După ce conducerea Liceului Tehnologic ”Spiru Haret” a contestat vehement decizia Inspectoratului Școlar Neamț privind reducerea numărurlui de clase în anul școlar viitor, același lucru se întâmplă, surprinzător, chiar acasă la inspectorul școlar general, prof. Viorel Stan. Nu este vorba despre Colegiul Național ”Roman Vodă”, unde dânsul are o catedră rezervată ci despre Colegiul tehnic ”Danubiana”. Aici s-a redus numărul de clase, fiind singurul liceu unde au fost afectate mai multe cadre didactice.
Leonard Vacaru, directorul Colegiul Tehnic ”Danubiana” din Roman, reclamă faptul că nu este mulțumit de planul de școlarizare (pentru anul școlar viitor – n.red.) aprobat de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, însă va respecta decizia inspectorilor școlari. Colegiul ”Danubiana”, potrivit planului de școlarizare pentru 2016-2017, ar urma să rămână cu 6 clase, în loc de 8, câte au în prezent. „Nu știu ce a stat la baza stabilirii planului de școlarizare pentru 2016-2017 deoarece noi avem elevi care vin atât din județul Iași, cât și din Bacău. Nu știu ce criterii au fost luate în calcul deoarece suntem și ”Școală Europeană”, avem toată baza materială necesară. Am primit chiar și solicitări și din partea agenților economici pentru că acest colegiu cu specific pe industrie alimentară și alimentație publică este cel mai cunoscut din județ”, a spus directorul Vacaru. O altă nemulțumire pe care a scos-o în evidență reprezentantul liceului este legată de faptul că înainte de stabilirea planului de școlarizare a avut loc o întâlnire, pentru negocieri neoficiale, la care inspectorii le-ar fi comunicat directorilor de licee din Roman, că la fiecare liceu se va scădea o clasă. „Ni s-a explicat că pe zona Roman există o scădere a populației școlare și că fiecare liceu va avea, anul viitor, mai puțin cu o clasă. Am depus chiar și un memoriu în care am solicitat 7 clase. Asta s-a întâmplat joi, 7 ianuarie. După aceea a apărut comunicatul din care am aflat că ni s-au scăzut două clase, în loc de una cât ni s-a comunicat la început. Nu mă interesează să văd dacă la alte licee s-a scăzut sau nu vreo clasă. Noi ne concentrăm pe ceea ce putem face aici, însă cu siguranță această decizie ne afectează”, a adăugat Vacaru. Potrivit directorului, decizia de reducere, cu două clase, a planului de școlarizare, va duce la fracționarea a 14 catedre pentru profesorii de la ”Danubiana”. Inspectorul școlar general, prof. Viorel Stan, a precizat că decizia prin care numărul claselor a fost redus la ”Danubiana” aparține CA al IȘJ. „Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar a decis pentru Colegiul Tehnic Danubiana reducerea a două clase, afirmația fiind motivată de rațiuni de organizare internă a sistemului. Sperăm să putem regla această scădere suplimentară prin organizarea de activități didactice complementare”, a spus inspectorul Stan.
Chiar dacă nu a menționat nimeni, două sunt nemulțumirile mai multor oameni din învățământul romașcan. Prima, că atunci când s-a menționat scăderea numărurlui de clase la fiecare liceu din oraș, nu li s-a comunicat direct că Roman Vodă joacă la altă categorie, aceea de colegiu. Și a doua, că orașul Târgu Neamț a devenit mai important în învățământul nemțean decât Piatra Neamț și Roman la un loc.
V.B.
2 comentarii
Normal ca Tg Neamt este cel mai important… doar Laiu, Arsene… voturi…, nu????
Oare cand isi face … bagajele?????
“Scandalul” de la “Spiru Haret” are si nu are justificare – acolo a fost tot timpul scoala generala si s-au facut clase de liceu pentru d-na Drexler ( prietenii stiu de ce!)pentru ca altfel….nu se justifica liceu comercial in Piatra Neamt unde ai Colegiul economic ( cu tot respectul pentru elevii si cadrele didactice de la liceu !).
Cit priveste nr. de clase de liceu din zona Tg.Neamt ,daca la liceele/colegii tehnologice sau teoretice se mai justifica,ma intreb cum a “gindit”ISJ-ul nr.de clase de vocational – teologic la nivelul judetului Neamt ? Nu credeti ca e “un pic prea mult” sa ai intr-un judet 4 clase liceu ortodox + 2 catolic + 2 seminar ?La un nr. mediu de 28 elevi/clasa conform legii,rezulta 224 elevi. O fi religia importanta ,dar poate tot in spectrul vocational ar fi mai utile clase de pedagogic,arta sau , de ce nu ..invatamint militar!