Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia; Sf. Sfințit Mc. Glicherie preotul – 28 decembrie
Împăratul Maximian, pe când se afla în cetatea Nicomidiei, a aflat de numărul mare de creștini din ea. El a hotărât exterminarea lor, în apropierea zilei Praznicului Nașterii Domnului. Astfel, aflând că toți creștinii se vor strânge în marea biserica din Nicomidia, a poruncit ca biserica să fie înconjurată de lemne uscate, cărora soldații să le dea foc. Potrivit tradiției, douăzeci de mii de oameni au dobândit cununa mucenicească, înălțând cântări de laudă lui Dumnezeu. Aceasta s-a petrecut în anul 302 d.H. Apoi, împăratul nu s-a oprit aici. El a poruncit să fie uciși și creștinii care nu se aflau în biserică și n-au fost arși.
Prin mila lui Dumnezeu, Sfântul Antim, episcopul Nicominiei (prăznuit pe 3 septembrie), a scăpat nevătămat, pentru a fi de folos și altora.
Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu – 29 decembrie
Cei trei magi, după ce L-au întâmpinat pe Fiul Luminii, s-au întors pe altă cale la casele lor. Au făcut aceasta la îndemnul unui Înger trimis de Dumnezeu și nu l-au mai anunțat pe împăratul Irod unde se află pruncul. Furios, Irod a poruncit uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească, din tot Bethleemul Iudeii și din împrejurimi, gândind că astfel va ucide pe noul împărat. Din cauza întunericului din sufletul său, Irod îl confunda pe Împăratul Luminii cu un împărat lumesc.
Cu ajutorul Dumnezeu, Familia Sfântă și Pruncul Iisus s-au refugiat în Egipt, scăpând cu viață. Tot în această vreme, la porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiul la moarte, a fost ucis de soldați, în Templul din Ierusalim.
Sf. Mc. Anisia; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon; Sf. Mc. Fileter – 30 decembrie
Sf. Mc. Fileter a trăit în secolul al III-lea d.H., în Nicomedia. Împăratul Dioclețian a auzit despre acest slujitor de Hristos și a dorit să-l cunoască.
Sf. Filiter avea părul strălucitor precum aurul, era foarte frumos la chip și la trup. Această frumusețe trupească era rezultatul virtuților desăvârșite pe care acest slujitor de Dumnezeu a reușit să le dobândească. Miracolele Sf. Mc. Fileter i-au ajutat pe creștinii contemporani cu el să nu își piardă credința în Hristos, iar pe mulți păgâni i-a întors pe Calea Luminii.
În fața lui Dioclețian, Sf. Mc. Fileter a produs un cutremur puternic, deoarece nu mai suporta hulirea Sf. Treimi. Sfânta Treime l-a vindecat pe Sf. Fileter, după ce acesta a fost torturat pentru a renunța la credința sa.
La porunca împăratului, Sf. Fileter a fost surghiunit. Pe drum, a realizat numeroase miracole: a vindecat oameni, a alungat duhurile rele, a distrus un templu al idolilor în Niceea.
Ostașii care îl păzeau s-au creștinat cu toții. Împreună l-au vizitat pe Sf. Eviot (prăznuit pe 18 decembrie). După ce și-au împărtășit bucuria cu Sf. Eviot, Sf. Mc. Fileter împreună cu ostașii care îl păzeau au adormit întru Domnul și au fost îngropați de Sf. Eviot.
Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes – 31 decembrie
Sf. Cuvioasă Melania Romana s-a născut la Roma, într-o familie de nobil
în a doua jumătate a secolului al IV-lea d.H. Ea s-a căsătorit din obligație cu un tânăr nobil, Alpinian. Cu acesta a avut doi copii. Dumnezeu nu a lăsat în viață niciunul dintre acești copii, iar soții au hotărât să trăiască precum frate și soră. Și-au completat cunoașterea în tainele lui Hristos, mergând la părinții sfințiți din pustia egipteană.
Sf. Cuvioasă Melania a trăit în schimnicie. Fiind învrednicită cu Darul vindecării, ea tămăduia bolnavi, primea pe străini, cerceta pe cei din închisori și pe cei surghiuniți. Postul Sf. Melania era deosebit. La început mânca o dată la două zile, apoi o dată la cinci zile, sâmbăta și duminica.
Sfânta avea mai multe haruri. Avea Darul alungării duhurilor rele, Darul Înaintevederii, Darul vindecării și al Înțelepciunii. Era recunoscută și pentru că scria deosebit de frumos.
A trecut la Domnul, în Muntele Măslinilor, în anul 439 d.H., după multe fapte bune făcute în Numele și pentru Slava Sfintei Treimi.
28 | L | Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia; Sf. Sfințit Mc. Glicherie preotul |
29 | M | Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu |
30 | M | Sf. Mc. Anisia; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon (Harți) |
31 | J | Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Odovania Praznicului Nașterii Domnului) |