Telefoane care sună non-stop, mesaje pe Facebook, pe fundal se aude constant zumzetul aparatului de gravat, brățări împletite, chipuri de copii care zâmbesc de pe bănuți din metale prețioase, ațe colorate, caiete cu notițe, clești și tot felul de unelte răspândite prin încăpere, fete care împletesc de zor, iar în mijlocul lor o găsești pe Raluca Ciucanu, tânăra care a transformat pasiunea pentru meșteșugit brățări într-o adevărată afacere de familie.
De la deziluzia vieții londoneze, la primii pași în afaceri
Întreab-o acum dacă ar pleca mâine din țară și îți va spune că ar face-o doar pentru a se bucura de vacanțe, dar asta după ce a trăit deja deziluzia unei vieți mai bune peste hotare. „Împreună cu Bogdan, soțul meu, am plecat în Londra să ne încercăm norocul, să avem o viață mai bună, așa cum cred că a sperat orice tânăr care s-a hotărât să plece din țară. Sunt optometrist de profesie. Ani de zile am lucrat alături de oftalmologi și am vândut ochelari. Asta speram să fac și în Londra, deși eram dispusă să încep de oriunde, dar am ajuns să aflu ce înseamnă să fii român peste hotare. Credeam că discriminarea noastră este doar o poveste inventată de răutăcioși, dar am aflat pe propria piele că nu e așa. Am izbucnit în lacrimi după un interviu, când mi-au spus că nu vor angajați din România”, povestește Raluca.
Fiica ei, Maria, sursa de inspirație și factor decisiv
Dezamăgită de experiența de peste hotare, fiind deja gravidă cu primul său copil, Raluca s-a hotărât să se întoarcă acasă, iar Bogdan a însoțit-o, chiar dacă el își găsise deja un loc de muncă în Londra. „Ambiția nu m-a părăsit și, pe fondul dezamăgirii cu străinătatea, mi-am spus că eu trebuie și pot să fac bani acasă, la mine în țară. Dar eram deja gravidă și nimeni nu angajează viitoare mămici. Trebuia să fac ceva pe cont propriu, iar salvarea a venit de la o prietenă care face și ea brățări handmade și care mi-a dat prima dată ideea, motiv pentru care îi voi mulțumi întreaga viață. Gravidă fiind, în timp ce lucram brățările, fetița mea mișca în burtică, iar eu percepeam acele mișcări ca pe niște gândăcei. De aici a venit și numele afacerii Maria’s Ladybugs”, își amintește tânăra despre primul pas pe cont propriu.
Intuiția, marele atu
Flerul pentru afaceri rămâne marele avantaj al Ralucăi. A găsit o nișă care i-a permis să se dezvolte fără să aibă prea mulți bani pentru a investi la început. A investit dorință, muncă, ambiție și intuiție.
A învățat să urmărească tendințele, să anticipeze dorințele clientelei, să-și asculte clienții și să se adapteze în funcție de cerințele lor. Spune că tot prin ei și-a făcut și promovarea, că un client odată câștigat i-a adus pe alții și tot așa. „Rețeaua de socializare Facebook și primii clienți au fost cei care m-au ajutat să-mi fac reclamă, să audă lumea de mine, să primesc noi comenzi. Ei m-au ajutat să mă ridic și să avansez și să nu-mi pierd încrederea. Ei și familia mea”, spune Raluca.
A urmărit moda internațională din domeniu, a încercat să aducă tendințele de acolo pe plan local. Atunci a avut și primele dezamăgiri. În Piatra Neamț s-a dezvoltat deja o comunitate mică a persoanelor care se dedică pasiunii meșteșugitului de bijuterii sau alte obiecte de artizanat. Și, ca în orice alt domeniu, a apărut și concurența. „La început m-a durut când am văzut că, dacă eu apăream cu ceva nou pe plan local, după ce pierdeam zile și nopți documentându-mă cu privire la ce se poartă în alte țări, în câteva zile modelul era preluat și de alte persoane. După aceea am înțeles că este loc pentru toată lumea, că, atâta timp cât eu nu sunt un inventator, nu am de ce să sufăr când alții preiau de la mine și că eu trebuie să speculez ce știu mai bine. Știu să-mi promovez produsele, să îmi vând munca pentru că eu știu ce lucrez, câte resurse și cât timp investesc în ceea ce fac”.
