Membrii Comitetului pentru Situații de Urgență al județului Neamț s-au întrunit vineri, 25 martie, pentru a discuta despre ceea ce se va face din 29 martie, ora 18.00, până pe 31 martie, ora 18.00, timp în care va fi sistată furnizarea apei pentru remedierea avariei de pe strada Petru Movilă. Vor avea apă în această perioadă Spitalul Județean Neamț, cartierele Mărăței, Gara Veche și Speranța și localitățile Dumbrava Roșie, Săvinești și Zănești. Nu vor avea apă celelalte cartiere din Piatra Neamț și localitățile Gârcina, Girov și Dochia. „Intervalul programat este între 29 martie, ora 18.00, până pe 31 martie, ora 18.00. Intervenția va începe, propriu-zis, la ora zero. Până atunci, se vor face mișcările de golire a conductei, începând cu 18.30. La ora 19.00 se oprește captarea frontului doi, iar de la 21.00 se face golirea rețelei, astfel încât, la ora 24.00, să predăm antreprenorului frontul de lucru. Conform constructorului, timpul de execuție ar dura până la 13.00, dar ne-am luat o rezervă de siguranță, până la ora 16.00. mai este nevoie de minim 24 de ore pentru echilibrarea sistemului”, a spus Cătălin Dughir, directorul Apa Serv.
Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP), Dan Morenciu, a anunțat că, în perioada respectivă, vor fi mai multe controale la unitățile de alimentație publică și a sugerat celor de la Inspectoratul Școlar să întrerupă activitatea cel puțin pentru 24 de ore, mai ales acolo unde se servește masa. Doar că inspectorul general Viorel Stan a anunțat că, urmare a discuțiilor avute cu directorii școlilor din Piatra Neamț joi, 24 martie, acest lucru nu e posibil, directorii asumându-și responsabilitatea de asigura condițiile necesare desfășurării activității. „În campusurile școlare de la Colegiile «Cartianu» și de «Informatică», unde sunt 120, respectiv 80 de copii, conducerile au propus să se dea mâncare rece, iar pentru igienă se va folosi apa din rezervele făcute”, a spus Viorel Stan.
În această perioadă, Apa Serv va lipi afișe la fiecare scară de bloc, prin care va anunța perioada în care se sistează apa, iar șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Ioan Nițică, a anunțat că pompierii vor furniza și de această dată apă menajeră pentru populație. „Apa pe care o distribuim este bună, însă, dacă oamenii vor să o și consume, este mai bine să o fiarbă înainte”, a spus Ioan Nițică.
Totodată, acesta a întrebat dacă există riscul ca, în momentul reluării furnizării apei, să cedeze în altă parte rețeaua și să se prelungească astfel timpul de așteptare. Deși directorul Apa Serv a spus că și-au calculat toate riscurile, acesta nu a exclus posibilitatea apariției unei noi avarii, dar a spus că speră ca acest lucru să nu se întâmple. „Dacă se conturează prelungirea termenelor anunțate, vă rugăm să anunțați de urgență Prefectura, Primăria Piatra Neamț, Consiliul Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru a dispune măsurile care să atenueze efectele asupra populației”, a solicitat colonelul Ioan Nițică.
Și șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Ioan Popescu a atras atenția că, în prezent, nu există semnalizarea necesară privind securitatea și siguranța în muncă și a cerut celor de la Apa Serv să rezolve problema până la începerea lucrărilor.
Subprefectul județului Neamț, Gheorghe Neculae, a anunțat că: „Va trebui să existe o comunicare on-line între Prefectură, Consiliul Județean și Apa Serv. Trebuie să fie cineva care să ne țină la curent permanent. Eu voi fi prezent pe teren. Importantă este derularea pe ore, pentru că așa îți poți da seama dacă totul decurge cum trebuie. Trebuie să fim prevăzători”.
Andreea AMARIEI