Oficialii municipiului au publicat pe site-ul primăriei, www.primariapn.ro, proiectul de buget local pentru anul 2016 și se așteaptă ca, începând de mâine până pe 11 ianuarie, să primească propuneri din partea cetățenilor, fie online, la secțiunea destinată pentru asta, fie in personam, la Biroul Relații cu Publicul, camera 20. În același timp, în toate aceste zile, conducerea primăriei va avea ”consultări publice cu reprezentanți ai mai multor categorii socio-profesionale”, conform unui calendar. Pe 8 ianuarie cu directorii de școli, asistenții medicali din școli și cei de la centrele de permanență, marți, pe 12 ianuarie, cu cei de la ONG-uri, instituții culturale, asistență socială și cluburi sportive, pe 13 ianuarie cu cei de la societățile municipale și cu mediul de afaceri, iar joi, 14 ianuarie, cu reprezentanții mass-media.
”Așa cum am anunțat, în anul 2016 vom consolida și dezvolta consultarea cu populația, mărind gradul de implicare a cetățenilor în luarea deciziilor importante la nivel local. Transparența în activitatea Primăriei Piatra-Neamț, îmbunătățirea vizibilă a comunicării, consultările cu cetățenii și cu diversele categorii socio-profesionale realizate în anul 2015 au demonstrat că putem să fim mai eficienți în rezolvarea problemelor orașului și cheltuirea banilor public. O primă rundă de consultări va avea loc în următoarele două săptămâni pe un subiect foarte important pentru comunitate și anume bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Piatra Neamț pentru anul 2016”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
Din documentele publicate pe site-ul instituției, reiese că primăria și-a propus pentru 2016 venituri de peste 169,42 milioane de lei, din care grosul surselor îl reprezintă sumele defalcate din TVA pentru bugetele locale (70,1 milioane de lei), urmate, îndeaproape, de încasările din taxe și impozite (41,35 milioane), cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit (54,5 milioane) și subvenții de la bugetul de stat (3,34 milioane, din care 2,4 milioane sunt subvenții pentru finanțarea sănătății). Din alocarea cotelor defalcate din impozitul pe venit și din sumele defalcate din TVA pentru echilibrare, Primăria Piatra Neamț ar vrea să achite o parte din cheltuielile de funcționare, plus împrumutul contractat, să achite restanțele pe care le mai are și, dacă mai rămâne, să susțină programe de dezvoltare și proiecte de infrastructură.
În bugetul prognozat sunt prinse și salariile dascălilor (componenta care ține de primărie – 54,86 milioane de lei), drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare (3,8 milioane) și încă 1,2 milioane de lei pentru funcționarea celor cinci creșe și a serviciului local de Evidență a Persoanelor.
Cele 2,5 milioane de lei pe care primăria estimează că le va încasa din chiriile aferente locuințelor sociale și ANL, precum și din vânzarea locuințelor construite de primărie sau prin ANL, vor fi împărțite între Agenția de Locuințe (care-și va primi drepturile) și primărie, care le va folosi ca să construiască alte unități locative în Piatra Neamț.
Partea de cheltuieli estimate este oricum mai mare decât veniturile. Cheltuielile totale prevăzute pentru 2016 se ridică la 175,76 milioane de lei noi, ceea ce ar putea plasa primăria în zona deficitului, dar oficialii susțin că au încheiat 2015 cu excedent de 6,34 milioane, pe care l-au trecut pe anul acesta, la secțiunea dezvoltare. Dacă nu va ieși nici așa, 2016 fiind an electoral inclusiv din punct de vedere parlamentar și guvernamental, sunt mari șanse la niște rectificări benefice.
Cele mai mari cheltuieli sunt cele curente, care se ridică la 144.584.000 lei (72,7 milioane de lei sunt doar cheltuielile de personal, 43,8 milioane sunt cheltuieli cu bunuri și servicii, iar 13,19 milioane sunt dobânzi), iar alte 11,79 milioane de lei sunt prinse pentru rambursarea creditelor interne.
În contul celebrului capitol ”Cultură, recreere, religie”, s-au pus 5,11 milioane de lei, după cum urmează:
”Având în vedere resursele financiare insuficiente pentru acoperirea tuturor necesităților Municipiului Piatra Neamț, prin bugetul prezentat considerăm că repartizarea sumelor s-a făcut ținând cont de principiile realității și echilibrului bugetar”, susțin oficialii primăriei.
(D. Ostahie)