Alegătorii din Neamț care intenționează să meargă la vot pe 5 iunie, să-și desemneze aleșii pentru următorii patru ani, când vor pune ștampila, ar trebui să țină minte că, printre altele, începând cu luna iulie, vor plăti cu cel puțin 1,43 lei mai mult pentru metrul cub de apă, la prețul fără TVA. Nu este o sumă exactă, ci una preconizată de conducerea companiei care dă apă la robinete. Directorul Apa Serv, Cătălin Dughir, a făcut anunțul în miercurea lui 3 februarie, iar scumpirea a fost recunoscută, tacit, cu privirea în jos și umerii cocârjați de responsabilitate, inclusiv de reprezentanții vajnici ai Consiliului Județean Neamț.
În condițiile în care TVA la apă s-a redus la 9% (de la 24%), în condițiile unor discuții interminabile și fără nicio finalitate benefică pentru plătitor, privind prețul considerat și așa prea mare pentru metrul cub de apă furnizat în județul Neamț, de la 1 iulie se va opera o nouă majorare. Acesta este o realitate. Motive sunt multe. Depinde pe cine întrebi.
* Apa Serv: ”Dacă aveam cofinanțare de la Consiliu, s-ar fi compensat cu redevența”
Potrivit companiei județene, majorarea pornește de la proiectele cu finanțare europeană făcute de Apa Serv, dar fără cofinanțare din partea Consiliului Județean. „Avem previziunile de preț pe care trebuie să le facem noi. Încep cu ce redevență avem de plătit. La ora actuală, avem o redevență de 6.640.000 de lei, iar, începând cu 1 iulie, când se pun în funcțiune investițiile realizate prin POS Mediu, redevența va fi de 16.611.893 lei. Este vorba de redevența pentru bunurile concesionate pe toate contractele de investiții. La canalizare, ar ajunge un preț de 4,05 lei, iar la apă de 3,75 lei (sume fără TVA – n.red.). Dacă aveam cofinanțarea suportată de Consiliu, s-ar fi compensat cu redevența”, a precizat Cătălin Dughir.
* Consiliul Județean: „Pe mandatul nostru, lucrurile sunt clare”, după…
După ce conducerea Apa Serv a indicat vina înspre cei din CJ Neamț, pentru că nu au cofinanțat proiectele companiei, mai ales că, în final, beneficiarul investițiilor rămâne județul, nu firma, consilierii județeni prezenți la conferința din 3 februarie au fost întrebați, firesc, cum își propun să-i ajute pe oamenii de rând să nu plătească apa mai scumpă. „Anul trecut, noi am votat, în Consiliul Județean, ca reprezentantul nostru în ADI Aqua Neamț, respectiv domnul Bourceanu, să nu voteze sub nicio formă modificarea prețului la apă. În această asociație sunt peste 70 de membri, iar noi avem un singur reprezentant. Pe mandatul nostru, lucrurile sunt clare”, a spus Dan Manoliu, vicepreședintele CJ Neamț.
Consilierul județean Neculai Pușcașu, care reprezintă interesele județului în AGA la Apa Serv pentru vreo 2.500 de lei de fiecare ședință, a insistat că prețul nu numai că nu este în creștere în timpul acestui mandat, ci a scăzut. Numai că a omis să spună – noroc că i-a amintit presa – că prețul e mai mic pentru că și TVA-ul e mai mic, nu pentru că ar avea consilierii județeni din Neamț vreun merit. Iar întrebarea despre majorarea prețului la apă era valabilă pentru luna iulie. „Eu vă spun ce este acum! Ce va fi în iulie nu pot să știu”, a răspuns bravul consilier Pușcașu.
Altfel spus, cât ține campania electorală, domnii consilieri s-au asigurat că prețul apei rămâne la fel, să nu-și supere alegătorii și să aibă pace la partid. Ce va fi din iulie 2016, ei nu pot să ne spună, de teamă să nu ne supere.
Dar ne-a spus, înainte, directorul Apa Serv.
* Redevența se întoarce la operator, dar pentru cheltuieli specifice
Pentru că alambicate sunt căile administrației publice, l-am întrebat și pe domnul consilier județean Adrian Bourceanu, președintele ADI Aqua Neamț, cum e cu redevența, acest cuvânt mult invocat pentru majorarea prețului la apă. „Redevența se preia de Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT), stă, formal, în conturi pentru câteva zile, după care se întoarce tot la operator, în baza contractului de delegare. Eu nu am fost anunțat de această majorare de preț, ci am auzit tot de la presă. Redevența nu poate fi o justificare a majorării de preț pentru apa potabilă”, a declarat acesta.
