În Neamț, imaginația celor care cer bani cu titlu de finanțare nerambursabilă este extrem de bogată. An de an, apar cereri din ce în ce mai năstrușnice. Dacă niște doamne s-au obișnuit să meargă la Disneyland pe banii județului și mai sunt și lăudate pentru asta, inițiativa unui festival pentru ”valorificarea și diseminarea patrimoniului imaterial alimentar nemțean” pare una onorabilă și chiar lăudabilă. Iar dacă ea vine de la un ONG precum Forumul Montan din România, filiala Neamț, se poate spune chiar că apar niște așteptări, prestigiul ONG-ului fiind legat de persoana și personalitatea lui Lazăr Latu, care, între timp, a avansat și a părăsit județul. Din păcate, festivalul ”Gastrofest”, desfășurat în perioada 18-20 septembrie 2015, în ștrandul Tineretului din Piatra Neamț, a fost un fel de șușă, frumos îmbrăcată în câteva printuri, cu sute de fotografii în care nu se vedeau decât oficialii – și aceia puțintei -, publicul lipsind cu desăvârșire. Dacă șușa se făcea pe banii domnului Vasile Avădanei, secretarul executiv al Forumului, nimeni n-ar fi avut nimic de comentat. Cum, însă, respectivul domn este un specialist marcant în a recepta toate oportunitățile de bani care să poate fi cheltuiți ușor și decontați și mai ușor, banii pe care i-a primit au venit de la Consiliul Județean Neamț (19.250 lei sau 3000 de euro) și 5.000 lei de la Primăria Piatra Neamț, plus 500 lei de la Direcția Județeană pentru Cultură Neamț. Dacă mai adăugăm sprijinul celor de la Perla Invest, se adună frumoasa sumă de 25.000 lei intrată în casieria de la Forumul Montan Român.
Înainte de festival, din respect pentru știre și idee, Mesagerul de Neamț a publicat, în ediția on line, un îndemn către oamenii din Neamț, să meargă să viziteze manifestarea, care promitea ca ofertă. Din păcate, chiar reporterii de la Mesagerul de Neamț au constatat că, dincolo de câteva printuri, totul era un fel de petrecere la care elementul principal, publicul, a lipsit. Imaginea prefectului de Neamț și a vicepreședintelui Consiliului Județean, stingheri și stingheriți la festivitatea de deschidere, la care nici n-au mai participat până la urmă, face mai mult decât o mie de cuvinte. După apariția materialului, la ceva timp, domnul Avădanei și-a făcut curaj și a trimis un fel de drept la replică, scris probabil de vreun autointitulat ziarist, pe baza vreunui acord de colaborare gratuită. Îl publicăm, pentru că tupeul a fost întotdeauna o caracteristică a impostorilor, când e vorba de justificat bani publici.
Dreptul domnului Vasile Avădanei
«Referitor la articolul ”Scandal și amatorism la Gastrofest pe mâna Forumului Montan” aș vrea să mă adresez autorului care nu a semnat articolul. Inițiativa mea de a mă folosi de dreptul la replică și de a răspunde vine la un interval de 3 săptămâni deoarece am așteptat să fie prelucrate toate datele și informațiile pe care le-am strâns și pe care le-am pus pe site-ul www gastrofest-montan.ro pentru corecta și completa informare a publicului.
În general consider că rolul media este de a sprijini eforturile pe care o parte din cetățenii comunității și (?) asumă riscul să le pună în practică și, înainte de a da cu piatra, este cazul să ne autoevaluăm și să vedem dacă suntem fără de păcat. (Lecția despre risc pe banii altora e sublimă pentru cetățeanul onest Avădanei – n.red.) Articolul invocat prezintă un tablou apocaliptic, unilateral și foarte părtinitor asupra unui eveniment pe care Asociația Forumul Montan din România, filiala Neamț și l-a propus să-l aducă în fața factorilor interesați (ca să vezi, festival făcut pentru factori, nu pentru altceva – n.red.), acela de a oganiza un Festival gastronomic montan.
Doresc să-l informez pe autor că proiectul a avut o finanțare de la Consiliul Județean Neamț pe baza unei licitații (Zici, zău, cu mâna în cruce, nu?- n.red.) și a unor fonduri destinate societății civile în cadrul unor programe definite. Pe baza obiectivelor și indicatorilor fundamentați în cererea de finanțare proiectul a primit un punctaj la evaluare și s-a plasat pe o poziție în clasament care l-a recomandat spre finanțare (Și unde e licitația, Măria Ta? – n.red.). Nivelul de finanțare anunțat ne-a constrâns să ne încadrăm cu amploarea evenimentului propus astfel încât analiza cost-beneficii să fie favorabilă. (Cui? – n.red.)
