Început în septembrie 2015, proiectul „Citește-mi o poveste!”, la inițiativa elevilor voluntari SNAC de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, se încheie la finalul lunii februarie, dar va fi continuat cu „Ora de poveste”. Realizat în colaborare cu Complexul de Servicii „Elena Doamna”, proiectul „Ora de poveste“ propune o activitate de lectură interactivă la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu”.
40 de copii din Centrul „Elena Doamna”, beneficiarii primului proiect
Coordonată de profesoara Alina Baluș, activitatea „Citește-mi o poveste!” și-a propus stimularea lecturii în rândul copiilor din centrul de plasament și sprijinirea lor în a-și îmbunătăți performanțele școlare.
Beneficiari au fost 30 de voluntari de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” și 40 de copii din cadrul centrului de plasament „Elena Doamna” – grupați în două echipe: echipa Ascultătorilor – 30 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani și echipa Cititorilor – 10 copii cu vârste între 9 și 15 ani. Liceenii s-au întâlnit periodic cu micuții de la Complexul de Servicii „Elena Doamna” (CSED) și au citit împreună povești, iar echipa Cititorilor a fost îndrumată să preia aceste sarcini și după finalizarea proiectului. „Rezultatele au fost remarcabile, copiii devenind tot mai interesați de lectură, iar mulți dintre cei care aveau dificultăți în a citi au reușit să-și depășească problemele și au devenit tot mai pasionați de cărți. Proiectul se va încheia în februarie, dar va continua printr-o altă activitate, un program de lectură numit «Ora de poveste»”, a declarat coordonatorul SNAC, profesor Alina Baluș.
Întâlnirea de final din cadrul proiectului „Citește-mi o poveste“ va coincide cu lansarea „Orei de poveste“ și va avea loc la Biblioteca Județeană, în spațiul Secției de împrumut carte – Copii, miercuri, 24 februarie, la ora 12.00. Voluntarii liceeni și mini-voluntarii, copiii de la CSED, se vor întâlni la bibliotecă și vor citi povești în mod interactiv copiilor invitați din comunitatea locală. „Apropierea copiilor de lectură prin metode inedite și prin joc reprezintă cea mai eficientă cale de a stimula și încuraja interesul pentru cărți. Exploatarea poveștilor și dezvoltarea imaginației au dus la îmbunătățirea abilităților de a citi precum și la creșterea performanțelor școlare. Suntem recunoscători inițiatorilor și voluntarilor implicați în proiect și suntem siguri că aceste activități vor fi benefice pe termen lung”, a declarat Cristina Păvăluță, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.
Andreea AMARIEI