Tribunalul Neamț a decis să anuleze vânzarea terenurilor din Baza hipică din Piatra Neamț, terenuri care au fost scoase la licitație de Direcție de Finanțe Neamț în contul unor datorii ale SC Perla Invest. Hotârărea, care a fost pronunțată, în ziua de 16 februarie, este irevocabilă, și nu face decât să mențină decizia Judecătoriei Piatra-Neamț luată în același dosar. Efectele este foarte posibil să fie de tip „bulgăre de zăpadă”, având în vedere că Grup Est Security (GES), cumpărător de bună credință, a cerut, de două ori, în instanță intrarea în insolvență a SC Perla Invest. Dacă prima dată a renunțat la judecată, în cel de-al doilea dosar cererea a fost admisă în principiu, iar următorul termen a fost stabilit pe 1 martie, dată până la care administratorul judiciar provizoriu (Moldoinsolv S.P.R.L. Piatra-Neamț) trebuie să notifice toți creditorii și să facă celelalte operațiuni stabilite prin procedură în cazuri de insolvență.
Revenind la hotărârea inițială a Judecătoriei Piatra-Neamț, instanța a motivat-o pe 26 de pagini și a constatat niște lucruri cel puțin interesante. De la trecerea terenurilor din odmeniul public în cel privat al municipiului, care s-a făcut „fără justificare legală și fără rațiuni întemeiate”, până la „indiciile de nelegalitate” cu privire la întocmirea notei de fundamentare a primarului municipiului Piatra-Neamț și a raportului de specialiatate al Serviciului Administrare Patrimoniu și Direcția Economică – acte care poartă același număr și aceeași dată, dar provin de la funcționari, respectiv gestionari distincți atât ca atribuții, cât și ca specialitate: „Suspiciunile contestatoarelor (n.r. Asociația Clubul Sportiv Ecvestru Piatra-Neamț și SC Alcoradu SRL) cu privire la „prefabricarea” acestor acte sunt confirmate și prin simpla observare a datei acestor două acte din urmă, respectiv 04.03.2010. Această dată este anterioară datei înregistrării la Primăria municipiului Piatra-Neamț a însăși solicitării venită din partea Perla Invest SRL, în baza căreia se presupune că s-au întocmit aceste acte (solicitarea Perla Invest SRL fiind înregistrată în data de 05.03.2010 sub nr. 9151)”.
După toate „procedurile”, în iunie 2014, AJFP Neamț a scos la licitație 3 loturi în Baza Hipică, la valoarea totală de 3.382.000 lei, o sumă mult mai mică decât valoarea de inventar a suprafețelor în cauză. Iar GES a cumpărat, dar n-a intrat în posesia terenurilor pentru că Alcoradu și Clubul Sportiv Ecvestru au deschis acțiuni în instanță.
Acum, după atâta așteptare, Costache Lupu, cel care se ocupă de baza ecvestră, are speranțe: „Înainte de a se pronunța instanțele, am avut o discuție cu domnul primar Dragoș Chitic, undeva prin toamna anului trecut și dumnealui mi-a spus că, dacă vom obține o hotărâre judecătorească în favoarea noastră, Primăria va lua înapoi terenurile și ne vom întoarce la situația inițială. Adică va rămâne în picioare contractul de asociere între Primărie și Baza Hipică. Dar asta era înainte de intrarea SC Perla Invest în insolvență”.
Dincolo de speculații, soarta terenului pare să fi fost decisă, el revine cu tot cu datorii la Perla Invest, societate aflată în insolvență. Care, în felul acesta, își îngreunează și mai mult situația și este puțin probabil că va reuși să propună un plan fezabil de reorganizare. Grup Est Security, societatea care a câștigat licitația pentru vânzarea terenurilor, va trebui să-și primească banii plătiți pentru teren, probabil cu dobândă, iar ANAF-ul va trebui să se înscrie pe lista creditorilor. Indiferent de situație, este și mai puțin probabil ca terenul să revină vreodată în proprietate publică.
Din toată această harababură de pierdut are doar orașul, lucru care pare nesemnificativ pentru toată lumea. Iar cei care au creat harababura îți pot vedea liniștiți de treabă/afaceri/procese/alegeri înainte.
V.B.