Într-un județ în care toate merg unse, fără piedici, fără probleme financiare, fără ape infestate cu bacterii și fără drumuri pline de gropi, aflăm, de la conducerea Consiliului Județean (CJ) Neamț că o problemă stringentă pentru legislativul nemțean o reprezintă parcarea de la Pângărați, punctul de belvedere de unde turiștii și localnicii pot observa lebedele care s-au aciuat în județul nostru. Mai ales dacă se pot face și niște fotografii „de imagine”, în genul „Mircea, fă-te că lucrezi!”, care să poată fi contabilizate într-o campanie deloc subtilă de promovare.
Vizite în teren, la Pângărați și Alexandru cel Bun
Săptămâna de lucru a început cu vizite în teren, cum îi șade bine unei conduceri care se implică în bunul mers al județului. Chiar dacă primele două opriri au fost mai importante, preferăm să începem cu ultima din lista prezentată în comunicatul de presă emis de CJ Neamț: „Conducerea Consiliului Județean Neamț – președintele Emilia Arcan și vicepreședinții Dan Manoliu și Daniel Vasiliu Macovei, și câțiva directori de direcții – au făcut o deplasare în comuna Alexandru cel Bun și la Pângărați, pentru a identifica la fața locului soluții la unele probleme stringente. (…) Ultimul popas al autorităților (Doamne ferește, poate cel mai recent!- n.r.) a fost în parcarea de la Pângărați, care va fi modernizată în 2016, cu fonduri de la bugetul județului”.
Dacă de lebede aflăm că are cine să se îngrijească, de tinerii care provin din centrele de educație incluzivă și care trebuie să părăsească sistemul instituționalizat după ce împlinesc 18 ani rămâne de văzut dacă se va ocupa primarul Ion Rotaru, din Alexandru cel Bun, sau dacă se va găsi alt binevoitor.
După cum se arată în comunicatul CJ Neamț, pentru aceștia s-ar putea crea un spațiu adecvat necesităților lor la Școala Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. „Trebuie să identificăm un spațiu care să se preteze pentru buna funcționare a unui serviciu specializat pentru persoanele care au depășit vârsta de 18 ani, au terminat școli speciale și au nevoie de protecție socială pe mai departe, pentru că au diverse afecțiuni. Există o listă cu multe astfel de cazuri pentru care trebuie să găsim o rezolvare. Acești oameni nu au familie ori alternativă pentru susținere, ceea ce presupune îngrijire, asistență de specialitate și suport. Sunt oameni cu deficiențe, care provin din toate zonele județului. La Școala Vaduri, care a fost reabilitată și nu are utilitate în prezent, se poate face o recompartimentare pentru asigurarea condițiilor de cazare pentru astfel de cazuri sociale. Primarul Ion Rotaru este de acord că o predea către noi, pentru ca mai departe să putem obține avizele necesare impuse de legislație referitoare la standardele rezidențiale. Dacă nu îi dăm utilitate, clădirea se degradează, de alocuri deja putând fi văzute «urme» serioase ale copiilor care nu găsesc ceva mai bun de făcut decât să o distrugă și au început cu izolația exterioară. Capacitatea este de 50 de locuri”, este declarația Emiliei Arcan, președinta CJ Neamț, conform comunicatului de presă.
Pentru că tot a ajuns echipa la Alexandru cel Bun, aflăm din comunicatul CJ Neamț că o a doua oprire a fost la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, „unde au fost văzute ultimele realizări cu fonduri de la Consiliul Județean sau alte surse de finanțare și apoi s-a făcut o deplasare pe drumul ce duce de la unitatea spitalicească spre blocurile unde trăiesc circa 60 de familii – în special cazurile sociale din comunitate. Traseul respectiv, cu o lungime de circa 600 de metri, este foarte greu de străbătut, în special iarna ori când plouă, motiv pentru care microbuzul școlar nu îi mai aduce pe elevi aproape de casă, aceștia fiind nevoiți să meargă în condiții extrem de grele, prin pădure, gropi și noroi. În acest an, Consiliul Județean va repara drumul respectiv, fiind alocate fonduri în acest sens”.
Andreea AMARIEI