îți scriu aceste rânduri, pentru că am constatat, cu mâhnire, că te-ai obișnuit să citești. Spun cu mâhnire, pentru că te-ai obișnuit să citești numai prostii. Te-ai obișnuit să te uiți doar la titlu, să te repezi cu ”like”-ul și să treci mai departe, spre un videoclip ”haios” sau, dimpotrivă, ”șocant”, pe care-l urmărești cu sufletul la gură și-l ajuți să devină ”viral”, fără să dai click pe o scriitură care, poate, ți-ar folosi, fie și pentru motivul că ai mai afla ce se întâmplă în jurul tău. Pentru că, Române, se întâmplă lucruri în jurul tău. Și nu e vorba de bombardamentele din Siria sau de violurile din Koln, pe care, poate, nu le percepi ca amenințătoare, fiindcă sunt departe de tine, la mii de kilometri și un click distanță. Nu e vorba nici de copiii care mor de foame în Somalia. Nu, e vorba de Țara în care trăiești, în care te trezești ca să te duci la muncă sau la băut, în ale cărei spitale te duci, în ale cărei școli îți trimiți copiii. Și în Țara ta se dau bombe, se comit violuri, se moare de foame. Iar tu, Române, îți aduci aminte de ea ori când te lovești cu capul de pereții pe care, în chip minunat și interesat, i-ai ridicat, prin votul tău, indiferent că te-ai dus sau nu la urne, punând ștampila pe cel care te-a mințit mai frumos sau pe care te-ai gândit că-l poți face ca, data viitoare, să-ți dea mai mult. Îți mai aduci aminte când îți vine să dai același fatidic ”like” la un titlu care-ți aduce aminte că ești pui de dac, că ești buricul pământului, că de la tine au plecat mlădițele civilizației și, uite, în ce hal ai ajuns. Iar când îți aduci aminte, te revolți. Tot cu click și tot cu like, desigur. Că e mai simplu așa, să fii viral, să fii on line, decât să pui mâna să faci ceva, să schimbi ceva, începând cu tine.
Citește, Române! Nu doare, chiar dacă-i scriitura proastă! La zece proaste, tot găsești una bună, care să-ți așeze sistemul de valori în așa fel încât să-ți dai seama singur care-i prost și care-i bun. Gândește, Române! Nici asta nu doare. Doare mai tare dacă-i lași pe alții să gândească pentru tine, să facă dezbateri pentru tine, să ia decizii pentru tine, să pună țara la cale pentru tine și s-o fure pentru ei! Și nu te gândi că, dacă azi e război în Orient, nu poate fi mâine la tine-n bătătură. Lasă ”like”-urile și citește! Vrei să te simți dac adevărat? Citește-l pe Eminescu mai departe de ”Somnoroase păsărele”! Vrei să te simți creștin adevărat? Citește ”Viețile Sfinților”! Vrei să scapi de cancer sau de alte boli? Citește ce scrie pe etichetele pe care le cumperi cu portbagajul de la supermarket, nu leacuri miraculoase din trei căței de usturoi și două linguri de miere! Vrei să ai copii realizați, care să-ți dea o cană cu apă la bătrânețe? Atunci citește-le povești și vorbește cu ei ori de câte ori poți, iar când nu poți, fă-ți timp; învață-i și pe ei să citească, să gândească și să muncească, nu să ia de bun tot ce li se pune sub nas și s-ajungă slugi! Vrei să fii informat? Citește tot ce-ți pică în mână, cărți, ziare, reviste, anuare, cataloage, prospecte de medicamente dacă vrei, pe hârtie, pe plastic, pe on line, dar citește! Tot! Și abia după ce le rumegi pe toate, hotărăște ce ți-a plăcut și cât. Și vorbește, dezbate, ceartă-te, dacă vrei, dar cu argumentele tale, nu cele auzite pe la alții, care n-au citit cât tine. Fă-ți tu părerea și expune-o clar, apoi mai găsește doi-trei, ca tine, și faceți ceva să fiți mai mulți. Fă ceea ce ți s-a zis de la 1848, dacă mai înainte nu vrei să mergi: Deșteaptă-te, Române! Țara te vrea treaz și ager, numai unii te vor prost!
P.S.: Nu, Ministerul Sporturilor nu a interzis intonarea imnului național la competițiile interne și nu, CEDO nu a interzis botezul creștinesc. Dar, da, o să dai mai mulți bani pe mai puțină mâncare, pentru că s-a redus TVA-ul, dar au crescut taxele ”verzi” la ambalaje. Și da, o să rămâi fără păduri, pentru că ți le vând unii la preț de bețe de chibrit, fiindcă-s slugi la străini. Și o să rămâi și fără apa chioară, și fără gaze naturale, și fără munți, și fără petrol, și fără grâne, și fără aer, că ți l-au vândut deja unii pe certificate verzi. Și când o să te deștepți și-o să vezi fără câte ai rămas, că ai fost orb, și mut, și surd, butonul ”like” nu-ți va mai folosi.
* Se interzice intonarea imnului național la competițiile sportive? NU!
„Imnul național al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România”, spune circulara buclucașă emisă de MTS. De aici, nu se știe cum și de ce, s-a dedus că e interzis imnul național! De fapt, scrie când se intonează obligatoriu; logica spune că, în restul cazurilor, nu e obligatoriu; „nu e obligatoriu” nu înseamnă că „e interzis”, în nicio formă a limbii române.
* CEDO interzice botezul? NU!
Un tabloid de largă răspândire a aruncat subiectul pe piață, isterizând toată floarea creștină, care n-a mai verificat argumentele. Ar fi văzut că tabloidul citează un site din Bulgaria, care, la rându-i, citează un alt site, de pe care a dispărut între timp articolul, care, la rându-i, cita un site italian, care, la rându-i, fusese desființat pentru dezinformare și răspândire de știri false.
Dana OSTAHIE
2 comentarii
Buna ziua, Dana!
Iti impartasesc ideile.
felicitari,un text hrana pentru minte si suflet (daca exista )