După finanțarea proiectului, a început mediatizarea în diferite cercuri și a apărut oportunitatea dezvoltării unor componente precum și asocierea la eveniment a altor instituții care au venit fie cu elemente în program, fie cu fonduri, dar foarte limitate. Astfel, au venit alături de noi centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”, Primăria Piatra Neamț, Direcția Județeană pentru Cultură, am încercat o colaborare cu Biblioteca județeană…
Conceptul proiectului a fost unul cultural, de a pune în valoare patrimoniul culinar montan și de a evidenția potențialul acestuia de contribuție la dezvoltarea comunității montane. Am abordat prezentarea fermierilor ca o degustare pentru savoare și pentru diversitate culinară (Aici deja ne-a pierdut domnul secretar, dacă nu cumva trebuie să interpretăm, canibalistic, ce scrie despre degustarea fermierilor pentru diversitate culinară… – n.red.). Nu ne-am propus, nici nu aveam cum, un festin și o risipă. În afară de degustare ca spectacol, am adăugat muzică și dansuri, povești despre bucate (toate gratuite (N-am înțeles prea bine, poveștile sau bucatele?, că era important – n.red.) și o serie de talk-show-uri pe teme de interes pentru dezvoltarea montană: ”Turism și agroturism montan”, ”Gastronomie montană”, Dezvoltare montană”, ”Cultură montană”. Au fost invitați și au participat personalități din mediul academic, din centrele universitare, consacrate dezvoltării montane și dezvoltării rurale. Printre invitați menționăm prezența prof. univ. dr. Gheorghe Sin, prof. univ. dr. Radu Ray, academician Ovidiu Bojor, prof. univ. dr. Emilian M. Dobrescu, dr. Edith Mihaela Dobre, prof. univ. dr. Puiu Nistoreanu și prof. univ. dr. Nicolae Lupu, prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, prof. univ. dr. Corneliu Bucur de la ASTRA Sibiu. Prin prezența lor s-a confirmat interesul acordat pe plan național dezvoltării montane. (…)
Ne pare rău că domnul autor nu a menționat aceste momente importante din program și ați văzut numai părțile negative. Probabil nu este obișnuit să stea de vorbă cu personalități. Ne pare rău, de asemenea și pentru faptul că nu ne-am putut raporta la etalonul domnului autor care ne-a dovedit că este maestru în festivaluri.
Cât privește incidentul cu sunetul de duminică dimineața i-aș fi spus de atunci domnului autor cum stau lucrurile. Scena și sunetul au fost achiziționate, în afara programului, de la Best Event Show la suma de 8000 lei, sumă pe care trebuia să o achităm din încasările rezultate prin concesionare (I-auzi, concesionare! – n.red.) acordată unor comercianți în spațiul festivalului (kurtoș, popcorn, înghețată) comercianți aduși de domnul Strungariu (probabil selectați pe baza criteriilor înalte la care s-a făcut festivalul și a scopului acestuia – n.red.) Dar aceștia nu au mai plătit suma stabilită (prin contracte ferme, presupunem, așa cum știe dl. Avădanei și nu credem că au putut invoca faptul că nu au avut cumpărători, deoarece erau așteptați zeci de mii de oameni – n.red.), ceea ce ne-a adus în imposibiliattea de a achita în termen prețul scenei și sonorizării și de aici urmările cu întreruperea sunetului. După medierea doamnei primar Petrariu, membru în Consiliul director al Filialei, lucrurile au revenit la normal. Domnul Strungariu și-a primit banii.
Menționez că asociația Forumul Montan din România și-a îndeplinit obiectivele propuse în proiect, chiar dacă vizibilitatea lui a fost mai modestă. După buget…
Încă o dată, doresc să cred că presa din Piatra Neamț este animată de patriotism local și au buna intenție de a promova și aprecia eforturile unora și altora care își propun și își asumă proiecte care să crească vizibiliatea județului Neamț pe plan turistic, pe plan cultural etc. Rolul de scarabeu nu o prinde. Cât privește deontologia, vă las pe dvs să apreciați.
