Marile probleme în administrația locală sunt nepriceperea șefilor, faptul că-și aleg consilierii pe baza indicațiilor de la partid și, de foarte multe ori, lipsa de interes, de implicare și de profesionalism din partea funcționarilor. Vă prezentăm în cele ce urmează cum, în acest moment, toate cele enumerate mai sus se îmbină ”fericit” la Consiliul Județean Neamț. Un mic studiu de caz.
Totul a început de la un material al redacției noastre, în care se relata că mai mulți manageri din sportul nemțean au cerut prefectului să nu avizeze de legalitate bugetul județean pentru că n-au fost și ei consultați. Articolul a provocat o reacție la vârful CJ, președintele instituției a cerut o informare pe această temă, a primit-o, a sunat la redacție și, conform înțelegerii, ne-a remis o copie după acte, pentru a face cunoscut și punctul său de vedere. În momentul când am primit documentul, am înțeles, încă o dată, câtă birocrație și chiar prostie există la acest nivel. Iar, în final, putem vorbi chiar despre o dezinformare în dreptul șefilor, pentru că un asemenea document, fie el și de uz intern, era cerut, presupunem, tocmai pentru a informa corect opinia publică.
* Mere, pere, banane și, în final, salată de fructe funcționărească
Documentul despre care vorbeam este un tabel, în care sunt prezentate finanțările nerambursabile pentru activități sportive și tineret. Sunt patru rubrici: în prima apare beneficiarul, în a doua numele proiectului, cu entitatea câștigătoare, numărul contractului, urmează apoi suma cu care contribuie județul, ultima rubrică fiind o scurtă prezentare a rezultatelor care se doreau obținute prin proiect. Această din urmă rubrică este plină de fraze simpatice, care arată cât de bine se scriu proiectele și, mai ales, cât de ușor se dau banii. Despre acest lucru vom discuta cu alt prilej.
Până atunci să revenim la tabelul nostru, doar cu câteva exemple semnificative.
După cum puteți vedea în tabel, Asociația ”Prietenii liceului cu program sportiv Piatra Neamț” a primit, pe bază de contract (nr. 9652/05.06.2015), o contribuție de 196.306,13 lei de la Consiliul Județean. Numele proiectului: ”Reprezentarea internațională a tenisului de câmp nemțean”, care ne duce cu gândul la un sport individual, pe bază de rachetă, mingi albe și mici și fileu. Ei bine, la rezultatele proiectului se scrie, negru pe alb, în tabel, că este vorba despre ”susținerea și dezvoltarea handbalului masculin în județul Neamț prin implicarea unor tineri talentați în practicarea lui”!
Cum handbalul este un sport de echipă și se practică, de regulă, cu o minge ceva mai mare, ne întrebăm unde a fost mintea celui care a întocmit tabelul pentru uzul șefilor și dacă avea la el și minime cunoștințe, în afară de folosirea specifică a comenzii copy-paste.
Rubrica imediat următoare ne arată că persistența în prostie continuă și că nici cei care au verificat materialul nu au considerat necesar să facă asta la modul serios.
Beneficiarul contractului 11010/23.06.2015 este Handbal Club Feminin Piatra Neamț. Cei care au făcut proiectul par să fi fost îngrijorați de soarta handbalului în general, deoarece au cerut o contribuție de 136.164,72 lei pentru ”Susținerea handbalului masculin din județul Neamț”! La rubrica rezultate, din nefericire, iar se încurcă lucrurile, și se vorbește despre ”reprezentarea handbalului feminin din județul Neamț la nivel național și internațional”! Până se lămuresc cei din Consiliul Județean ce și cum cu handbalul, dacă e feminin sau masculin, să remarcăm speranța de a participa la competiții internaționale și că, în general, suntem o națiune optimistă.
