Scandalul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este unul de manual în ceea ce privește eforturile concertate ale mafiei politico- administrative, de a pune mâna pe un obiectiv la care visa de mult. Iar dacă pentru asta trebuie să distrugă un om, mai mulți oameni, să defăimeze sau să calomnieze, nu e loc de scrupulozitate. Aparent, totul mergea conform planului stabilit, până în momentul când cineva, pe bază de date reale, nu de zvonuri, trebuia să-și pună semnătura pe niște documente. Din acel moment, a început ceea ce știu mai bine băieții șmecheri, adică joaca de-a răspunderea și pasarea responsabilității către veriga slabă, care a căzut în capcana dezinformării și, teoretic, nu mai poate da înapoi. Este vorba despre Emilia Arcan, care a preluat șoaptele/ indicațiile/ cifrele transmise de cei interesați și le-a aruncat în spațiul public, cu titlu de date certe și credibile.
* Ingredientele defăimării și ale calomniei
Prin gura gingașei Emilia Arcan, nemțenii au putut afla, la oră de maximă audiență, că la spital este un dezastru. Că nu s-au cheltuit 7,4 milioane de lei și că ”așa nu se mai poate”, că managerul nu a făcut nimic, iar când a făcut totuși, a făcut prost și foarte prost.
Pentru eternitate, iată declarația respectivei doamne: ”Este vorba de o sumă destul de mare – 74 de miliarde (7,4 milioane de lei noi – n.red.), stimați telespectatori, 74 de miliarde necheltuiți de Spitalul Județean, care este manageriat de directorul Lazăr! De ce să ascund eu neglijența lui? Toată lumea mă condamnă «de ce te apuci tu acum să spui?» Ce am de ascuns? Eu sunt conștientă că sunt plătită din bani publici și nu mă face nimic să tac! Nu am nici un motiv! Asta este o pură realitate, pe care telespectatorul dv. trebuie să o cunoască!”
Al doilea ingredient aruncat în gura lumii: la Spital s-au făcut lucrări fără autorizație de construcție. Și unde? Tocmai la secția atât de dragă doamnei președinte, la Pediatrie, unde ne-a anunțat, la aceeași oră de maximă audiență, că au podidit-o lacrimile.
Celelalte ingredientele au fost transmise, cu grijă, prin presă. Practic, în spital nimic nu merge bine și singura vină este a managerului, care nu a acceptat firmele de casă să facă lucrări.
Nu a lipsit nici colportarea unor zvonuri publice, transmise pe rețelele deja consacrate, după cum ședințele Consiliului de Administrație, conduse de Dan Vasile Constantin, s-au constituit în veritabile tribunale ale poporului. În momentul când cineva îndrăznea doar să ridice o obiecție la înfierările revoluționare adresate managerului, i se atrăgea atenția că nu este bine să se pună contra valului!
* Un raport cât o pisică moartă
Pe 8 februarie, într-o atmosferă tovărășesc-încrâncenată, a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație. Toată lumea aștepta un raport, în care să apară cele 74 de miliarde necheltuite de Lazăr. Dintr-un început, cu o plăcere care transpare din semnătura pusă de DVC pe hârtie, ni se spune că execuția bugetară pe anul trecut la Spital înseamnă prevederi de 19.054.000 lei, plăți efectuate de 14.976.905 lei și, aruncate sub codurile aferente, prevederi bugetare bunuri și servicii (7.354.000, din care s-a realizat 7.243.939 lei) și cheltuieli de capital (11,7 milioane prevăzut; 7,732 milioane realizat). Și zice, sub semnătura plină de greutate a eternului DVC: ”În concluzie: pe secțiunea de funcționare nu s-au cheltuit 110.061 lei; pe secțiunea de dezvoltare nu s-au cheltuit 3.967.034 lei”. Vorba Reginei de Cupă: să i se taie capul! Sau, și mai bine, să facem socoteala: 19.054.000 – 14.976.905 = 4.077.055. Nicidecum 7.400.000, cum i-a ieșit doamnei Arcan că ar fi rămas necheltuiți de domnul Lazăr. Ca atare, nu rămâne decât varianta că Emilia Arcan a fost special dezinformată sau mințită, că nu putem crede să fi încercat ea să dezinformeze conștient.
Diferența de la 4 la 7,4 milioane e destul de mare chiar și pentru niște oameni obișnuiți cu asemenea sume, dar asta nu mai contează acum. E clar că necheltuirea banilor trebuie justificată, dar s-a obosit cineva din Consiliul de Administrație să asculte?
Totul a pornit de la investiția de la blocurile operatorii. Acolo s-au dat 4.235.000 lei de la Minister și 3.165.000 lei de la Consiliul Județean, care au cheltuiți în totalitate! Banii de la Minister nu s-au cheltuit pentru că proiectul era prost: niște personaje au pus utilaje de +7 tone exact peste blocul operator, utilaje care, amănunt nesemnificativ, probabil vibrează, ceea ce i-ar ajuta în mod direct pe chirurgi în implementarea unor tehnici operatorii proprii! De aici întârzierea, iar cum s-a ajuns acolo… iarăși nu ascultă nimeni.
* Și pisica ajunge la…
După înșiruirea de date și cifre, toată lumea aștepta cu sufletul la gură concluzia lui Dan Vasile Constantin, care să dărâme soclul managerial al lui Lazăr. Ei bine, nu. În dulcele stil clasic numit pasarea responsabilității, forul de conducere numit Consiliul de Administrație ”constată, din cele prezentate anterior, POSIBILE, încălcări ale legislației în vigoare și nerealizări ale indicatorilor de management. În consecință, Consiliul de adminsitrație propune Președintelui Consiliului Județean Neamț luarea măsurilor legale ce se impun”.
Și, punct! Pisica moartă și cu blana smotocită, din care au dispărut miliardele, ajunge, gingaș, în poala Emiliei Arcan. Probabil, se mizează pe o nouă reacție viscerală a doamnei președinte, care să culmineze cu semnarea ordinului de reziliere a mandatului directorului Lazăr. Numai că, de acum înainte, un asemenea ordin poate avea și urmări, dacă el nu respectă legea și nu prezintă argumente.
Valentin Bălănescu