Serviciile de voluntari pentru situații de urgență din Neamț nu se pot lăuda cu echipamente și dotări complete, necesare intervențiilor, fapt menționat în ”Raportul cu privire la constituirea, dotarea și încadrarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență pe anul 2015”, pe care cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț l-au întocmit pentru a fi prezentat consilierilor județeni pe 25 februarie. Cei de la ISU Neamț au și propuneri pentru legislativul nemțean și pentru primăriile din județ – înființarea, la nivelul județului, a unor centre de formare și evaluare a personalului din serviciile de voluntari și alocarea unei cote-părți din bugetul local pentru susținerea activității preventive și de intervenție în caz de urgență.
Din 20 de autospeciale, șapte nu-s nici măcar înmatriculate
Propunerile sunt de bun simț dacă luăm în calcul statistica sumbră de pe plan local. „Referitor la starea de întreținere și funcționare a autospecialelor din dotarea serviciilor voluntare, acestea au o vechime de peste 20 de ani, iar din totalul de 20 de autospeciale existente la serviciile voluntare, șapte nu sunt înmatriculate din următoarele motive: uzura accentuată, radierea din circulație în conformitate cu art. 6 din OUG 189/2005, lipsa cărților tehnice sau nefinalizarea documentațiilor privind înscrierea în circulație”, este precizat în Raportul întocmit de ISU Neamț.
Aflăm că nici reparațiile capitale ale acestor autospeciale nu s-au făcut, limitându-se doar la reparațiile de întreținere, fapt motivat de bugetul redus al autorităților locale care au autospeciale de intervenție în dotare.
Echipamentul de bază, un vis frumos pentru voluntarii din 24 de localități
Din același raport, aflăm că, din cele 83 de servicii de voluntari pentru situații de urgență existente în Neamț, 24 nu dețin nici măcar echipamentul necesar acționării în caz de nevoie: „Verificările efectuate în teren au scos în evidență faptul că personalul de intervenție din cadrul serviciilor voluntare ale localităților Roznov, Agapia, Bălțătești, Bâra, Brusturi, Bodești, Cândești, Dochia, Dragomirești, Drăgănești, Doljești, Dumbrava Roșie, Dulcești, Ghindăoani, Icușești, Ion Creangă, Petricani, Piatra Șoimului, Rediu, Stănița, Timișești, Țibucani și Valea Ursului nu au asigurat echipamentul de protecție și intervenție necesar desfășurării unor acțiuni în cazul producerii unor situații de urgență”.
Dacă marea majoritate a primăriilor se plâng de lipsa fondurilor, aflăm că unii edili au găsit, totuși, soluții: la Săbăoani s-au accesat fonduri europene pentru cumpărarea unei autospeciale, la Ruginoasa s-a preferat finanțarea prin „Programul național de dezvoltare rurală”, în timp ce primăriile din Podoleni și Bicaz au cumpărat autospecialele din fonduri proprii.
Andreea AMARIEI