- Casa Paharnicului
Monument istoric datând de la începutul secolului al XIX-lea, ridicat în fosta piață de negoț a orașului Piatra Neamț de paharnicul Dimitrie C. Ghiorghiadis, Casa Paharnicului a primit în anul 1971 destinația pe care o are și-n prezent. Până atunci, timp de câțiva ani, a găzduit un depozit de vinuri
pentru unitățile OJT Neamț (director V. Corniciuc).
Noua întrebuințare dată clădirii s-a realizat pe baza unui proiect al lui Grigore Filimon, arhitectul șef al orașului. Acesta a prevăzut ”la parter o cramă cu 200 de locuri, cu grătar și un mic bar, la etaj o terasă acoperită cu pridvorul în stil românesc, precum și o sală de restaurant, concepută în mod mai deosebit. Bucătăria și celelalte utilități s-ar găsi în corpul anexă al clădirii numai cu parter, iar pe spațiul curții s-ar putea amplasa mese în aer liber, la adăpostul unor jardiniere și al unui gard viu. Acoperișul ar fi schimbat în 4 pante, acoperit cu șiță, mobilierul ar fi în stil rustic, toată clădirea ar fi încălzită cu radiatoare și prevăzută cu întreg confortul”. (Ceahlăul, iunie 1971)
* Complexul Comercial Cireșica
Tot în 1971, pe strada Victoriei din Piatra Neamț, actualul bulevard Traian, începuse construcția unui nou complex comercial, care, mai târziu, a purtat numele de Cireșica. Avea scop să deservească pietrenii din cartierul Mărăței și a celorlalți localnici din această parte a municipiului. ”Noul complex va cuprinde diverse unități de deservire: alimentară cu autoservire, cofetărie, librărie, farmacie, tutungerie, mercerie, bufet, precum și o unitate de legume și fructe. Acest important obiectiv comercial va fi dat în folosință în trimestrul III al anului în curs”. (Ceahlăul, aprilie 1971)
* Secțiile Contagioase și Pediatrie
În același an, 1971, s-a dat în folosință secția Contagioase, actuala Boli Infecțioase a Spitalului Județean Piatra Neamț. Clădirea, cu două etaje și demisol, avea pe atunci o capacitate de 125 de paturi. Cuprindea camere pentru reanimare, servicii de radiologie și laborator, un centru unic de sterilizare, bucătării – dintre care una dietetică -, spălătorie, uscătorie și o călcătorie. Valoarea construcției, la vremea respectivă, s-a ridicat la 1.800.000 lei. Imediat după realizarea acestei clădiri, același constructor, Șantierul nr. 1 al IJCM, ”a început săpăturile la noul pavilion de Pediatrie, a cărui valoare se ridică la circa 2 milioane de lei. Având o capacitate de 150 de paturi pentru copii și 30 de însoțitori, noua unitate va fi data în folosință în trimestrul al 4-lea al acestui an”. (Ceahlăul, aprilie 1971)
* Oficiul poștal de tranzit
Noul oficiu poștal de tranzit din municipiul Piatra Neamț a intrat în funcțiune la mijlocul anului 1971. Amplasată în imediata apropiere a stației CFR și a noii autogări, această unitate dispunea de un spațiu ”corespunzător bunei desfășurări a procesului tehnologic, fiind dotată cu mijloace mecanizate”. Astfel, asigura o simplificare a operațiunilor de cartare și o scurtare a timpului de parcurs a trimiterilor poștale în mediul rural. ”Odată cu darea în folosință a acestui oficiu, la intrarea principală, dinspre Bulevardul Republicii, a fost amenajată o sală de ghișee pentru deservirea publicului în ceea ce privește efectuarea operațiunilor de primire a coletelor de mesagerie, atât de la întreprinderi, cât și de la particulari. Se vor efectua, de asemenea, operațiuni de prezentare a scrisorilor recomandate, telegramelor și mandatelor, fiind instalată totodată și o cabină telefonică. Oficiul poștal de tranzit din Piatra Neamț asigură, prin cursa rapidă autotren Piatra Neamț-Brașov, legături cu alte oficii de tranzit din țară, precum și cu toate oficiile PTTR și agențiile postale de pe teritoriul județului”. (Ceahlăul, iunie 1971)
* Blocuri de locuințe
În luna iunie 1971, se aflau în stadiu de finalizare 75 de apartamente proprietate personală, cu două, trei și patru camere (gradul I de confort) ale blocului A4,din Dărmănești, pe care constructorul – Șantierul 1 Piatra-Neamț – se angajase că îl va da în folosință înainte de termen și anume pe 30 august. ”În fața lui, ceva mai jos, spre a nu-i umbri vederea, lângă strada Carpați, se află blocul E 14, la care s-a început mai de mult turnarea rezistenței. Alături de acesta își are turnată fundația un alt bloc asemănător, spune ing. Sanda Cojoc, șef de serviciu în cadrul Oficiului pentru Construcții de locuințe proprietate personală din Piatra Neamț”. Celelalte blocuri se aflau în stadii diferențiate de execuție, deoarece lucrările nu au început în același timp. Oricum, întreg lotul, de circa 600 de apartamente, se preconiza că va fi dat în folosință la termen. (Ceahlăul, iunie 1971)
* CSEI ”Alexandru Roșca”
Sediul Școlii Ajutătoare de fete din Piatra Neamț, actualmente Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca”, a găzduit primele ore de curs începând cu anul școlar 1971-1972. ”Având două corpuri de clădire, noua școală, pentru care s-au investit circa 4 milioane de lei, cuprinde 19 săli de clasă, laborator de logopedie, cabinet stomatologic, etc. precum și un modern internat dotat cu toate cele necesare”. (Ceahlăul, septembrie 1971)
* Clasă specială de Matematică la Liceul ”Petru Rareș”
Printr-o decizie a Ministerului Învățământului, începând cu anul școlar 1971-1972, conducerea Liceului ”Petru Rareș” din Piatra Neamț a informat că, în vederea unui studiu mai aprofundat al matematicii, va funcționa în cadrul instituției o clasă specială de matematică. Era a patra de acest fel din țară, destinată să pregătească în condiții optime și conform unei programe adecvate viitorii cercetători și cadre de specialitate pentru ramurile noi ale institutelor politehnice din țară, precum și pentru facultățile de matematică și fizică din cadrul universităților. ”Pentru frecventarea acestei clase cu profil special, care va aparține anului II (clasa a X-a), se primesc elevi din toate liceele județului, cu condiția să fi absolvit anul I (clasa a IX-a) cu medii minime de 9 – la matematică și 8 – la fizică”. (Ceahlăul, aprilie 1971)
Ana MOISE