O nouă descoperire marca Marius Irimia a fost predată, astăzi, 15 februarie, la sediul Direcției pentru Cultură Neamț. Detectoristul a ajuns, astfel, la al optulea tezaur și la al doilea cu vas cu tot. Este vorba despre 84 de denari imperiali romani din argint, care datează din secolele II-III.
„Nu mai am nicio explicație, pur și simplu e dincolo de înțelegere și de logică”, a declarat Marius Irimia. „Am oprit pur și simplu, în stânga drumului care duce spre Târgu Neamț, într-o zonă pe care îmi doream demult să fac detecție, dar n-am apucat. Într-un sfert de oră am găsit tezaurul. Vasul era destul de adânc îngropat. Acolo e arat și nu e atins de plug, l-am găsit intact, fără nicio zgârietură. Am săpat și în groapă am văzut un cerc portocaliu – gâtul oalei. Am luat cheia de la mașină și am dat ușor pământul, de jur împrejur, am scos oala, dar nu mi-am seama că sunt monede înăuntru. Abia după ce-am băgat detectorul din nou în groapă și am văzut că nu mai bâzâie, am realizat că semnalul venea din vas. L-am dus acasă, am desfăcut monedele împreună cu soția și chiar am filmat operațiunea. Nevastă-mea nu mai doarme și mi-a spus că altă explicație nu există decât că eu le-am îngropat acum 2000 de ani și m-am reîncarnat ca să le găsesc”.
C. MIRCEA
6 comentarii
si cum ramane cu contextul descoperirii domnule Irimia? ati aflat ce dimensiuni a avut groapa initiala in care a fost pus vasul? sau ce adancime? ce forma? cu metodele astea barbare distrugeti informatii importante. poate nu suntimportante pentru Dv. dar sunt si oameni care sunt ineresati de astfel de lucruri si nu numai de un pumn de monezi…
Ce o tot dati tare cu distrugerea stratigrafiei si a contesxtului arheologic,in conditiile in care multe depozite monetare au fost descoperite la mica adancime,max.40 cm,unele in terenuri arabile si dispersate in sol datorita lucrarilor agricole.Detectia de metale si nu numai,este in primul rand o pasiune care nu are nimic a face cu braconajul arheologic.un braconier arheologic poate fi si un detinator de detector de metale autorizat sau neautorizat,dar si un arheolog(se cunosc suficiente cazuri).Credeti ca daca detectie de metale ca hobby ar fi interzisa,ar disparea braconajul arheologic?Nu prea cred.Cei care se ocupa cu asa ceva ,oricum sunt in afara legii.Daca ar fi o mai mare deschidere in ce priveste cooperarea intre detectoristi si arheologi ar rezulta numai beneficii de ambele parti.
Pluralul corect este monede, domnule Puskas.
Despre context, v-as vorbi mai mult, dar atata timp cat arheologii refuza vehement orice colaborare cu detectoristii, ma tem ca sunt cam putine lucruri de spus…Intre timp a fost descoperit si ajuns in muzeu, pentru noi si generatiile viitoare, un frumos tezaur de aproape 200 de ani. Acelasi tip de tezaure cu care defilam peste tot in lume, vezi recentul vernisaj de la Beijing. Sau trebuiau expuse cateva cartulii (cunoscute doar de breasla) cu observatii contextuale? Ma intreb ce efect ar fi avut.
2000 de ani, scuze.
Ma bucur sa aflu ca a fost descoperit tezaurul sub podeaua unei case, incadrat intr-un strat cultural precis, nici un dubiu in ce priveste contextul. Arheologii astia sunt inutili, eu zic sa inchidem sandramaua asta cu cercetarea pe 600 lei salar, sa trecem pe braconaj-e legal si rentabil.
Pentru dl. Puskas Jozsef. Contextul este acolo, nu l-am luat acasa. Cand cineva va dori sa afle cu adevarat si alte date legate de aceasta descoperire, va merge la locul descoperirii si le va cauta. Am predat inclusiv si pamantul din oala. Nu am observat urme de cenusa, chirpic, caramida, oase calcinate, dovezi care sa ateste ca in zona respectiva ar fi existat o asezare, locuinta sau necropola. Daca o atingea un plug, nici oala nu mai putea fi salvata.