Ana Monda, candidata M10 la Primăria Piatra Neamț, le amintește pietrenilor că Partidul M10 a susținut dintotdeauna faptul că majoritatea trebuie să fie cea care decide alegerea primarilor și că cea mai bună variantă pentru democrație ar fi ca alegerea primarilor să se facă în două tururi. Tot M10 luptă pentru introducerea votului electronic, însă partidele mari, care și-au dezvoltat structuri organizaționale de tip rețea, au interes ca prezența la vot să fie cât mai redusă, iar rezultatul să fie mult influențat de mobilizarea propriilor rețele de partid în ziua votului.
Votul într-un singur tur, preferat când „s-au văzut cu sacii în căruță”
După scrutinul din 2012, marele USL, ce se baza pe o majoritate zdrobitoare de 70%, a decis că ar fi bine ca alegerile pentru primari să se desfășoare tot într-un singur tur pentru a păstra cât mai multe primării. Desigur că cei din PNL, motivați de faptul că Iohannis câștigase alegerile prezidențiale și se bucura de un val mare de simpatie și popularitate, au considerat că această mișcare le va crea un avantaj considerabil în fața PSD care, rămas de unul singur la guvernare, ar fi trebuit să scadă în sondaje.
Activitatea de tip turistic a președintelui țării și măsurile populiste luate de către guvernarea Ponta au făcut ca visul PNL să se transforme într-un posibil coșmar, iar aceștia să își reconsidere poziția față de modalitatea în care ar trebui să se desfășoare alegerile locale. Dintr-o dată PNL, a considerat că ar fi mai bine ca alegerile să se desfășoare în două tururi.
PSD funcționează în aceeași logică politică, de dispreț față de cetățean. După ce a blocat votul în Diaspora, a emis Ordonanța 55 pentru a permite traseismul politic, a blocat alegerile parțiale, iar acum folosește șantajul și amenințarea pentru a restrânge dreptul alegătorilor de a decide la alegerile locale.
Democrația, mimată la Neamț
În concluzie, PNL a punctat doar la imagine, iar PSD a reușit să se aleagă cu UNPR și ALDE. Cei doi sateliți au jucat magistral și, după ce au anunțat inițial că vor două tururi, ulterior s-au răzgândit. Astfel, Tăriceanu rămâne șef la Senat, iar UNPR se pregătește de un protocol cu PSD.
Concluzia e că toți își bat în continuare joc de noi, în timp ce, la nivel județean, liderii de partid ori mimează democrația prin conferințe de presă ori, în mărinimia lor, ne „oferă puterea”.