Vasile Avădanei, secretar…»
Precizări la dreptul la replică
Dl. Avădanei are drept la replică, nu pentru că ar avea ceva important de spus, ci pentru că noi credem că un asemenea personaj trebuie rapid delimitat de Forumul Montan Român. Dincolo de lamentațiile sale financiare – că el, săracul, vrea să riște, dar pe banii județului, ca să dea bine la factorii interesați -, de faptul că se contrazice singur – ba a fost vizibil, ba nu -, am publicat rândurile de mai sus ca să înțelegeți exact anvergura unui om care a primit bani de la Consiliul Județean. Interesant este felul cum gândește și cum minciunile sunt atent mânuite, în timp ce numele unor personalități oneste și sincer interesate de dezvoltarea zonei montane sunt scoase la înaintare, ca să justifice matrapazlâcurile personajului amintit. Și, pentru că asemenea oameni pier, de obicei, pe propria lor limbă sau pe propriile lor hârtii, vă prezentăm în continuare aventura deconturilor unui festival ratat.
Mâncare de protocol la un festival gastonomic cu degustări gratuite
După ce am fost urecheat de domnul Avădanei, trebuie să mărturisesc că m-am înșelat. Gastrofest nu a fost o șușă, a fost o mică afacere, făcută cu mare profesonalism în hârtii, în așa fel încât să poată justifica banii primiți, iar mai departe… Dumnezeu cu mila!
Așa au putut fi plătiți cei care au filmat, pe bază de protocol de colaborare, așa au putut fi scoși din buget alți bani, etc. Nu vom intra în toate detaliile, sordide și jenante pentru cei care s-au pretat la asta. Dar să luăm pe rând unele aspecte.
În primul rând să ne aducem aminte…
… că domnul secretar ne-a spus că bucatele de la târg erau gratuite. Nu a precizat pentru cine, dar noi îl credem pe dl. Avădanei pe cuvânt, că așa a scris și semnat. Iar dacă-l credem, trebuie să ne punem o întrebare, pe care cei de la Consiliul Județean nu și-au pus-o: dacă mâncarea era gratuită, inclusiv ANIMALUL făcut la proțap pentru aleșii neamului, de ce a fost nevoie să cheltuie Forumul Montan Român 2.500 lei pentru mâncare de protocol?
Cum, nu credeți că este posibil?
Păi, în decontul financiar, făcut după ce s-a terminat proiectul, avem cheltuieli de protocol de la SC Căprioara SA. O să spuneți că era vorba de apă sau băutură. Pălinca, știm din sursă sigură, au primit-o moca. Deci, nici vorbă de băutură! Sunt prinse câteva sticle de apă, dar restul este mâncare. Este drept că nu e neapărat tradițională și foarte puțin spre deloc montană. La un festival de ”valorificare a patrimoniului imaterial alimentar nemțean”, la protocol sunt trecute, în acte, următoarele produse: crostini cu ciuperci și mozzarella, cracker cu spumă de ton, tartine cu prosciuto crudo, crostini cu somon afumat, șprot afumat etc.
Păi să nu intri în pământ de rușine, domnule secretar? Faci tu ditamai festivalul și te prezinți cu șprot afumat la distinșii oaspeți? Sau cu spumă de ton, s-avem pardon? Nițică jenă la decont n-ați avut matale și colaboratorii? Dar, pentru că tot am vorbit, citându-l pe dl. Avădanei, că bucatele erau gratis, să vedem…
… Ce mai găsim în decont
Păi, aflăm de acolo că bucatele nu erau chiar gratis, că s-au tipărit cam 1500 de jetoane într-o primă fază, care jetoane, ca să cităm un document oficial, ”au fost folosite pentru colectarea de fonduri în cadrul proiectului”. Dacă e să-l crezi pe dl. Avădanei, cu jetoanele respective, care costau 5 lei dacă le vroiai, te duceai, le dădeai la stand și primeai bucatele… gratuite. Care costau minimum 5 lei. Repetăm: nu spunem că s-au folosit, spunem că s-au tipărit și că trebuiau folosite. Deci nu erau bucate gratuite. Fraza din dreptul la replică la care am făcut trimitere era, oricum, ambiguă, vorbea despre ”povești despre bucate (toate gratuite)”.
