Motto:
”Decât să zică lumea că-s fraieră,
mai bine să zică că sunt proastă” – folclor autentic administrativ de Neamț
În spatele circului mediatic, generat în jurul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, stau interese financiare. Pentru ca acestea să fie atinse, trebuie rupte legăturile vechi și create altele noi. Schimbarea președintelui Consiliului Județean Neamț și trecerea de la Iacoban la Arcan a fost considerat momentul cel mai potrivit pentru exponenții schimbării. Doctorul Ioan Lazăr, managerul spitalului, este etichetat ca fiind omul lui Culiță Tărâță și de aceea trebuie musai schimbat. De aceea, au fost orchestrate campanii împotriva sa, și atunci când au existat motive, și când nu.
Graba și nerăbdarea, plus convingerea că nimic nu-i mai poate opri, că toate apele au fost aranjate, i-au făcut pe micii complotiști să-și dea singuri cu stângul în dreptul. La început, au dat drumul la niște informații catastrofice – ”O să vedeți lucruri care nu vă puteți închipui la spital”; ”Cea mai mare fraudă, cele mai mari hoții”. A urmat, apoi, presiunea mediatică, totul culminând cu o emisiune a Emiliei Arcan, în care dezinformările au curs gârlă, fără să existe cel mai mic discernământ din partea șefei de județ. Așa am aflat că ”managerul criminal” Lazăr nu a cheltuit, deși îi avea în propriul buzunar, 7.4 milioane de lei, că a făcut lucrări fără autorizație, că ”niște slugarnici de la Spital” au îndrăznit să conteste ce vrea gașca de șmecheri (mai șmecheri ca dr. Lazăr, ca să fie lucrurile corecte) și, de aceea, ei nu merită să fie băgați în seamă. Toate aceste enormități au fost făcute fără să existe un audit făcut de niște specialiști. Iar Consiliul de Administrație, adică Dan Vasile Constantin, în momentul când a trebuit să-și asume o răspundere, a pasat totul în curtea Emiliei Arcan.
* Un audit făcut în câteva zile
Când s-a văzut și de la etajul II că nu existe argumente pentru o demitere a lui Lazăr doar pe vorbele lui Dan Vasile Constantin, s-a ales metoda ”auditul”. O comisie formată din 7 persoane s-a deplasat timp de două zile la spital, a verificat și, foarte repede, dacă ne raportăm la multitudinea de aspecte pe care le aveau de controlat, au încheiat un act de control. În mare, lucrurile nu s-au schimbat cu nimic față de acuzele trecute. Se vorbește despre lucrări efectuate fără autorizație, în condițiile în care autorizația trebuia obținută de proprietarul spațiului, adică taman… Consiliul Județean Neamț. Se vorbește despre achiziții făcute fără să existe prevedere bugetară, etc.
Indiferent la ce concluzii va ajunge ec. Emilia Arcan, este clar că totul este o făcătura împotriva unui om care nu a acceptat ordine ce nu puteau fi executate. Nu întâmplător, exact în perioada scandalului, a început o anchetă, pe achiziții făcute pentru spital, de către Consiliul Județean. Nu întâmplător, tot acum au fost înregistrate mai multe plângeri care au legătură, indirect, cu subiectul.
* Ce a constatat controlul?
În primul rând, nu s-a încheiat un raport de audit, ci o ”notă de informare”. Ceea ce ridică semne de întrebare privind legalitatea prezenței celor doi auditori de la Consiliul Județean în comisie. Surpriză (sau nu), nota de informare nu pare să dea deloc dreptate celor care vorbeau despre nereguli majore la Spital!
