Sf. Prooroc Daniel și Sf. 3 tineri: Anania, Azaria și Misail; Sf. Mc. Patermutie, Copri și Alexandru – 17 decembrie
Sfinții Mc. Patermutie, Copri și Alexandru au trăit în secolul al IV-lea d.H., în pustia Egiptului. Miracolele lor, izvorâte din iubirea Mântuitorului Iisus Hristos, au susținut și mai susținut credința oamenilor în Cel Unic.
Împăratul Iulian Apostatul, unul dintre prigonitorii creștinilor, i-a arestat pe acești slujitori de Dumnezeu. Sfântul Coprie, având mai puțină experiență spirituală, a fost agresat de cătreîmpărat. I s-a tăiat limba și a fost aruncat pe un grătar încins. Atunci, Coprie s-a speriat. Prietenul și mentorul său, Sfântul Mc. Patermutie, l-a încurajat și a intrat cu el pe grătar. Amândoi s-au sculat nevătămați de pe acel grătar pus deasupra focului. Împăratul a poruncit ca amândoi să fie aruncați într-un cuptor încins. Atunci a intrat cu ei și monahul Alexandru, care a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos. După un timp, au ieșit toți trei nevătămați din cuptor. Împăratul a poruncit să li se taie capetele acestor slujitori de Hristos, neînțelegând nimic din miracolele la care a asistat.
†) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, patriarhul Ierusalimului – 18 decembrie
Viața Sf. Daniil Sihastrul este învăluită în legendă și mister și datorită Lucrărilor Sfintei Treimi, realizate prin acest Ostaș al Luminii. Lucrările dumnezeiești rămân taine pentru cei mai mulți oameni, dat fiind nivelul de elevare necorespunzător.
Sf. Daniil Sihastrul s-a născut din părinți dreptcredincioși, într-un sat din ținutul Rădăuți. Meritele sale în slujirea Sfintei Treimi l-au învrednicit pe Sf. Daniil Sihastrul să primească Darul Rugăciunii, Darul Lacrimilor, Darul Vindecării de suferințe trupești și sufletești, Darul alungării duhurilor rele, Darul Înțelepciunii, Darul Proorocirii.
Cuviosul Daniil i-a prezis Sfântului Ștefan cel Mare că va urca pe tronul de domnie al Moldovei. Conform spuselor cronicarului Ion Neculce, Sf. Daniil este cel care l-a îndemnat pe Sfântul Ștefan cel Mare să continue lupta împotriva turcilor; tot de la el a venit și îndemnul de a zidi Mănăstirea Putna.
Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; Sf. Mc. Trifon; Sf. Cuv. Aglaia – 19 decembrie
Sfântul Ier. Grichentie s-a născut în cetatea Milanului și a trăit în perioada secolelor V-VI d.H. Părinții lui se numeau Agapie și Teodota și erau creștini. De mic copil, a primit o educație creștină, care s-a împletit armonios cu învățăturile vremii. Când a venit vremea hirotonirii ca preot, Grichentie a acceptat această responsabilitate. Iar după ziua hirotonirii, a primit de la Sfântul Duh Darul facerii de miracole.
Credința lui Sf. Grichentie l-a ajutat să fie martor la multe miracole. La Milano, a găsit un bătrân preaînțelept. De la acesta, a aflat tot ce i se va întâmpla în viitor. Sf. Ap. Petru i-a apărut în duh și a confirmat aceleași lucruri, a completat cu altele, care l-au ajutat pe Sf. Grichentie să își realizeze misiunea de la Dumnezeu.
Prin descoperire dumnezeiască, Patriarhului Fericitul Marcu a aflat despre Sf. Grichentie. L-a hirotonit episcop și l-a trimis în Etiopia, unde împăratul etiopienilor l-a îmbrățișat și l-a primit ca pe un apostol și făcător de minuni. Sfântul Grichentie a hirotonit preoți și diaconi, a sfințit bisericile zidite de curând de împărat în Arabia și a botezat pe mulți iudei.
Păstorind, dar, bine turma sa și săvârșind multe minuni spre slava lui Dumnezeu, s-a odihnit cu pace, după ce ajunsese la adânci bătrâneți.
Înainteprăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei – 20 decembrie
Sfântul Ignatie a fost mai întâi ucenic al Sf. Apostol Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu, împreună cu Policarp, episcopul Smirnei. Despre Sfântul Ignatie, tradiția afirmă că a fost Copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos. Acesta L-a luat în brațe și a zis: ”De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăția cerurilor”; și ”Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește”.
Potrivit tradiției, Sf. Ignatie a fost episcop de Antiohia. A suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117 d.H.).
Tradiția spune că, după moartea sfântului, împăratului Traian i-a părut rău pentru fapta comisă. Drept urmare, Trăian a hotărât să nu mai fie vânați și persecutați creștinii.
Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle – 21 decembrie
Sf. Iuliana a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea d.H. Era fiica unor părinți bogați. Potrivit tradiției vremii, părinții au hotărât să o căsătorească cu Eleusie, un senator păgân. Ea a refuzat această căsătorie, care încălca Legile Divine, preferând să plătească asta cu viața. Urmarea refuzului căsătoriei a fost faptul că Iuliana a fost spânzurată de păr, i s-au ars părți ale trupului cu fiare înroșite, a fost aruncată într-un cuptor încins, din care a ieșit nevătămată.
Martorii acestor miracole ale Sfântului Duh prin Sf. Mc Iuliana au fost 500 de bărbați și 130 de femei. Aceștia s-au lepădat de credința păgână și s-au botezat creștinește. Din porunca lui Eleusie, toți au fost uciși, împreună cu Iuliana, care avea doar 18 ani.
†) Sf. Ier. Petru Movilă, Mitr. Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia; Sf. Mc. Hrisogon și Teodota – 22 decembrie
Sfânta Anastasia s-a născut și a trăit în Roma, pe vremea împăratului Dioclețian, în secolul al III-lea d.H. Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, și al unei creștine, cu numele Fausta. A primit învățătura creștină de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un slujitor de Dumnezeu ce se numea Hrisogon. Părinții au măritat-o cu un elin, numit Publie. Sf. Anastasia, ajutată de Îngerii de Lumină Necreată, a reușit să evite legăturile trupești cu soțul ei..
Ea îi ajuta pe ascuns pe cei ce pătimeau pentru Hristos, intra în închisorile în care se aflau, le spăla și le ungea rănile cu untdelemn și le dădea hrană potrivită, însoțită fiind întotdeauna de o slujitoare. Aflând soțul ei că îi ajuta pe creștini, a trimis-o la închisoare. S-a întâmplat însă că soțul ei s-a înecat într-o furtună pe mare. Rămasă liberă, Anastasia a împărțit toate averile ei săracilor. A susținut și ajutat pe mulți slujitori de Dumnezeu, care erau chinuiți pentru credința lor. Și-a dat sufletul în Mâinile Domnului în timp ce suferea chinurile pentru Cel pe care Îl iubea cel mai mult, Iisus Hristos.
În tradiția creștină a rămas cunoscută ca sfânta izbăvitoare de otravă.
Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, Arhiep. Neocezareei; Sf. Cuv. Naum – 23 decembrie
Sfântul Naum s-a născut în Imperiul Bizantin, în jurul anului 840 d.H. A fost ucenic al măriților apostoli ai slavilor, Sfinții Chiril și Metodie (prăznuiți pe 11 mai).
Încă din tinerețe, a plecat împreună cu Sfinții Metodie și Chiril în misiune de apostolat, în regiunile puțin civilizate ale Europei Centrale, în Moravia, în principal. În ciuda piedicilor și umilințelor pe care le-au avut de suferit, misiunea lor a fost încununată de succes. Contrar misionarilor franci veniți din Germania, care căutau să impună limba latină, ei cunoșteau dialectul locuitorilor acestor regiuni și au început să traducă Sfintele Scripturi și Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Cum, însă, această limbă nu avea un alfabet, sfinții au compus ei unul și au lăsat astfel multe cărți, ca temei al trăiniciei misiunii lor.
Papa Adrian II (867-872) i-a primit la curte cu onoruri, ca pe adevărați trimiși ai lui Dumnezeu.
După compararea cu textul grec, traducerile lor au fost găsite exacte și bune de a fi utilizate pentru evanghelizarea popoarelor slave.
Adrian al II-lea le-a dat, drept urmare, binecuvântarea sa și chiar a hirotonit întru preoție pe o parte din ucenicii lor, ca să poată sluji în bisericile satelor și orașelor evanghelizate Liturghia slavă pe care au tradus-o. Multe miracole s-au realizat prin acești slujitori de Hristos în misiunea lor de apostolat. Sfântul Naum, deși era cel mai tânăr dintre ei, nu s-a arătat nicidecum mai prejos decât ei în râvna apostolică și Darul tămăduirilor.
17 | J | Sf. Prooroc Daniel și Sf. 3 tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la ulei și vin) |
18 | V | †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, patriarhul Ierusalimului (Dezlegare la ulei și vin) |
19 | S | Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; Sf. Mc. Trifon; Sf. Cuv. Aglaia (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Dezlegare la pește) |
20 | D | Înainteprăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin) |
Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sf. Părinți după trup ai Domnului;
Genealogia Mântuitorului) |
||
21 | L | Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post) |
22 | M | †) Sf. Ier. Petru Movilă, Mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia; Sf. Mc. Hrisogon și Teodota (Dezlegare la ulei și vin) |
23 | M | Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, Arhiep. Neocezareei; Sf. Cuv. Naum (Post) |