- Interviu cu Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman
– Ce v-a rămas în memorie din perioada campaniei electorale și a alegerilor, când ați obținut primul mandat de primar al Romanului?
- Îmi amintesc mereu de un lucru frumos și trainic, și anume constituirea echipei pe care o coordonez de atunci încoace. De obicei, în echipele politice se produc mutații, dar în cazul nostru nu s-a întâmplat așa. Sigur, unii au mai plecat, unii s-au lăsat de politică, dar nucleul a rămas același. Mai mult decât atât, se spune că în politică nu există prietenii. Ei bine, noi am devenit prieteni, ne sărbătorim împreună zilele, trăim împreună bucuriile și supărările fiecăruie dintre noi și, dincolo de câștigarea fotoliului de primar, cel mai mare câștig a fost prietenia acestor oameni deosebiți.
– Când a fost mai greu, la primele alegeri sau la următoarele?
- La primele, desigur. Am avut doi contracandidați puternici, dl. Cărpușor, primar în funcție, și dl. Ursărescu, deputat. Eu veneam, e drept, din postura de director de colegiu timp de 11 ani și de consilier local și, deci, aveam o oarecare experiență administrativă, dar, la momentul acela, eu eram un challenger cu șansa a treia. Probabil, însă, că modul de adresare către electorat și seriozitatea au dus la plasarea mea pe primul loc, încă după primul tur și apoi la câștigarea funcției de primar.
– Când ați ajuns în primărie, știați exact ce aveți de făcut?
- Nu știam tot, mi-a trebuit un timp să învăț anumite lucruri. Sigur, a contat foarte mult faptul că am lucrat în administrație, că am fost director, consilier local, faptul că discutam foarte mult cu aparatul executiv din primărie a micșorat substanțial timpul necesar punerii la punct cu toate aspectele, totuși mi-a luat un an de zile ca să pot să cuprind tot.
– Au mers toate mai greu sau mai ușor decât v-ați așteptat?
- Au mers cum m-am așteptat. Cunoșteam multe din probleme, fiind consilier local și având dese contacte cu aparatul de specialitate, dar, oricum, am aflat – după o perioadă – că Romanul este un oraș dificil de administrat. Datorită componenței și structurii socio-profesionale, etnice, modului de distribuire chiar a reliefului – dacă ne referim la problemele de apă, de canalizare -, fiindcă avem nevoie de atâtea stații de repompare. Au fost multe probleme, dar entuziasmul, alături de dorința de a te perfecționa pot da naștere succesului.
– S-a amestecat partidul în gestionarea orașului?
- Niciodată, niciodată! Nu am permis acest lucru, de la început am spus. Nu numai partidul, dar nici oameni, să spunem așa, de la vârful partidului. Am încercat ca lucrurile să fie clar delimitate, politica să fie politică, iar administrația – administrație. Eu am făcut politică pentru a accede în administrație, am considerat politica un vehicul și nu un obiectiv în sine. Eu am apelat la oameni din conducerea partidului pentru a dezvolta orașul, dar acest lucru nu le-a permis niciodată să se implice ei în activitatea orașului. Ei trebuiau să facă asta pentru mine din punct de vedere colegial, fără niciun fel de obligație morală sau materială.
– Cât la sută din ce ați promis ați realizat?
– În ambele mandate, peste 90%. Am avut niște proiecte mari, pe care le-am anunțat. De exemplu, în primul mandat, am avut hidrocentrala de pe râul Moldova, centrul istoric Ștefan cel Mare, un azil de bătrâni și pe urmă celelalte: străzi, trotuare, etc. În mandatul al doilea, au fost biblioteca ”G.R. Melidon”, ocolitoarele Roman Vest și Roman Est, atragerea unui investitor strategic pentru crearea de locuri de muncă și celelalte mai mici, ca și în primul mandat. Deci, cele trei din primul mandat și cele trei proiecte din al doilea mandat au fost realizate.
– Nu este nicio diferență între ce ați promis și ce v-ați propus?
- Nu. Mai mult decât atât, pe parcurs am updatat lista de proiecte și multe le-am și făcut, cum a fost ștrandul.
– În timpul cât ați fost primar a trebuit să faceți și compromisuri; pe care îl regretați?
- Nu regret nimic, fiindcă eu nu am făcut niciun compromis; pe linie administrativă. Pe linie politică, am făcut un singur compromis, acela cu candidatura Elenei Udrea la Roman. Mi s-a solicitat să susțin candidatul și, dincolo de solicitare – care a venit din partea președintelui României… pe care eu, un primar de municipiu, era greu să o refuz -, din punctul meu de vedere, a fost, dacă vreți, și o răsplată morală, pentru că ministrul Elena Udrea m-a ajutat foarte mult și mi-a susținut proiectele de la Roman. Vor spune unii că eu am câștigat proiectul și Udrea doar le-a semnat… Așa este, dar au fost și proiecte care stăteau în pixul dânsei, putea să dea sau nu. Cum a fost bazinul de înot, cum e sala polivalentă de la liceul ”Miron Costin”, cum e digul din cartierul Bălcescu, toate stăteau în pixul dânsei de aprobat sau nu.
– Din tot ce ați realizat, care considerați că este cea mai mare realizare a dv. în cele două mandate de primar?
- E greu să răspund… Îmi sunt la fel de dragi proiectul cu hidrocentrala, proiectul cu atragerea investitorilor americani TRW, variantele ocolitoare Roman Est și Roman Vest.
