Bacteria buclucașă, care a infestat lacul Bâtca Doamnei, din care se alimenta rețeaua de furnizare a apei potabile din Piatra Neamț, a fost descoperită, la primele analize, și în alte puncte din județul Neamț.
Dacă se știa deja despre lacurile Vaduri și Pângărați, cu titlu de noutate apare prezența Clostridium perfringens în lacul Izvoru Muntelui și chiar mai sus de lac, la Topoliceni, Poiana Teiului.
Prefectul de Neamț, vocea unică de informare pe acest subiect, ne-a spus că mâine, 18 februarie, vor apărea rezultatele analizelor făcute pe probe din apele curgătoare ale județului. Se pare că este o situație cu care județul Neamț nu s-a mai confruntat până acum și tocmai de aceea se acordă o atenție deosebită, inclusiv în ce privește efectuarea unui studiu aprofundat, științific, din partea celor de la Apele Române.
Potrivit datelor existente până în acest moment, concentrația de Clostridium perfringens pe suta de mililitri este între 30 și 60 de unități, în condițiile în care normalul este 0 (zero).
Autoritățile precizează că, în acest moment, apa din lacurile sus-numite nu este potabilă, dar subliniază că apa care curge la robinetele din Piatra Neamț este potabilă! De asemenea, sunt monitorizate toate internările făcute în spitalele din județ și nu s-au semnalat cazuri de îmbolnăvire care ar putea fi cauzate de bacteria Clostridium.
În același timp, Compania Județeană Apa Serv SA, prin directorul Cătălin Dughir, precizează că, ”În ultima perioadă, datorită prezenței bacteriei Clostridium perfringens în lacul Bâtca Doamnei, echipele de inventariere au demarat acțiunea de identificare a foselor, dar și deversărilor ilegale din zona lacului, constatându-se numeroase rețele improvizate de descărcare a apelor uzate”.
Constatarea celor de la Apa Serv a identificat probabil una din cauzele infestării apelor din Neamț. Miile de construcții de pe Valea Muntelui, pensiuni sau alte imobile, inclusiv case de locuit, care, în proporție de peste 90%, deversează resturile menajere și dejecțiile fie direct în pământ – și de acolo, în pânza freatică -, fie direct în apă. Lucru pe care ar fi trebuit să-l știe toate instituțiile adormite ale statului român, care papă banii în județul Neamț.
Dana OSTAHIE
Un comentariu
Multe gunoaie in judetul Neamt!Faceti curatenie!