În septembrie 2015, Mesagerul de Neamț, sub titlul ”Aici sunt banii dumneavoastră: Afacerea Monte Carlo-Iuliema SRL”, scria despre modalitatea prin care un bun al unei societăți a municipalității a fost pus la dispoziția unui privat, dotat și închiriat cu o sumă modică, nici aceea respectată. Pentru aducere aminte, republicăm câteva elemente, pentru a-i ajuta pe cei care s-au autosesizat și fac cercetări în acest caz.
Schemă generală de devalizare a banului public
O prezentare a unei scheme după care s-a acționat, în transferul banilor publici spre societăți private, ar putea arăta așa:
În primul rând, se identifică oportunitatea, apoi instituția publică face investiția, o dotează, după care o pune în brațele unui personaj, care o administrează cu un preț scăzut al chiriei sau redevenței. Evident, chiria se stabilește prin negociere directă, se caută modalități prin care să nu se plătească utilități sau ele să fie achitate doar prin compensare. La fel de evident, locul ales reprezintă plata unor servicii pe care administratorul le-a prestat, direct sau prin interpuși, pentru cei care puteau decide toate aceste lucruri.
Acestea fiind spuse, este momentul să completăm schema cu nume.
SC CMI Urban SA, societate a Municipiului Piatra Neamț, construiește restaurantul Monte Carlo. Face investiții, specifice unui restaurant, în valoare de aproximativ 600.000 lei (6 miliarde lei vechi) și ne referim aici doar la obiecte de inventar, sisteme audio-video, bar etc. După ce a fost dotat în felul acesta, restaurantul e închiriat, prin negociere directă, către societatea SC Iuliema SRL, ”nefiind identificate proceduri de licitație”, ca să cităm dintr-un act de control de la Urban. Iuliema SRL îi are ca acționari pe Marin și Elena Asofroniei, are sediul în Păstrăveni și, cel mai important, acționarii sunt rude apropiate ale lui Ciprian Asofroniei, cunoscut lichidator judiciar din Piatra Neamț, implicat în mai multe activități de lichidare a unor active ale societăților Primăriei. Nu este un secret pentru nimeni că Ciprian Asofroniei mai este prieten foarte bun cu city-managerul municipiului Piatra Neamț, dl. Bogdan Pușcașu, dar și cu alte persoane apropiate de fostul primar Gheorghe Ștefan.
Numele Asofroniei sau implicarea directă a acestuia a condus la încheierea unui contract, considerat dezavantajos pentru Urban, cel puțin pentru perioada 2009-2011. Spațiul respectiv a fost închiriat, cu chirie diferențiată ca valoare. Contractul inițial s-a încheiat în 15.07.2009 și prevedea o chirie lunară de 1.000 de euro în perioada mai-septembrie și 500 euro/lunar în restul anului. În anul 2011, pe 28 august, perioadă în care a început să se vorbească tot mai mult despre chiria foarte mică de la Monte Carlo, s-a încheiat un act adițional, prin care sumele au fost mărite la 3.500 euro/lunar, respectiv 2.823 euro/lunar. În anul următor, pe 12 noiembrie, prețul închirierii a fost stabilit la 10.800 lei/lunar, respectiv 8.710 lei/lunar.
În ce constă paguba pentru Urban?
Inspectorii ANAF spun că:
«SC CMI Urban SA a realizat la acest obiectiv diverse lucrări de achiziții, precum și dotări cu noi mijloace fixe și obiecte de inventar (…)
– sistem audio-video cu o valoare de inventar de 110.428,40 lei,
– sistem AV-TV Plasmă, 6 bucăți cu o valoare de inventar de 36.945,60 lei,
– dotare bar cu o valoare de inventar de 10.615 lei,
– obiecte de inventar în valoare totală de 431.920,81 lei, s-au realizat până la data de 01.01. 2011 (…).
(…) Astfel, doar pentru acoperirea cheltuielilor directe, CMI Urban ar fi trebuit să solicite pentru imobilul respectiv, cu dotările existente, o chirie lunară minimă de 20.214 lei. În fapt, s-a constatat că prețurile stabilite pentru închirierea restaurantului au fost mult sub valoarea costurilor înregistrate de unitate cu acestea, iar pentru anumite perioade de timp, pe baza adreselor de solicitare din partea chiriașului, ÎN BAZA DECIZIILOR CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE (sublinierea aparține redacției) și a actelor adiționale, a acordat scutiri de la plata chiriei.
Astfel, în anii 2011, 2012, 2013 și 2014, proprietarul a facturat chirie doar câte 6 luni pe an, în timp ce spațiul restaurant Monte Carlo, cu toate dotările aferente, a fost la dispoziția chiriașului întreaga perioadă”.
”Am cheie, ce puii mei? Ce dacă era sigiliu?”
Între timp, prin hotărâre a Consiliului Local Piatra Neamț, restaurantul a fost luat de municipalitate. CMI Urban a făcut o comisie de inventariere – fără cei din Primărie, că doar se merge pe încredere -, A PUS SIGILII pe uși și… gata! Sigilii au fost puse și pe tabloul electric, pe cel de gaz metan, a fost tăiată apa; practic, restaurantul a fost pus în conservare.
Pe 9 noiembrie, Mesagerul de Neamț scrie că cineva a folosit restaurantul, cu toate utilitățile sale, pentru o nuntă. Întrebăm la primărie, ni se răspunde ”Nu la noi, la Urban”. Întrebăm la Urban, ni se răspunde ”Noi nu știm nimic”.