În legătură cu reabilitarea și amenajarea blocurilor operatorii, nota de informare precizează că nu sunt probleme cu banii dați de la Consiliul Județean. Se mai spune că ”executarea contractului nr. 4935/25.04.2013 cu asocierea Medicare Technisc SA – lider, este greoaie și dificilă. Mai mult, decât atât, pe parcursul executării au apărut o serie de elemente neprevăzute (imposibilitatea amplasării centralelor detratare a aerului pe clădire) care au întârziat și mai mult respectarea graficului de execuție și plăți. Există corespondență și notificări legale transmise executantului, în care se invocă inclusiv demararea procedurilor privind aplicarea de penalități. (…) De altfel, datorită apariției unor situații neprevăzute, a unor circumstanțe imprevizibile, se impune modificarea soluților tehnice privind amplasarea centralelor de tratare a aerului, alimentarea cu agent termic și apă menajeră”. În concluzie, nimic de imputat la nivel managerial.
A doua acuzație adusă lui Lazăr se referă la lucrarea ”reabilitarea și modernizarea secției Pediatrie”, începută fără autorizație de construcție. Nota de informare… informează: ”Având în vedere faptul că nu s-a executat nicio lucrare, fapta nu se poate constitui în contravenția prevăzută de art.26 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. (…) Documentul nr. 34306/04.12.2015 nu este o notă de comandă care să justifice pentru legalitate un referat de necesitate/ oportunitate și viză CFP, ci o notificare privind livrarea de echipamente medicale – aparatură radiologică (…) în sumă de 1.073.368 lei. Constatarea că s-a făcut un angajament peste alocările bugetare nu se susține.
Notificarea este făcută în baza contractului nr. 22851/14.08.2015 privind «Reabilitarea și modernizarea secției de pediatrie», care el însuși se constituie într-un angajament legal încheiat în baza unui credit de angajament pentru acțiuni multianuale”.
Cum, după ce au demontat punct cu punct acuzele aduse de Consiliul de Administrație managerului, echipa de control trebuia să dea și satisfacție, cumva, conducerii CJ, a conchis că ”Fără buget pentru anul 2016 și fără credite bugetare, plata facturii în sumă de 1.073.368, 80 lei devine riscantă și improbabil de onorat în termenul scadent, conform clauzelor contractuale”.
Constatarea controlorilor deschide o adevărată cutie a Pandorei la nivelul județului: câte investiții sunt pornite exact așa, nu pentru aparatură medicală absolut necesară într-un spital, ci pentru niște drumuri sau cine știe ce alte lucruri despre care toată lumea tace mâlc?
Capitolul ”alte aspecte” are o concluzie clară: ”În ceea ce privește contractele verificate, nu s-au constatat erori grave în modul de întocmire al acestora. Au fost sesizate unele neconcordanțe în modul de redactare, semnare și datare a unor contracte”. Lucruri minore, care nu pot fi reținute ca motive pentru demiterea unui menager, decât dacă e ordin pe garnizoană. Lucru perfect posibil la Piatra Neamț, evident, cu riscurile de rigoare.
* Cine ne va spune adevărul?
Probabil, nimeni. Se vorbește despre lucrări suplimentare de aproximativ 2.300.000 lei față de valoarea contractului. Și că, din această cauză, ar fi pornit toată tevatura. Că actualul manager nu a vrut să accepte acest lucru.
Se mai vorbește despre interese ascunse ale unor firme mari din Neamț, nemulțumite că nu mai prind lucrări supraevaluate. Cert este doar că lucrurile nu au mers așa cum au vrut complotiștii.
Valentin BĂLĂNESCU
P.S.: Joi, 18 februarie, trebuia să aibă loc o vizită a unui secretar de stat din Ministerul Sănătății la Spitalul județean. Acesta a fost sfătuit să nu se mai deplaseze la Piatra Neamț pentru o perioadă nedeterminată. Telefonul de stopare a vizitei, care s-ar fi putut solda cu alocarea de fonduri la Piatra Neamț, i-ar aparține unui deputat direct interesat în tulburarea apelor la Spital. Semn că resetarea clasei politice în Neamț are un cu totul alt înțeles.