Inspectorul școlar Rodica Ciuchi, din cadrul ISJ Neamț, a atras atenția directorilor de școli, joi, 21 ianuarie, asupra unui aspect, credem noi, foarte important asupra desfășurării inspecțiilor la clasă din cadrul examenului de definitivat. Nu în puține rânduri s-a putut observa că, la examenele de definitivat, profesorii care au fost notați cu 10 la inspecțiile la clasă nu au fost în stare să ia măcar o notă de 5 la examenul scris. O discrepanță care li s-a părut și inspectorilor școlari că se perpetuează. Din această cauză, probabil, inspectoarea Ciuchi a reliefat directorilor de școli câteva lucruri esențiale care scot în evidență diferența mare dintre notele de la definitivat acordate la inspecțiile la clasă și cele primite la proba scrisă.
„Din comisiile de evaluare a inspecțiilor la clasă fac parte și directorul sau directorul adjunct al școlii, care participă efectiv la toate cele 4 ore, care completează o fișă de evaluare, iar nota dv. reprezintă 50% din nota finală a inspecției. Anul trecut, doar 18 candidați dintre 232 de candidați au avut note sub 9,50. Nu știu în ce măsură aceste rezultate reflectă realitatea, dar am rugămintea la dv. ca evaluarea să se realizeze mai obiectiv. Asta în condițiile în care jumătate dintre candidați nu promovează proba scrisă. Mulți dintre ei au sub 5 la această probă, dar au 10 la inspecții. Nu-i încurajăm punându-le 10. Mai mult, îi mințim”, a spus inspectoarea Ciuchi.
Anul acesta, pentru examenul de definitivat s-au înscris aproximativ 220 de cadre didactice, urmând ca, până în 17 iunie, acestea să fie evaluate prin intermediul inspecțiilor la clasă. Proba scrisă a fost stabilită pentru 4 august. Acei profesori care nu promovează examenul de definitivat pot fi angajați în învățământ doar pe perioadă determinată. Nota minimă de promovare a examenului de definitivat este 8. (Marian TEODOROF)
6 comentarii
Care este problema? Oricum nu se ia în cons aceasta notă. Sunt doar formalități.Si da este adevarat ca mulți au nota 10 la inspecție întrucât se punctează ceea ce fac ei zi de zi, pe când materia de la def niciodată nu este pusa in practica. Probabil k ati dat deful inainte de 2010, adică atunci când se da pe centre universitare.Acum daca ați da, probabil ca nu ati reusi nici dumneavoastra.
Candidații la definitivat de astazi sunt produsul invatamantului distrus!!!
Eu aș fi tare curios să aflu mediile cu care au ,,trecut” deful inspectorii școlari ,,în pâine”! Și ar mai trebui ca ,la înscrierea la concursuri pentru funcțiile de conducere, să nu poată să se înscrie cei ce au sub 8 la def. (Asta pentru că mai înainte media era 7,ba vreo 2-3 ani , nu știu exact perioada, a fost și 6.
DU E RELEVANT, INSPECTORUL NU STIE 2 ŞUCRURI SIMPLE PENTRU EL SI
ALTII CA EL CARE SUNT DE VREO 2O DE ANI PE FUNCŢII LA ISJ PLATITE CU 6000 LEI /LUNA, ACESTA ESTE UN INDIVID DEPROFESIONALIZAT ! iNSPECTIA E UNA LI O POTI LUA CU NOTA 10 DATORITA PRACTICII DE LA CATEDRĂ SI A IMPLICARII CORECTE ÎN PROCESUL INSTRUCZIV-EDUCATIV. aPOI URMEAZA O VATA ÎN CARE TREBUIE SA INVETI TOT FEL DE BAZACONII SI SA CAZI PE SUBIECT. IN SCOALA MEA PROF. COBZARU ANDRA – FOARTE PROST VĂZUTA DE CONDUCEREA SCOLII A PRIMIT 8 LA INSPECTIE CU INDULGEMTA PENTRU CA DIRECRORUL NU O AGREA DELOC SI APOI LA EXAMEN A FOST PE LOCUL 2 PE LISTA DE CANDIDATI ADMISI. DOAMNA INSP. RODICA CIHUCHI – (…)ŞA CATEDA CA AI UITA DE CE ESTI PROFESOR, ŞI NICI NU STII DESPRE CE VORBESTI ! DAR AM UN SUBIECZ PENTRU DV.: INVATAMABTUL PREUNIVESITAR ESTE CEA MAI CORUPTA STRUCTURA ADMINISTRATIVĂ DIN ROMÂNIA DIN CAUZA INSPECTORILOR ŞPĂGARI CARE PRIMESC BANI LA PLATA CU ORA FĂRĂ SA FACA VREO ORA DINTRE ACESTEA ?
Doamna inspector s-a referit la acei profesori care iau note sub 5 si cred ca are dreptate deplina,avand in vedere ca “profesorii” respectivi nu demonstreaza nici minimul de cunostinte corespunzatoare profesiei de dascal.Stim cu totii cat de “obiectivi” sunt directorii,in aceste situatii…
Aceste note n-au nicio valoare. Cu ce ne incalzesc? Ne e lehamite de-atatea acuzatii. Mai bine ar fi corectorii atenti. Anul trecut, la contestatii, profesori cu media 7.85 sau 7.50, au obtinut 3.50 sau 4.00. Si… exemple sunt cu duiumul.