Așa că am zis să vedem dacă măcar poveștile erau gratuite. Și ne-am lăsat, iarăși, pe mâna documentelor oficiale depuse la CJ Neamț. În legătură cu poveștile, se spune că a fost odată ca niciodată…
Un povestitor vestit – Adrian Niță
Care, înarmat cu un microfon, care-i dădea și mai multă prestanță decât i-a dăruit, cu generozitate, mama natură, a spus povești. Nu suntem noi în măsură să povestim despre povești, așa că lăsăm pe cei care au întocmit raportul tehnic al acestui demers foarte cultural: ”Pe parcursul evenimentului, s-a efectuat un parcurs (Wow, ca să vezi!!! – n.red.) al prezentatorului Adrian Niță pe la fiecare stand unde expozanții au prezentat oferta lor culinară, s-au povestit lucruri interesante despre obieciuri (Așa scrie, așa redăm, că e un eveniment cultural – n.red.), modul de preparare, modul de degustare, efecte asupra sănătății, preocuparea fermierilor de a a-și valorifica resursele. Domnul Adrian Niță are un proiect propriu de promovare, numit ”Țară lui Niță”, și a folosit din plin ”elemnte (?!?) spectaculoase de prezentare: dialog în accent moldovenesc, povești despre feluri de mâncare, exprimarea emoției la degustare etc.”
Partea cu emoția la degustare o înțelegem, iar un om cu asemenea talente multilaterale nu poate fi decât unul care le-a dobândit în politică. Și Adrian Niță asta este: un politician versat, demn și statornic, în sensul că nu a trădat niciodată, el rămânând fidel celui care simte că ajunge la putere. Important pentru materialul nostru este că dl. Niță este un om apropiat de firme din Roman, care se ocupă de organizarea de evenimente. Nu de una, ci de trei asemenea firme. Întâmplarea face ca exact aceste firme, legate între ele, cu un fir roșu, de aceeași persoană, pe care dl. Adrian Niță o promovează inclusiv la lansări de cărți, să fie…
Singurele firme care au primit invitația
… de a depune oferte pentru partea cea mai babană a cheltuielilor din festival, de 15.400 de lei. După o confruntare acerbă în familie, a câștigat ”SC Echipa OK SRL”. Și-uite-așa, dl. Niță a putut spune povești gratis în parc, cu decont personal ulterior, pe persoană fizică. Nu intrăm în detalii privind înscrisurile de pe facturile emise, nici pe cele care fac legătura între cele 3 firme. Cum de toate invitațiile au fost trimise doar la Roman sau cum de numai firmele din Roman au răspuns apelul Forumului Montan sunt amănunte care ar trebui să-i intereseze pe cei din Consiliul Județean, dacă ar fi interesați cum și cui s-au dat banii. Asupra domnului Avădanei și echipei planează doar un nor de naivitate în analiza ofertelor primite, mai ales că aveau toate elementele la îndemână să vadă că e vorba cam de aceleași interese.
Că tot vorbeam despre interese…
Să ne oprim un pic
asupra muncii de organizator a domnului Avădanei. Domnia sa s-a pregătit mult pentru festival, a bătut județul cu înverșunare, lucru care se poate admira într-o situație centralizatoare a deplasărilor sale, cu care a decontat fix 1.500 de lei. Mult, puțin, nu contează, să fim mulțumiți că nu s-a decontat și diurna, zicem noi. Frumoase sunt salturile zilnice – azi la Agapia și apoi la Tașca, mâine la Bicaz Chei și Poiana Teiului, apoi, în ziua următoare, la Dămuc și Piatra Șoimului. Perechile de comune sunt astfel alese încât să fie întotdeauna în părți diferite ale județului, drumul la Bicaz Chei nefiind legat de cel la Dămuc sau cel de la Poiana Teiului de Hangu. Semn că ori nu s-a făcut o planificare atentă și, dacă se mai dorește, mai avem argumente în acest sens, ori este vorba despre un decont frumos. Dar, cum actele sunt acte, să reținem că prea organizatul festival cultural a avut și câteva elemente mai neortodoxe, de show. Dar nu de orice fel! Și, în arenă, intră…
Best Events Show – Strungariu
… care trebuia să încaseze 8.000 de lei pentru închirierea unei scene, care nu era prinsă în proiect și pentru a cărei finanțare s-au spurcat cei de la Forum, cu contracte ale unor comercianți obișnuiți să facă bani la bâlciuri. Ei bine, n-au făcut nici măcar cât să plătească chiria, semn că manifestarea nu a ajuns la public sau publicul a dat cu flit oricărei oferte. Cum s-a făcut rost de bani, iarăși nu mai intrăm în amănunte, că atunci ar trebui să mai amintim – și acum spațiul nu permite – o mulțime de alte șușe, făcute prin județe, pe bani publici. Vom face asta cu alte prilejuri.
Pentru conformitate,
Valentin BĂLĂNESCU, un tip neobișnuit să stea de vorbă cu personalități de talia domnului Avădanei