Un lup desenat pe o pancartă, însoțit de mesajul „RNP, Lupul paznic la oi”, sau primele cuvinte scrise pe o altă pancartă agitată prin aer – „Rușine să vă fie! Ați distrus o Românie!” au atras atenția dintr-un început, dar nu pentru că n-ar fi fost și alte mesaje puternice, ci pentru că în fruntea mitingului forestierilor din Neamț, petrecut pe 9 februarie, s-a aflat un personaj care s-ar putea încadra cu succes la ambele categorisiri, păstrând, desigur, proporțiile de rigoare. Viorel Măstăcăneanu. Personaj celebru și lunecos, despre ale cărui rădăcini adânc înfipte în domeniul forestier își mai aduc aminte doar cei care l-au prins inginer-șef la Silvic, dar ale cărui activități, multilateral ramificate, de la exploatarea lemnului până la imobiliare de succes, de la tocat bani publici în numele fotbalului până la sforării în numele și pentru bunăstarea proprie. S-ar zice că soarta și-a arătat încă o dată colții ironici, fiindcă afară erau câteva sute de oameni învățați cu munca grea, a căror viață de zi cu zi depinde de cum se va rezolva criza lemnului, iar înăuntru, la negocierile negociate în prealabil, era Viorel Măstăcăneanu, de data asta vicepreședinte al Asociației Forestierilor din România, filiala Neamț. El și Cristian Bălănescu, președintele ASFOR Neamț, au dus ”tratativele” cu subprefectul de Neamț și Direcția Silvică, în timp ce, afară, pe repeat și cu sonorul la maximum în boxe, se auzea „Nu ne vindem țara, Nu ne dăm comoara, Nu vindem acest pământ!”, imnul mitingului.
Oamenii au ieșit în stradă
să-și ceară dreptul de a se bucura de pădure, măcar cot la cot cu Romsilva. Mitingul, cu acte-n regulă, a durat cu o oră mai mult decât fusese anunțat. „Prin acest protest, sperăm să se anuleze licitațiile de masă lemnoasă, care au prețuri de pornire necorelate cu piața lemnului, aflată într-o tendință evidentă de scădere. De asemenea, cerem RNP – Romsilva să nu aleagă, în mod preferențial, parchetele spre exploatare, făcând astfel concurență neloială agenților economici din domeniu, nerespectând prevederile art.74 și 75 din H.G. 924/2015. Cerem negocierea corectă, de pe poziții de parteneriat, a contractelor de vânzare a masei lemnoase și nu impunerea unilaterală a acestora de către Romsilva”, a spus inginerul Daniel Popa, din cadrul ASFOR.
Paradoxal,
deși ar fi fost uniți de același ideal, producătorii de mobilă, la fel de revoltați de practicile Romsilva, au ales o cale mai pașnică, adresându-se nu Direcției Silvice, care, oricum trebuie să aștepte ordinul de la centru înainte de a lua orice măsură, ci Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților, locul de unde, în definitiv, se poate corecta o lege strâmbă. S-ar putea spune că producătorii de mobilă au preferat să rezolve cauza, mai degrabă decât efectul, ca să nu schimbe un rău cu alt rău, dar asta ar fi doar o speculație. Pe care oricum o facem.
Ca după un scenariu bine pus la punct,
protestatarii au fost pașnici la început, mai ales după ce s-au ales cu promisiuni de la Prefectură (?!), apoi, mutați fiind în fața Direcției Silvice, au început negocierile, prin reprezentanții Măstăcăneanu și Popa. Care au ieșit și-au anunțat că Direcția nu negociază și, uite-așa, s-au împins gardurile de protecție și s-au agitat jandarmii ca să-i calmeze pe protestatari. Cu cinci minute înainte de finalul care trebuia să fie, Daniel Popa a ieșit, iar, din negocieri, anunțând că nu s-a ajuns la nicio înțelegere și e nevoie de medierea subprefectului. Lumea de afară a înnebunit, au venit scutierii, mascații, și, în această escortă, capii forestierilor și ai Direcției Silvice s-au dus din nou la Prefectură.
Un ceas mai târziu, echipa de negociatori s-a întors cu… promisiuni: „Vă anunț că s-a întocmit o adresă către Ministerul Mediului, de asemenea, s-a luat legătura și cu Regia Națională a Pădurilor pentru ca să se facă demersuri pentru anularea licitațiilor începând de mâine”, le-a spus protestatarilor Cristian Bălănescu.
Scurte observații
se impun. Direcția Silvică Neamț a punctat corespunzător, tergiversând lucrurile până când destui protestatari s-au plictisit de stat în stradă și-au plecat. Subprefectul a punctat corespunzător, tergiversând deznodământul măcar până la întoarcerea prefectului din binemeritatul concediu. ASFOR Neamț a punctat corespunzător, organizând o acțiune la care a mobilizat vreo șapte sute de oameni, pe care i-a manevrat spre justa îndeplinire a obiectivului: întocmirea unor hârtii și expedierea lor, aiurea, la niște instituții din București, unde vor fi sau, mai degrabă, nu vor fi luate în seamă. Capii ASFOR au punctat cel mai corespunzător, fiindcă au folosit cu abilitate masa de manevră și au putut determina televiziunile centrale să bage un breaking news cu ”Proteste violente la Piatra Neamț”. Lucrătorii forestieri au punctat un protest, a cărui finalitate pare încă departe, dar care va fi, categoric, folosit drept argument de negociere în medii unde ei nu vor avea acces niciodată și de unde slabe șanse să le vină și lor vreun beneficiu. Iar dacă dl. Măstăcăneanu va dovedi în ”cestiunea” silvică aceleași abilități pe care le-a demonstrat în fotbal, atunci nu rămâne decât… speranța.
Andreea AMARIEI