De nenumărate ori, în Consiliul Județean, i-am auzit cum se dau de ceasul morții de grija banilor județului. Cum au grijă ei, să fie cheltuiți cât mai bine și cât mai cu folos. Evident, discursul se schimbă radical când vine vorba despre stipendiile personale. Nu vorbim aici despre contracte, deși există foarte multe și pare să nu deranjeze pe nimeni că se face trafic de influență de cea mai joasă speță, direct pe firmele consilierilor sau, indirect, pe firme prietene. Nu vorbim nici despre înțelegerile făcute pe bază de trafic de influență coafat sub denumirea de ”lobby”, pentru promovarea unor hotărâri de asociere cu Consiliul Județean, și nici despre deja mult-cântatele și descântatele finanțări nerambursabile, unde împărțeala se face/ făcea ca la piață.
De data aceasta, vorbim doar despre mare șmecherie numită reprezentarea Consiliului Județean în societățile în care este acționar.
Dacă nu știați, deși s-a scris de nenumărate ori, și în Mesagerul de Neamț, și în alte mijloace media, în Compania Apa Serv SA, Consiliul Județean are 11 reprezentanți. De parcă ar fi vorba despre un adevărat minister sau de o societate națională, de genul Hidroelectrica! Iar la Troleibuzul sunt tot 11!
Ce competențe au cei care au fost trimiși să ne reprezinte, nu mai este cazul să vorbim acum, nu vă rămâne decât să le citiți CV-urile. În foarte multe cazuri, ele sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire.
Fiecare dintre ei, pentru efortul de a se deplasa la ședință și de a semna procesul verbal, pentru fiecare întrunire – și au grijă să facă una lunar, pentru că obrazul de consilier cu cheltuială se ține -, primește 1.777 lei în cazul Apa Serv și 1.058 lei în cazul Troleibuzul! Se fac vocali doar atunci când au ordin de la partid să pună presiune pe directori sau când au interes într-o problemă oarecare.
De ce nu poate fi reprezentat județul în aceste structuri doar de 3 sau, hai, fie, 5 consilieri?
Pentru că e vorba de un blat, de o înțelegere între toate partidele, ca oamenii respectivi să beneficieze de niște bani nemunciți. Pentru că aceste venituri se adună la calculul pensiei. Pentru că așa se adună bani la partid. Pentru că așa sunt fidelizați oamenii să execute ordinul.
Nerușinarea acesta, făcută pentru a se asigura voturi în luarea deciziilor la Consiliul Județean (cine nu votează pierde țâța bună de supt) trebuie să înceteze! Măcar într-un gest simbolic, acum, cu câteva luni înainte de alegeri.
Dacă tot a spus Emilia Arcan că vrea să facă în câteva luni cât nu s-a făcut în restul mandatului, o rugăm să promoveze o hotărâre în acest sens. Ar da bine la alegători și s-ar face primele economii la aceste societăți. Atunci s-ar putea cere și managerilor de acolo să facă același lucru.
Primul semn îl poate da Dan Vasile Constantin. Îl poate urma Ciprian Șerban. Apoi dl. Neculai Pușcașu, care ar putea calcula și impactul economic asupra societății. Apoi restul trupei.
Am încercat să vedem care este opinia celor implicați direct în acest mecanism.
Emilia Arcan, prin purtătorul de cuvânt, ne-a precizat că: ”Nu se va reduce numărul de agamani, dar intenția dânsei este, nu de ieri-de azi, de la preluarea mandatului, să se reducă indemnizațiile consilierilor și să ajungă la nivelul maxim de 1.000 de lei. Doamna președinte a precizat că legea nu prevede o limită a numărului de agamani. (Nici nu spune că nu pot fi cinci! – n.r.) Discuții în legătură cu cuantumul indemnizațiilor au fost deja purtate cu un număr de consilieri de la UNPR și PSD, li s-a prezentat situația și chiar s-a întâmplat ca unii dintre aleși să-și exprime disponibilitatea de a participa la ședințe fără a fi remunerați”.
Ciprian Șerban, consilier local UNPR, provenit din PP-DD, a declarat sec: ”Eu știu că se respectă legea, că trebuie să fie număr impar și că, în acest moment, indemnizația este la nivelul a 20% din salariul directorului, deși legea dădea voie până la 25%. Când voi ajunge la Piatra Neamț, voi discuta cu colegii de partid, cu ceilalți colegi și vom vedea dacă se impune o micșorarea a numărului de agamani”.
Cristian Tapalagă, liderul de grup al PNL, a declarat, la rândul său: ”Cred că cea mai simplă soluție ar fi ca toate formațiunile politice să aibă câte un reprezentant în cele două AGA. S-ar respecta legea și ar fi și mai ieftin”.
* Lista celor care iau 1.777 lei în mână la fiecare ședință la Apa Serv
Bogdan Onu
Daniel Vasiliu Macovei
Ciprian Șerban
Vasile Murariu
Claudiu Stafie
Mircea Pintilie
Adrian Smarandei
Miron Radu Tudorel
Vasile Nica
Neculai Pușcașu
Neculai Iftode
* Lista celor care iau 1.058 lei în mână la fiecare ședință la Troleibuzul
Adrian Bourceanu
Costache Lupu
Mihai Alexandru
Lucian Pascariu
Ioan Păcală
Neculai Pușcașu
Miron Radu Tudorel
Constantin Sandu
Cristian Tapalagă
Cristian Tomuleț
Gabriel Vișan
Mesagerul de Neamț va pregăti un proiect de hotărâre pentru reducerea numărului de agamani la cele două societăți ale Consiliului Județean, cu tot cu expunerea de motive aferentă. După care îi va contacta pe toți consilierii. Dacă o parte din ei vor considera că este oportun, îl vor promova. Dacă nu, noi vom strânge semnături în tot județul, pentru a face presiune pozitivă pentru intrarea proiectului în ședința de plen.
Valentin BĂLĂNESCU
5 comentarii
daca vor functii de ce nu o fac probono nu sa-si faca asa niste salarii si pe linga si alte beneficii iar noi platim apa la pretul cel mai mare .sa le fie rusine si daca noi nu reusim sa-i pedepsim ca asa sunt legile nu se aplica pentru toata lumea la fel,o sa-i pedepsesca dumnezeu ca nu ramine nimeni ne pedepsit.
rusine sa le fie. Nu trebuie sa ia nici un leu.
Bună seara! Vă rog să ne țineți la curent cu această inițiativă, precum și, ulterior, cu publicarea datei și orei la care se va dezbate noua schemă administrativă de personal AGA, în ședința Consiliului județean, pentru a vedea în ce măsură putem contribui și noi, cei din afara politicii, la rezolvarea acestei probleme a risipei banului public. Vă mulțumesc!
Ar putea sa faca o sedinta de Consiliu Judetean si sa limiteze indemnizatiile agamanilor la jumatate, de exemplu, indiferent de salariul directorului.
Foarte buna initiativa si o sustinem ca sa fie cate un agaman numai pentru fiecare partid reprezentat in consiliu judetean.Comitetul de initiativa A SOCIETATII CIVILE din Roman privind contorizarea si facturarea individuala la servicile publice