Pentru că este un om dedicat, pentru că face cu drag tot ce face, indiferent că asta înseamnă să aibă grijă de vietățile ”zimbrifere” ale Parcului Natural Vânători Neamț sau să scoată la lumina secolului XXI comorile îngropate de-a lungul sutelor de ani de istorie a acestor plaiuri nemțene.
Pentru că, deși nu are la îndemână decât un detector și o cazma de 120 de lei și nu dispune de finanțele unei instituții bugetare, compensează prin entuziasm și pasiune și reușește să descopere tezaure care contribuie la completarea acestui puzzle pe care-l reprezintă istoria acestui județ.
Pentru că citește, pentru că studiază, pentru că este într-o continuă și neobosită căutare, pentru că sapă, pentru că descoperă, pentru că predă statului comorile înaintașilor noștri pentru ca ele să devină parte integrantă din moștenirea noastră, a tuturor celor care suntem și a celor care vor veni după noi.
Pentru toate acestea, Marius Irimia merită și ar trebui să fie considerat ”Omul anului în județul Neamț”. Și nu numai al anului 2015, când a făcut trei descoperiri importante care au intrat în patrimoniul județului Neamț, ci și al anului 2016, fiindcă tocmai ce a descoperit 167 de denari imperiali și o broșă medievală la Hârtop, Bârgăoani, și cel mai probabil și al anului 2017, fiindcă, spre bucuria generală, nu are niciun gând să se oprească din ceea ce pare tot mai mult să fie misiunea lui, aceea de a scoate din pământ frânturi de tezaur.
Patru sunt la număr până acum, care se califică la titlul de tezaur, toate însemnând monede romane, denari imperiali. În toamna lui 2013 a descoperit 281 de monede la Tazlău, apoi, în ordine cronologică, au urmat 53 de denari imperiali descoperiți la Blăgești, alte 22 de monede romane scoase la iveală la Măgirești, pentru ca, în 2015, Marius Irimia să-și aducă valoroasa contribuție la zestrea județului, prin descoperirile făcute la Dragomirești – 92 de denari cu tot cu ulcica în care au fost îngropați – și la Ruginoasa – 200 de denari imperiali. Nu acesta este întregul său aport, fiindcă tot el a fost cel care a studiat, a identificat și a spus lumii întregi despre linia de cazemate din cel de-Al Doilea Război Mondial (care se întinde de la nord de Băile Oglinzi peste Buburuz, șoseaua Târgu Neamț – Fălticeni, Pârâul Ursului – Davidescu, coboară imașul comunal, traversează drumul Răucești – Târgu Neamț, apoi se lasă spre stâna lui Oprea, traversează șoseaua Târgu Neamț – Pașcani, trece peste râul Ozana și ajunge până la pădurea Blebea – Boiștea). Și tot el este cel care, în toamna anului trecut, a descoperit în Munții Tarcăului resturile unui bombardier american, prăbușit în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, pe care s-a apucat apoi să-l caute și în înscrisuri oficiale, chiar de peste Ocean, de-a aflat că sunt mari șanse să fie un bombardier tip B-27J Mitchell.
Cea mai recentă descoperire făcută de Marius Irimia este, cum spuneam, cea de la Hârtop, cu 167 de denari și broșa, descoperire făcută pe 11 ianuarie 2016, ceea ce demonstrează că semne bune anul are. (D.O.)
„Mi-am dorit dintotdeauna să descopăr vasul de tezaurizare. Înainte de detecția de la Dragomirești, am visat că am găsit o oală, mult mai mare decât ulcica pe care am descoperit-o, una din aia în care se face lapte acru la țară, plină cu monede verzi. Exceptând dimensiunile, visul mi s-a împlinit. Pentru mine, nici nu conta dacă în vas sunt 5 sau 10 monede, eu îmi doream să găsesc vasul. Când l-am scos din pământ și l-am învelit în cârpa aia albă, nu cumva să-l sparg pe drum după ce-a stat mii de ani îngropat, am simțit că mă iubește Dumnezeu. Până la urmă, de ce nu m-ar iubi? Sunt un om bun. Și nu uit că Dumnezeu mi-a dat sănătate, forță de muncă și minte, iar eu sunt dator să-i ajut pe cei care n-au avut la fel de mult noroc”