Într-un târziu, cei ce la Urban, în fața insistenței noastre, cei de acolo își revizuiesc părerea și spun că da, au avut o cerere la CA, dar nu a fost aprobată, deci… tot nimic nu știu. Totuși, așa, din întâmplare, s-au gândit să ceară explicații fostului chiriaș, SC Iuliema SRL, dacă știe cumva ceva. Și, culmea reflexului funcționăresc, au făcut o comisie de inventariere SĂ VADĂ DACĂ NU LIPSEȘTE CEVA! Dar nu au făcut plângere la poliție pentru distrugerea sigiliilor, că trebuiau să stea de vorbă cu chiriașul, care nu mai avea contract din luna… mai, dar care a fost tolerat, că dădea bani pentru că organiza nunți! La mica înțelegere, cum e la români.
Credeți că asta e totul? Nu, de-abia de-acum urmează ce-i frumos! Chiriașul scrie un fel de notă explicativă, pe care v-o prezentăm și dumneavoastră. Este o mostră de nesimțire, de dispreț față de autoritate, de un bun public, o mostră de comportament mafiot în cel mai pur stil. Reprezentantul societății tranșează situația și își revendică stăpânirea – ”Păi, cu mine vă puneți, măi?! Eu am cheie, ce mă interesează pe mine CA-ul vostru, primăria, eu am de făcut bani aici și cui nu-i convine, să se mute din oraș!”
Citiți și vă minunați:
«Domnule director
Urmare a solicitării dv. de obținerea unor clarificări, cu privire la articolul din ziarul Mesagerul din 09.XI.2015 ce are ca subiect evenimentul susținut în data de 8.XI.2015 la restaurantul MONTE CARLO din ștrandul tineretului vă fac cunoscut următoarele:
În data de 03.XI.2015 am depus la CMI Urban solicitarea nr. 8223 prin care am solicitat un acord pentru organizarea unui eveniment la restaurant MONTE CARLO, eveniment ce era contractat din anul 2014/5 pentru data de 8.XI.2015. În urma ședinței de CA al CMI Urban mi s-a comunicat telefonic că, consiliul de administrație nu este de acord cu organizarea evenimentului întrucât există hotărârea consiliului local din 25.X.2015 care prevede preluarea imobilului de către municipiul Piatra Neamț și a impus direcționarea tuturor solicitărilor către municipiul P. Neamț. În cererea nr. 8223 am menționat faptul că prin organizarea acestui eveniment mă oblig să achit atât datoriile anterioare cât și evenimentul prezent, fapt pe care l-am îndeplinit, plătind datoriile anterioare.
Ținând cont de timpul scurt între data ședinței C.A. și data evenimentului, menționez că nu am putut anula organizarea evenimentului (respectiv nuntă).
Luând în considerare că SC IULIEMA SRL are în incinta localului o investiție de aproximativ 350.000 lei, am considerat că pot avea acces la propria investiție drept pt. care dețin chei de ușile de acces în incinta restaurantului.
Vă mulțumesc
11.XI.2015»
Cum stă statul de drept la colț în Neamț
Stă, cum e și normal, în fundul gol, ca să poată fi bătut cu nuiaua de întreprinzătorii de la Iuliema SRL. Ce aflăm noi din explicația respectivului?
- știa că nu are voie să intre în restaurant, că acesta trecuse la Primărie, din moment ce a făcut și cerere neaprobată;
- nu a făcut cerere către Primărie, ca să nu-și pună într-o situație proastă prietenii;
- AVEA CHEIA de la un spațiu pe care s-a pus sigiliu, a rupt sigiliul, pe motiv că avea bunuri în restaurant, apoi a folosit toate bunurile pentru interesul său, pentru care a luat avans;
- a negociat cu cineva că își va plăti datoria restantă (!!!!), dacă i se dă voie să intre în spațiu. Și cică a plătit 16.000 de lei, semn că nunta era o obligație majoră.
Cât de tare pute în jurul afacerii?
Pute intens, pentru că este clar că totul s-a făcut la mica înțelegere, pe bani. Iar în acest moment, cei care știau despre afacere sunt încă angajați la Urban. Juriștii de acolo nu au făcut plângere la Poliție, în schimb au făcut comisie de inventariere. Și încă lucrează la Urban. Nici nu au ieșit să spună că i-ar fi obligat cineva la inacțiune.
Primăria Piatra Neamț, sub rezerva că bunul a fost predat cu proces verbal, a privit amuzată materialele de presă (”Ce mai vor și ăștia, că doar nu e un capăt de țară!”) și a cerut, de formă, o explicație de la Urban. În calitate de proprietar, nici vorbă de vreo sesizare la Poliție.
În definitiv, nu e bine să te pui rău cu un mai-mult-decât-posibil-specialist-în-insolvență-în-societățile-Primăriei-Piatra-Neamț. Care mai știe și o mulțime de lucruri jenante din trecutul societăților municipalității și al celor care le conduc.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
In spatele lui Asofronie e familia lui Pinalti care prin zisul Vasile Asofronie alias Ciprian, familia Pinalti a desfășurat multe afaceri grele in oraș.
Terenuri vândute de la societățile primăriei prin Vasile Asofronie.
Un singur exemplu:
Terenul din fata stației de salvare vândut de publiserv către Asofronie ,apoi vândut către magazinele LIDL.
Terenul de la Socar către fermelor si multe altele.