Următoare beneficiară de finanțare este Asociația ”Club Sportiv Futsal Ceahlăul”, care dovedește, și ea, prin îngăduința funcționarilor de la Consiliul Județean, multă bunăvoință, promovând un proiect pentru ”Promovarea handbalului feminin de performață în județul Neamț”. Că acest lucru se face prin popularizarea fotbalului de sală în rândul locuitorilor județului Neamț chiar nu mai are nicio importanță, pentru că deja înțelegem că aceste programe sunt extrem de subtile, cu o mie de legături subterane, de genul ”eu te ajut pe tine, tu pe mine și toți promovăm sportul nemțean în hârtii”!
Exemplele pot continua. Asociația Județeană de Canotaj Neamț face proiect pentru activitățile sportive de la Sport Club Municipal Petrotub Roman, Asociația ”Sport-Natură” face proiect pentru a obține medalii naționale și internaționale la canotaj pentru județul Neamț, iar cei de la Petrotub se ocupă de fotbalul în sală!
Este clar că un amploaiat a încurcat borcanele și/ sau și-a bătut joc de o informație importantă. Nu ne putem gândi că a vrut doar să vadă cât de vigilenți sunt șefii săi, deși o glumă de genul acesta ar demonstra oricând că șefii nu citesc cu atenție actele pe care le primesc. Sau, chiar dacă le citesc, nu le înțeleg!
* Proiecte care ar trebui analizate
Fără a intra acum în amănunte, vă prezentăm câteva proiecte care ar trebui măcar discutate, la nivel de oportunitate și rezultate, dacă nu la nivel de concepție și finanțare.
Asociația ”Sens Civic”, ni se spune în tabelul cu pricina, a încheiat un contract cu Consiliul Județean, pentru proiectul ”Sănătos, activ cu sens”, în valoare de 9.877,04 lei, fără contribuția proprie. Interesante sunt rezultatele contractului: ”Îmbunătățire calității vieții locuitorilor județului Neamț, prin susținerea inițiativelor organizaților neguvernamentale de antrenare a cetățenilor în acțiuni sportive”. Dacă luăm de bun ce ne spun funcționarii de la Consiliul Județean, înseamnă că cei de la Sens Civic au făcut un proiect ca să susțină alte organizații neguvernamentale.
Dl. Andrei Carabelea, de la Sens Civic, ne-a explicat, cu amabilitate, că este vorba despre un proiect care promova sportul de masă. Că au fost mai multe acțiuni și că înscrierea, la nivel de sport de masă, s-a făcut pe baza unor formulare on line. Au fost 35 de participanți, mai mulți decât li se putea asigura casare și masă la pensiunea Aurora de la Alexandru cel Bun. Acolo s-a stat din 27 noiembrie până pe 1 decembrie, a fost făcută o informare a cetățenilor din zonă, cu pliante (!?), cei care locuiesc în zona de la pensiune spre sanatoriu, s-a jucat fotbal, s-au făcut drumeții, alte activități sportive și a fost și o activitate culinară, ca să învețe participanții să mănânce sănătos, cei care nu știau până atunci.
Observăm, cu sfială, o diferență între ce spune hârtia de la Consiliul Județean și ce ne-a spus domnul Carabelea și remarcăm posibila mulțumire a celor de la pensiune, care au putut să îmbine utilul cu plăcutul, pe banii din proiect.
Un alt proiect care merită puțină atenție, exact din aceleași motive, de oportunitate și rezultate, îl are beneficiar pe dl. Valentin Chitic, din Târgu Neamț. El a încheiat un contract în valoare de 10.000 de lei contribuție de la Consiliul Județean pentru ”Susținerea performanței în tenis”. Dacă proiectul este pe persoană fizică, dl. Chitic merită felicitat, chiar dacă unii ar putea cârti că nu știm noi cum se face lobby pentru asemenea proiecte și că prefectul de Neamț este un mare iubitor al acestui sport. Mai rămâne să vedem cum s-a încheiat respectivul proiect.
Valentin BĂLĂNESCU