În acest cerc vicios, cu „nu noi, ăilalți” și cu „nu acum, ci atunci”, am ajuns iar la directorul Apa Serv: „Redevența este impusă de Uniunea Europeană, pentru că trebuie să existe siguranța că investițiile făcute vor fi și întreținute, că există banii necesari pentru asta. Este ca o garanție cerută pentru a ști că fondurile europene nu au fost cheltuite pe o investiție care se va degrada în timp, pentru că nu există banii necesari întreținerii. Dacă nu s-ar fi majorat redevența, s-ar fi simțit chiar o micșorare, e drept că mică, la prețul plătit de populație. Redevența se întoarce la companie, dar trebuie s-o folosim doar pentru întreținere, înlocuire și dezvoltare, nicidecum după bunul plac”, a spus Cătălin Dughir.
* Speranțe ca măcar următorul proiect să fie cofinanțat
Consiliul Județean nu a cofinanțat proiectele și directorul Apa Serv nu știe dacă legislativul ar mai putea salva acum situația, însă speră să primească o cofinanțare măcar pentru următorul proiect pe care compania vrea să-l implementeze. Asta ca să nu mai crească o dată prețul către populație și nici să nu se renunțe cu totul la planurile de extindere apă/canal. „Dacă nu ne ajută deloc, nu știu, în primul rând, dacă mai putem să accesăm. Nici prețul nu va putea fi crescut foarte mult, așa că nu știm ce se va întâmpla. Tot ce sper este ca localitățile mari, precum Piatra Neamț și Roman, să sprijine și localitățile mai mici, care au tot așteptat finanțare până acum”, a adăugat directorul Apa Serv.
* 2.519 lei pe cap de consilier județean pentru fiecare ședință AGA
Subiectul prețului la apă este, clar, unul clocotit pentru conducătorii noștri, mai ales la vremuri electorale. Teama de a nu se opări la scoruri este vizibilă, eschiva pare singura soluție la îndemână, cel puțin de la Pilat din Pont încoace. Iar vinovații… „Și populația… dacă nu se vor face branșări, încât să crească numărul de consumatori, care să plătească această apă, e ca aspectul ăla: una e când aduni bani de la 1.000 de oameni și alta e când aduni de la 100. Depinde foarte mult și de cât va înțelege populația că este necesar, dacă tot s-au făcut aceste investiții, să beneficieze și lumea, și cetățenii să înțeleagă că trebuie să pună umărul de sprijin în sensul de a se branșa”, a declarat vicepreședintele CJ Neamț, Dan Manoliu.
După această duioasă sugestie, ca nemțenii să se branșeze în flux continuu, ca să crească încasările, nu prețul la apă, îndrăznim și noi o sugestie, poate nu la fel de duioasă, dar categoric mai fezabilă: cei 11 consilieri județeni care, chipurile, reprezintă interesele județului în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Apa Serv să facă o singură ședință pe an, nu câte una lunară (e drept că s-au întâlnit în vreo 10 luni din 12) și să doneze fiecare indemnizația pe care o primește. După cum spune directorul Dughir, „sunt 13 membri AGA – un reprezentant al Primăriei Piatra Neamț, unul de la Alexandru cel Bun și 11 consilieri județeni. Fiecare primește câte 2.519 lei brut pentru participarea la o ședință. În general, ședințele se fac o dată pe lună, chiar dacă au mai fost, poate, și luni în care nu s-au întrunit”.
* 11 negri mititei și cu banii după ei
Consilieri județeni din AGA Apa Serv:
Neculai Pușcașu
Miron Radu Tudorel
Bogdan Onu
Vasile Murariu
Vasile Nica
Dan Vasile Constantin
Ciprian Șerban
Adrian Smarandei
Neculai Iftode
Mircea Pintilie
Claudiu Stafie
Andreea AMARIEI
Dana OSTAHIE
3 comentarii
Chiar nu sunt prea multe de comentat, politica pe banii clientului (alegatorului), niste nesimtiti si niste discreierati care cred ca vor incasa vesnic indemnizatiade sedinta. Poate ar trebui sa le fie rusine, cum rusinea se manifesta la fiintele constiente si empatice, in speta de fata – nu-i cazul.
Asa e legea.
Cei 11 negri mititei + conducerea se pot simti “defaimati”…ca la @Starea natiei ( parodie dupa IRIS):
https://www.youtube.com/watch?v=HH7jArX7PUo
…ce va spune @daciana despre acest subiect… Daciana noastra, nu a lor!