– Dar cel mai negru eșec?
- Ei, nu i-aș zice chiar așa, dar e vorba de Casa Celibidache. Nu a ieșit atunci când am vrut, dar am reușit, în schimb, să achiziționăm această casă, care va fi muzeu, am reușit să facem proiectul, l-am depus pe fonduri norvegiene… Norvegia, însă, nu a considerat atunci că este un proiect suficient de mare și de important, a finanțat alte proiecte în orașe mari din România, dar voi face și eu ca Ștefan cel Mare după bătălia de la Războieni, care – după ce a fost învins – a adunat îndată oaste și a învins el apoi. După cele discutate cu vicepremierul Dâncu, am înțeles că, în martie-aprile e termenul de publicare a ghidurilor de finanțare pentru monumente, iar cum noi avem proiectul, înseamnă o șansă mare ca și Casa Celibidache să înceapă anul acesta.
– Care a fost cea mai mare satisfacție?
- Cea mai mare satisfacție a funcției de primar este respectul și atitudinea romașcanilor față de mine. Sigur că nu poți să-i mulțumești niciodată pe toți, dar trebuie să încerci să mulțumești pe cât mai mulți. Trebuie să ai în minte mereu că nu toată lumea te agrează, că nu toată lumea respectă planurile tale, dar că toată lumea trebuie să respecte, așa cum și eu respect. Fiindcă eu, după ce am fost ales primar, m-am considerat primarul tuturor romașcanilor, nu numai al celor care m-au votat. Drept pentru care, la întâlnirile din cartiere, la audiențe, la hramurile bisericilor – la care particip cu drag -, la întâlnirile cu părinții și cu profesorii din școli, la înmormântările unor romașcani de-ai noștri, la botezurile unor romașcani de-ai noștri, la cununiile unor romașcani de-ai noștri, am fost mereu prezent, fiindcă am vrut să creez această idee de ”mare familie romașcană”. Mulți au luat-o în râs, dar există, credeți-mă. Dovadă este faptul că primim hârtii, scrisori, adrese, în care se folosește formula, că în audiențe oamenii folosesc deja expresia ”marea familie romașcană” și eu cred că este un succes. Deci, relația între cetățeni și primar, care există în momentul de față, eu o consider satisfacția majoră.
– Față de campaniile electorale prin care ați trecut, cum credeți că va fi campania din anul acesta?
- Mult mai simplă. Eu mi-am propus să aduc la cunoștința oamenilor ce-am făcut și ce voi face și prea puțin să mă diluez în campanie, pentru că, în această perioadă, se pun bazele proiectelor europene. Asta înseamnă că ceea ce se întâmplă în 2016 pune bazele dezvoltării Romanului până în anul 2023 și eu cred că e un moment foarte important. E foarte important să atragem bani europeni, să-i punem la treabă și eu cred că va ajuta, punând bazele și în al treilea și în al patrulea mandat. Care nu va mai fi al meu… Al treilea e posibil să fie al meu, pentru că voi candida și sper să câștig, dar al patrulea sigur nu va mai fi al meu, pentru că nu voi mai candida. Este ultima candidatură pe care mi-o depun pentru municipiul Roman, acum, în 2016, și sper să-l așez pe linia dezvoltării în continuare. Revenind, eu, deci, îmi canalizez energia și activitatea pe această linie. Sigur, ce va fi nevoie vom face și în campanie, dar campania este în plan secund în momentul de față.
– Ce credeți, va fi o campanie ” murdară”?
- Niciodată campaniile nu au fost curate. Ele scot la iveală multă mizerie umană. Eu știu că omul e cel mai pervertit și cel mai pervers dintre animale, iar oamenii politici reușesc să arate acest lucru cu foarte mult profesionalism… Eu nu am atacat niciodată familia cuiva în campanie, nu am atacat defectele omului… M-am apărat întotdeauna, am încercat să spun adevărul, să mă prezint așa cum sunt eu.
– În final, vă rog să faceți o urare pentru noul primar.
- Principalul meu contracandidat sunt eu însumi, deoarece cu mine însumi trebuie să mă lupt, ca să arăt că sunt credibil, ca să demonstrez oamenilor că sunt un om care se ține de cuvânt și care le poate realiza doleanțele. Viitorului primar îi doresc să fie sănătos, în primul rând; să aibă putere să construiască. Și sper să fiu sănătos…
Zicere politică: ”Eu am făcut politică pentru a accede în administrație, am considerat politica un vehicul și nu un obiectiv în sine”
a consemnat Dan AILINCĂI
Un comentariu
Cu atâtea nereguli dovedite nu pot sa nu mă gândesc la caracterul actualului primar Leureanu, mai ales in condițiile in care acesta afirma ca el a pus “orasul Roman pe harta” ca pana la el eram cunoscuți doar ca bătători de covoare si culegători de nuci … Sa va spun eu concret cu ce m-a făcut cunoscuta acest primar:
– pentru unul din cele mai scumpe sensuri giratorii de o calitate cel puțin îndoielnica ( s-a auzit pana in Ungaria)
– si pentru faptul ca am promovat-o pe doamna Udrea.
Recomand romascanilor sa voteze responsabil si sa nu se gândească doar la niște băncuțe amărâte plătite de 10 ori mai scump. Nu uitați ca actualul primar a avut bani pe mâna cum nu a mai văzut alt primar pana la el in Roman.