A început cu brățări din materiale simple, precum firul din mătase sau pielea, iar acum face diverse bijuterii – de la lănțișoare la inele, pandantive de tot felul sau cercei – din metale prețioase. Și-a dezvoltat o gamă de produse pentru femei, una pentru bărbați și una pentru copii, astfel încât să poată să mulțumească pe toată lumea.
Propriul atelier, deschis înainte de sărbători
Folosindu-se de intuiție, a învățat ce să vândă și cum să vândă. Din noiembrie 2015, și-a deschis propriul atelier, într-un apartament, unde lucrează alături de cei patru angajați ai Maria’s Ladybugs. „Nu sunt o inventatoare, dar îmi place ceea ce fac și învăț mereu lucruri noi de la clienți. Așa reușesc să vin cu modele noi și să mă mențin pe piață. Acum avem marea satisfacție că muncim pentru noi și mă pot numi un om norocos că fac ceea ce îmi place și că mă trezesc dimineața cu dorința de a începe să lucrez. Am început din dorința de a mă simți utilă și de face un ban pentru a trăi, iar acum am dezvoltat o afacere de familie, în care i-am implicat și pe soțul meu și pe prieteni”, spune Raluca.
Acum are doi copii, după Maria născându-se și Călin, iar Raluca povestește că, fără sprijinul soțului său, nu ar reuși să se descurce și să se împartă între familie și afacere. „Bogdan lucrează tot la Maria’s Ladybugs, preluând comenzile și ocupându-se de promovare, completându-mă pe mine, exact ca-n viața de zi cu zi. Este la birou de dimineața până la ora 16, când se întoarce Maria de la grădiniță, după care se mută acasă pentru a fi alături de copii, chiar dacă avem și bonă. Unul dintre noi trebuie să fie alături de copii, iar Bogdan a înțeles asta și mă ajută atunci când eu mai rămân la atelier câteva ore, pentru a-mi onora comenzile. M-a sprijinit de la început și m-a ajutat, chiar dacă studiile lui sunt în domeniul Turismului și nu a avut nicio înclinație, la început, pentru lumea aceasta, a gândăceilor-bijuterii”, spune zâmbind Raluca Ciucanu.
Cu cei mici se joacă mai mult seara și în week-end, deși Călin o vizitează de multe ori la atelier, făcându-i pe toți să se oprească pentru câteva minute din lucru, numai pentru a se juca puțin cu puștiul de doi ani.
De la 100 de lei într-o săptămână, la 65.000 de lei într-o lună
La început se bucura dacă avea comenzi de 100 de lei într-o săptămână, iar asta dacă era o săptămână bună. Acum a reușit ca, în decembrie 2015, să vândă de aproximativ 65.000 de lei. „Schimbarea s-a produs cu un bănuț din argint, în urmă cu mai bine de doi ani. Am căutat un bijutier pentru că mi-am dorit să gravez un nume pe acel bănuț, pentru că am vrut să fac ceva personalizat. De atunci, am început să primesc comenzi din ce în ce mai multe. Fiecare își dorea o bijuterie personalizată. În prezent, bijuteriile mele sunt purtate de persoane de toate vârstele – de la nou-născuți, la bunici octogenari, care le primesc în dar de la nepoți. Sunt cântăreți cunoscuți pe plan național, vedete TV și persoane din toate colțurile țării care poartă acum obiectele lucrate aici, la Piatra Neamț”.
Raluca recunoaște că nu a anticipat succesul de care se bucură în prezent, dar simte că încă nu a ajuns unde vrea. Are 33 de ani, doi copii minunați, un soț care o susține permanent și un drum lung în față, nu își pierde încrederea în propriile puteri și nici speranța. Dacă primele comenzi le-a primit de la prieteni, acum are clienți și de peste hotare, astfel încât vrea să se extindă. Vrea să aibă puncte de desfacere în orașele mari din țară și să dezvolte parteneriate cu alți pasionați de handmade, pentru că este o nișă în care crede și pentru că vrea să le arate și altor tineri că se pot descurca și în țară, atâta timp cât fac ceva în care se regăsesc. (Andreea AMARIEI)
2 comentarii
Raluca E cea mai tare!!!!
Îmi place foarte mult ceea ce faceți! Acum că am citit acest articol (abia acum 🙂 ) apreciez și mai mult munca dvs! Multa inspirație și putere în continuare!🤗