor Radu Toma. „Am fost chiar în prima generație de copii care a format grupele clubului Olimpia. De-a lungul anilor, am fost antrenat de regretatul profesor Radu Toma, de Ion Mihalache și de Mihai Radu”, își amintește Lidi Chertic.
În divizia B, a debutat la fosta mare rivală a Ceahlăului, Relonul Săvinești, pe când avea 16 ani. După patru sezoane, s-a transferat la Ceahlăul Piatra Neamț, antrenată pe atunci de Țiți Dumitriu, actualul director tehnic al formației Steaua. „Am evoluat pe postul de mijlocaș stânga și reușeam să marchez cam de opt-nouă ori pe sezon. Dinamica jocului mă plasa, însă, în postura de a centra și de a oferi pase de gol colegilor din atac”, povestește Lidi Chertic. Ani de-a rândul a evoluat alături de fotbaliști apreciați de publicul nemțean, chiar dacă erau văzuți, de obicei, la matineu: „În acele vremuri, fotbalul nu era atât de mediatizat, iar spectatorii umpleau stadioanele, chiar și la meciurile din ligile inferioare. Contractele nu erau la fel de mari, cum sunt astăzi, dar eram disciplinați și jucam din plăcere. Eram o familie”.
Evoluția i-a fost remarcată chiar din primul sezon la Ceahlăul, iar în 1981 a fost convocat în selecționata B a României, de regulă, echipa olimpică a țării noastre. După un turneu la Cremona și un joc cu selecționata similară a Italiei, la revenirea acasă, Chertic s-a ales cu porecla „italianul”.
Chertic a trăit promovarea în Liga I din tribună
Mijlocașul și-a pus ghetele în cui cu două sezoane înainte ca echipa Ceahlăul să ajungă prima dată în liga I și a trăit din tribune emoția promovării, la finalul sezonului 1992-1993. Din 2004, este antrenor la Centrul de Copii și Juniori al Clubului Ceahlăul. În 2011, în ultima fază a competiției naționale, dotate cu trofeul „Cupa Hagi”, copiii pregătiți de profesorul Lidi Chertic au ajuns până în finală. Au pierdut meciul în fața echipei din Pitești, dar au fost apreciați de partea organizatorilor. „După finală, Gheorghe Hagi ne-a felicitat și ne-a încurajat să muncim în continuare cu acești copii, care acum au ajuns să fie promovați la Ceahlăul, pe fondul crezei financiare care domină întreg fotbalul românesc. A fost atunci o reîntâlnire cu Gică, după ce, în 1976, pe când aveam doar 11 ani, am fost adversari în teren. Eu jucam la Olimpia, iar el la echipa Constanței”.
Comparând perioadele petrecute în dreptunghiul verde ca jucător și, apoi, ca antrenor, Lidi Chertic mărturisește: „Nu e mai ușor, ci este o muncă titanică. Trebuie să-ți placă, însă, ceea ce faci și să ai răbdare cu jucătorii. Sunt copii sensibili, au și ei probleme afective și trebuie să fii un bun pedagog. În 2010, am obținut Licența A-UEFA, adică am dreptul să pregătesc echipe din prima Ligă în postura de antrenor secund sau să fiu antrenor principal în ligile inferioare. Deocamdată, îmi place mult ce fac în cadrul Centrului pentru Copii și Juniori, care s-a reorganizat în mod profesionist încă din 2009. Astăzi, marea provocare este de a antrena Ceahlăul, dar sunt liniștit că-i voi avea în teren pe copiii mei, cu care am lucrat ani de zile. Știu ce poate fiecare și cred că pot să-i motivez să joace la valoarea lor”.
Fotbalul „mare”, cu provocările și experiențele lui
În lotul primei echipe, în acest sezon, au fost cooptați fotbaliști precum Pintilie, Copoț – Barb, Lupei sau Nedelcu, care s-au consacrat la nivel de juniori sub comanda antrenorului Chertic. Cei mai mulți dintre ei au evoluat în campionatul juniorilor B sau în Liga a III-a, înainte de a fi promovați la echipa de seniori. „Sunt convins că acești copii vor face față provocării de a juca în liga secundă. Sunt copii cu un caracter deosebit, sunt copii buni, care au muncit mult și au meritat să ajungă aici. Totuși, nu am muncit în zadar, dacă ni s-a acordat șansa de a juca la acest nivel. Nu cred că ne vom face de râs, pentru că nu avem niciun fel de presiune. Nu avem ce pierde, deși poate fi un handicap pentru ei faptul că vor juca împotriva unor fotbaliști cu experiență, dar așa poți să câștigi în fotbal și să progresezi: acumulând experiență. Chiar dacă vom avea la activ înfrângeri, dacă vor juca la valoarea lor, nu voi avea ce să le reproșez”.
Rămâne de văzut dacă această echipă tânără, formată din localnici, va avea în primul rând suportul publicului pietrean. Pentru curajul de se bate de la egal la egal cu echipe cu pretenții la promovare în Liga I și bugete pe măsură, juniorii Ceahlăului ar merita să fie susținuți.
Lidi Chertic – fișă de antrenor:
Data nașterii: 6 mai 1965,
Locul nașterii: Piatra Neamț
Studii: Facultatea de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității din Bacău
Familie: Este căsătorit și are o fiică.
Mihai STOIAN
FOTO: Gelu CRĂCANĂ