Tehnicianul italian Stefano Maccoppi (54 ani) a fost numit de acționarul majoritar Angelo Massone în funcția de antrenor principal al Ceahlăului, unde i s-a trasat drept obiectiv salvarea de la retrogradare. El va fi ajutat de secundul Dario Dighiera, fost la Dacia Unirea Brăila. Dacă retrogradarea directă de pe ultimul loc al seriei I poate fi evitată, în cazul în care Oțelul Galați nu mai poate continua campionatul din cauza problemelor financiare, accederea în play-out nu garantează automat rămânerea echipei pietrene în liga secundă. În aceste condiții, ideal pentru Ceahlăul ar fi ca, până la finalul sezonului, să obțină numai victorii, sarcină trasată în vestiar, încă din primele minute ale reunirii lotului de Angelo Massone. Misiunea antrenorului Stefano Maccoppi pare, în aceste condiții, una imposibilă.
Ca palmares, Stefano Maccoppi s-a remarcat doar ca antrenor al echipelor de tineret și în calitate de antrenor secund. A pregătit echipa de tineret a Piacenzei, între anii 1997 și 2000, apoi a antrenat tineretul Sampdoriei Genova. În 2003, s-a transferat la Palazzolo, apoi a fost antrenor secund la Cremonese și Spezia. În 2011, a fost numit antrenor secund în Elveția, la echipa de tineret a clubului Neuchatel Xamax, după care s-a transferat, pentru o scurtă perioadă, la Locarno. După decesul lui Claudio Gentile, stagiunea 2013-2014 l-a găsit pe Maccoppi ca antrenor secund tot în Elveția, la FC Sion. În postura de antrenor principal al Ceahlăului, italianul spune că se va achita de sarcini.
– Domnule Stefano Maccoppi, cum ați ajuns la Piatra Neamț?
Sunt aici mulțumită lui Angelo Massone, cel care mi-a dat posibilitatea să vin la Piatra Neamț. Putem să spunem că am găsit o atmosferă plăcută, din partea jucătorilor tineri și din partea celorlalți. Am intrat direct în miezul problemelor și am stabilit care sunt obiectivele în puținul timp de care dispunem: să facem un grup omogen, ca să ne îndeplinim obiectivele.
– Care este obiectivul?
Bineînțeles, să ne calificăm în play-out și, cel mai important, să menținem echipa în Liga a II-a. Sunt, evident, obiective clare. Am cunoscut jucătorii care există, contăm pe jucători care vor veni și se vor adăuga lotului. Ne propunem în acest sens să ne organizăm cât mai repede, în ideea de a căpăta forță pentru a obține victorii.
– Credeți că vă puteți achita de sarcini? Adică, ar trebui să mergeți din victorie în victorie…
Am jucat fotbal, am fost antrenor și știu că e mai dificil să câștigi decât să pierzi. E clar că este o provocare. Avem nevoie să-i avem aproape pe toți cei care iubesc fotbalul să fie implicați și să ne dea o mână de ajutor. Avem evidentă nevoie de oameni care să nu ne creeze probleme, greutăți suplimentare față de ceea ce deja ne-am propus.
– În condițiile în care greutățile sunt foarte mari la Ceahlăul, credeți că este posibilă o minune?
Cu orice preț, trebuie să menținem echipa în Liga a II-a.
– Este prima mare provocare din carieră?
Au fost și alte provocări, în cariera mea de antrenor și în cariera fotbalistică, în general. Dacă discutăm despre fotbal, nimic nu mă înspăimântă.
– Cum ați creionat programul de pregătire al echipei?
Am început cu un program de antrenamente zilnice, terminat cu un joc amical, în care am văzut la lucru toți membrii lotului, la finalul săptămânii trecute. În următoarele două săptămâni, vom intra în cantonament, unde vom efectua câte două antrenamente pe zi, urmând ca, miercurea și sâmbăta, să susținem meciuri amicale, în vederea obținerii omogenității lotului.
– A fost o surpriză faptul că ați găsit în lot foarte mulți jucători tineri?
Nu a fost tocmai o surpriză. Surpriza a fost atitudinea jucătorilor față de această perioadă. Nu este cazul, încă, să remarcăm pe nimeni. Eu contez în continuare pe această atitudine.
– Mergeți și în altă localitate în cantonament?
Nu. Numai la Piatra Neamț.
– Marian Drăghiceanu a fost solicitat de două cluburi mari pentru a da probe de joc: Galatasaray Istanbul și Lazio Roma. E posibil să plece?
Este un jucător de mare viitor, dar care ne poate ajuta mai întâi pe noi, înaintea altora.
– Ce planuri de viitor v-au fost creionate la Piatra Neamț în condițiile actuale?
N-avem timp de pierdut cu vorbe și planuri! Trecem la muncă, pentru că rezultatele sunt cele care vor vorbi pentru noi, în campionat.
Dario Dighera se prezintă
– Domnule Dighera, cunoașteți campionatul României?
Anul trecut, pentru o jumătate de sezon, am fost la Brăila, ca antrenor secund, împreună cu Alin Pânzaru. Am ajuns să disputăm play-out-ul. Mi s-a cerut să îl ajut pe Alin Pânzaru, când Brăila era într-un moment delicat. Până la urmă, Brăila și-a atins obiectivul. Cunosc campionatul românesc, e un campionat destul de valoros, un motiv în plus de a fi la Ceahlăul.
– Ce impresie v-a lăsat baza sportivă pietreană?
În comparație cu infrastructura altor echipe, seamănă cu Chelsea. Ceahlăul se bucură de condiții de pregătire de nivel european. Sunt fericit că investitorii clubului mi-au dat această oportunitate, de a veni la Piatra Neamț.
– De câte nevoie credeți că are nevoie Ceahlăul pentru a se salva de la retrogradare?
În primul rând, avem neapărată nevoie de patru puncte, pentru a ajunge din urmă echipa aflată înaintea noastră în clasament. Este clar că beneficiem de experința domnului Maccoppi; cu siguranță, vom reuși să ne îndeplinim obiectivele la nivelul ligii secunde, după care ne vom întări pentru a putea promova în Liga I.
- Lotul cu care Ceahlăul a intrat în cantonament:
- Portari: Barna, Cîmpianu, Chelaru și Chiruță (ultimii trei fiind juniori de la grupa de elită)
- Fundași: Mitrofan, Călin, Hebriștean, Șoimaru, Olteanu (de la juniorii de elită), la care se adaugă Simone Napoli, Cristian Ortega, Giordano Pantano, Allesandro Masella și David Cerra (anunțat de Angelo Massone ca fiind transferat).
- Mijlocași: Copoț – Barb, Antim, Pintilie, Rotaru, Mateeș, Amariei, Cristea, Ștefăniță (de la grupa juniorilor de elită), Margină, și „stranierul” Yalany Baio.
- Atacanți: Mateiciuc, Lupei, Drăghiceanu și Nedelcu (primul revenit de la Suceava, iar ultimii trei de la grupa uniorilor de elită).
Mihai STOIAN