Chiar dacă vor plăti preț majorat la metrul cub de apă începând cu luna iulie, nemțenii ar putea dormi puțin mai liniștiți, cel puțin în noaptea asta, pentru că agamanii de la Apa Serv vor avea, începând cu 1 martie, indemnizația micșorată la 1.000 de lei net, de la 1.777 de lei, sumă pe care au încasat-o inclusiv pentru ședința care a avut loc astăzi, 25 februarie, cu trei ore înainte de ședința de Consiliu Județean (CJ) prin care s-a votat micșorarea acestei indemnizații.
Deși grupul PNL, prin liderul Cristian Tapalagă, s-a opus, inițial, suplimentării ordinii de zi, liberalii fiind deranjați, de fapt, de proiectul care prevedea modificarea organigramei Consiliului Județean, la proiectul privind micșorarea indemnizației membrilor AGA Apa Serv, consilierul Cristian Tapalagă a spus: „Cu două mâini vom vota proiectul cu Apa Serv. Nu se pune problema! Onor dumneavoastră, noi nu avem reprezentare la Apa Serv, doamna președintă”.
Aparent, decizia de micșorare a indemnizațiilor de agaman la Apa Serv nu au avut nicio legătură cu materialele apărute în Mesagerul de Neamț, fiindcă doamna președinte Emilia Arcan susține că solicitarea a venit din partea consilierilor: „Motivul pentru această micșorare este faptul că am avut foarte mulți consilieri PSD și UNPR care au solicitat ca această indemnizație să fie zero. O parte dintre ei au considerat că, totuși, sunt reprezentanții Consiliului Județean, au foarte multe ședințe în cursul lunii și, zic eu, orice muncă trebuie să fie și răsplătită. Drept care s-a stabilit, din partea grupurilor politice, ca suma să nu fie mai mare de 1.000 de lei”.
Pentru că, la începutul mandatului, indemnizația era de 54 de lei, după cum înșiși consilierii au spus, presa a vrut să afle cum s-a ajuns la peste 2.500 de lei sumă brută pe cap de agaman. „Legislația în vigoare dă posibilitatea până la 25% din indemnizația directorului general al societății respective. Prin HCJ, acum doi ani, s-a hotărât valoarea de până la 20% din valoarea brută a salariului directorului general”, a declarat, în conferință de presă, consilierul Neculai Pușcașu.
Doar că un coleg din presă i-a amintit stimabilului consilier județean că cel care a propus majorarea indemnizației în plenul CJ-ului a fost însuși domnul Pușcașu, în timp ce domnul Dan Constantin a propus mărirea numărului de reprezentanți din AGA Apa Serv. Și atunci a venit întrebarea: „Acum s-a intrat în campanie și de aia se scade?!”.
-
„Eu chiar i-am mulțumit lui Dumnezeu că m-am văzut acolo, în poză color, fără să dau niciun leu”
Simpatic a fost consilierul județean Costache Lupu, care a încheiat subiectul micșorării indemnizației agamanilor într-un mod personal (făcând referire la materialul Mesagerul, unde domnul era nominalizat la categoria agaman „căpușă”): „Eu apreciez foarte mult modul în care presa, în general, este foarte atentă asupra modului în care consilierii județeni și locali își fac datoria sau nu. O să mă refer punctual la această indemnizație, cu care ni s-a făcut atâta campanie electorală într-una din publicațiile de săptămâna trecută. Eu chiar i-am mulțumit lui Dumnezeu că m-am văzut acolo, în poză color, fără să dau niciun leu”. Continuând, totuși, într-o notă serioasă, Costache Lupu a explicat de ce e nevoie de o indemnizație, dar și de ce aceasta ar putea să fie o sumă modică: „Această problemă, a indemnizației agamanilor, trebuie privită sub două aspecte: legal și moral. Sub aspect legal, nu încălcăm legislația în vigoare. Sub aspect moral, dacă aduni toate aceste picături care vin în buzunarul unui consilier, nu prea e cușeră treaba. Pentru că un om, săracul, muncește o lună de zile pentru un salariu de 1.000 de lei, iar noi, agamanii, avem niște avantaje. Când eram consilier local la Bicaz și agaamn la Aqua Bicaz, iar societatea de abia mai respira, noi, cei din AGA, am propus să executăm serviciile fără indemnizație. Legiuitorul ne-a spus că avem o răspundere în spate și că nu putem chiar așa, fără niciun leu, că nu mai avem răspundere. Eu sunt mai puțin materialist, mai mult romantic. Voiam să propun în Consiliul Județean, dar m-am abținut, să luăm minimul de indemnizație, care să ne dea și răspunderea în AGA și să intrăm și în legalitate. După părerea mea, cred că 50 de lei ne încalcă de răspundere dacă semnăm niște documente. Nu e nevoie să luăm zeci de milioane”.
Una peste alta, este salutară decizia plenului de a micșora remunerațiile pentru ședințele bifate la Apa Serv. Așteptăm cu interes următoarea solicitare venită din partea consilierilor, fie ei PSD, UNPR, PNL sau de altă natură, respectiv solicitarea de a se reduce și numărul agamanilor. Și nu doar la Apa Serv. Acum că tot ați dovedit, hai că se poate, domnilor consilieri!
Andreea AMARIEI
4 comentarii
Daca tot vi s-a pus pata pe consilieri de ce nu cautati pe cineva care sa faca munca voluntar fara bani , desi eu nu cred ca o sa gasiti si nici nu e normal , munca pentru cel ce o face onest trebuie platita .
Este adevrat ce spuneți, numai că este vorba despre muncă, nu de șmecherală. Ca să vă dăm un exemplu, sunt consilieri județeni care încasează vreo 800 lei de la CJ, 1777 lei Apa SERV, 1050 lei Troleibuzul, plus pensia frumoasă de activist dedicat PCR-ului.
Din reportajul dvs. s-ar intelege ca niciunul dintre consilieri nu s-a suparat ca este facut capusa! Credeam ca vor cauta definitia la Romvac.
Acum, ca s-a injumatatit indemnizatia, vor fi semicapuse, probabil…
Tot sa traiesti nene , asta in timp ce muncitorii abia iau 10 milioane vechi si tichete . Prin frig , prin ploi , prin canicula , la avarii , la tot ceea ce inseamna lucrul cu o instalatie antica ,veche si de demult . Care carpita azi aici , maine crapa la cativa metri mai incolo . Sefilor nu le pasa ,ca una e sa iei 100 de milioane , alta 10 !