Achiziționarea noului computer tomograf de către Spitalul Județean Neamț a fost un proces lung, cu multe piedici, cele mai multe venind din partea unor consilieri județeni. După lupte seculare și mai mult la presiunea opiniei publice, s-a făcut achiziția și a fost urmată imediat de atacuri concertate, de reclamații privind eventuale costuri prea mari și de acuze subtile privind eventuale comisoane, pe principiul ”dacă iau eu comision, ăsta sigur a luat și el”.
Schimbarea doctorului Ioan Lazăr s-a suprapus cu acțiunea de evacuare a societății X Med Center, care administra computerul tomograf particular din incinta spitalului. Evacuare care a deranjat teribil și a grăbit, cât s-a putut, schimbarea lui Lazăr. În acest moment, circulă un zvon, bine întreținut chiar de noua conducere, cum că acest tomograf este prea bun pentru Piatra Neamț, prea costisitor, deoarece are la purtător toate softurile. Și că mult mai potrivit ar fi computerul tomograf vechi, privat, care este mai potrivit necesităților locale ale spitalului și celor particulare, ale persoanelor care aveau de câștigat de pe urma sa. Nu ne referim neapărat la medici, deși vreo doi din spital au început o acțiune de anti-lobby la profesorii universitari din Iași, care asigură servicii de interpretare a rezultatelor tomografului, ca aceștia să nu lucreze cu spitalul și să aleagă privatul. Mai mult, respectivii medici, cu jurământul lui Hipocrate în buzunar, ar fi refuzat brusc, sub patronajul blând al noii conduceri, să mai asigure gărzi la tomograf, fiind, în schimb, gata oricând să presteze la particular.
Pentru știința celor care cârcotesc despre costurile noului tomograf, putem face un mic calcul comparativ. În perioada 1 noiembrie 2015 – 29 februarie 2016, pentru computerul tomograf s-au plătit 362.000 lei ca rate de leasing, plus 33.000 lei pentru prestări servicii citire rezultate. Nu trecem aici substanța de contrast, deoarece ea era plătită și firmei private, care presta înainte. Totalul ajunge la 392.000 lei.
Pentru prestațiile făcute de X Med Center, spitalul județean plătea, în medie, 170.000 lei lunar. Dacă înmulțim cu patru, ajungem la 680.000 lei care ar fi trebuit plătiți firmei private.
Un calcul simplu ne arată o economie de minimum 280.000 lei pentru spital. Bani buni, dacă s-ar judeca în funcție de interesul public.
În zilele următoare, vom dezvolta asupra relațiilor existente între cei care militează pentru computer privat în spital.
(V.B.)
Un comentariu
Sa ne raspunda d-na Emilia Ercan in calitate de presedinte interimar al CJN privind interesul asa de mare pentru firma X MED. Poate intr-un tarziu se apuca de niscaiva verificari si autoritatile noastre cam adormite in ultima perioada in frunte cu DNA Bacau.