O zi ca oricare alta. 17 martie 1971. Îmi arunc ochii pe ziarul local. Aflu că stă să înceapă, la Casa Agronomului din Trifești, «o instruire la care participă specialiști din cooperativele agricole de producție, șefii de fermă din cadrul IAS, ingineri din cadrul serviciilor de specialitate ale Direcției Generale Neamț a agriculturii, industriei alimentare, silviculturii și apelor».
Totul are legătură cu apropiata campanie de primăvară.
«Lucrările de muncă patriotică au debutat în orașul Târgu-Neamț cu săpăturile necesare pentru realizarea sistemului de iluminat al Cetății Neamțului».
Iată cum cetățenii de la malul Ozanei vor efectua lucrări în valoare de 400.000 de lei, din muncă voluntară. Scutesc statul de o sumă frumușică. Mai au în plan pregătirea terenului pentru amenajarea unui nou parc și a unei oglinzi de apă. La toate acestea, se adaugă marcarea traseului turistic dintre Cetate și Monumentul Vânătorilor de munte.
Constantin Nistor, președintele Comitetului Sindicatului de la UFS e iritat de micșorarea cuantumului cotizației. «Până acum, 1% din cotizațiile sindicale erau repartizate pentru acțiunile sociale, culturale, sportive, etc. Noi foloseam 22% din acest fond. Ne întrebăm: micșorându-se cuantumul cotizației, deci acest 1%, mai avem noi posibilitatea să ajutăm plenar din acest punct de vedere material, aceste activități? Noi, acum, cum acționăm cu cheltuielile planificate fără să avem baza materială?»
Bune întrebări. Doar oare toți banii din fondurile sindicatului s-au cheltuit cu folos până acum?
I-auzi: «În anul 1971, tineretul din județul Neamț va beneficia de un bogat, variat și instructiv program de excursii cu caracter și profil diferite. Excursiile organizate de Biroul de Turism al Comitetului Județean UTC Neamț, la Muzeul Doftana și la Muzeul de Istorie a PCR, a mișcării revoluționare și democratice, cu prilejul sărbătoririi a ”50 de ani de luptă și muncă sub conducerea PCR”, vor da prilejul tuturor categoriilor de tineri să devină buni cunoscători ai tradițiilor de muncă și luptă ale partidului, ale clasei muncitoare din România. În anul turistic 1971, sute de tineri din județul nostru vor cunoaște Delta Dunării prin intermediul excursiilor cu pontoane și șlepuri. Această fermecătoare regiune exercită un adevărat miraj», spune prof. Victor Popa, șeful sectorului de turism pentru tineret din cadrul Comitetului Județean Neamț al UTC.
Iată și-o anchetă, efectuată la fermele zootehnice ale CAP Podoleni și Costișa. Dacă, la Podoleni, programul stabilit pentru fiecare specie de animale este riguros respectat, la Costișa lucrurile stau cu totul altfel.
«La grajdul nr. 2 toți cei 5 îngrijitori sunt prezenți și au început curățenia. Alături însă la îngrășătoria de tineret bovin toți îngrijitorii sunt lipsă. La grajdul nr.4, lucrătorii au început lucrul fiecare cum îl taie capul. Am vrut să stăm de vorbă cu cineva din conducerea fermei dar n-am găsit pe nimeni. Șeful fermei este plecat la o instruire la Roman, iar ajutorul său Ion Crâșmaru… face naveta din Buhuși și, în consecință, sosește mai totdeauna după începerea programului».
Vai de bietele animale!
«Juriul (nu a fost precizată componența sa) a desemnat interpreții și formațiile care vor reprezenta municipiul Piatra-Neamț la faza județeană a Festivalului formațiilor artistice din licee și scoli profesionale. Acestea sunt: Corul Liceului ”Petru Rareș”, formațiile de dansuri ale Liceelor „Calistrat Hogaș”, ”Petru Rareș” și Liceului Pedagogic, formația de muzicuțe a Grupului Școlar Forestier, grupul vocal al Liceului ”Calistrat Hogaș”. Din rândul soliștilor, păreri elogioase au întrunit: Maria Cherecheș, Maria Bogza, Valentin Imbrea, Irina Zafca, Crenguța Butnaru, Eugen Micșa, Elena Chiru, Doina Rusu, iar dintre recitatori – Luminița Năstase, Niculina Chirica, C. Butnaru, Magdalena Cenușă, Nicolae Anastasiu, Tatiana Penelea».
Singurul nume pe care l-am mai auzit e Micșa. O fi băiatul doctorului oftalmolog Marius Micșa?
Reprezentatele județului Neamț au oferit două spectacole interesante, «angajante, prin tematica lor, omagierii apropiatei sărbătoriri a semicentenarului partidului nostru», la faza republicană a celei de-a 6-a bienale de teatru pentru amatori ”I. L. Caragiale”, desfășurată la Vatra Dornei.
E bine că nu ne-am pierdut din creativitate și entuziasm. Primul a fost ”Oamenii apelor”, al profesorului Mihai Mancaș, realizat de regizorul Gabriel Negri. Din distribuție au făcut parte Vasile Chiriac, Alexandrina Mancaș, Victor Crăciun, Dumitru Luca, Ion Stahie, V. Rogojină.
O bună impresie a lăsat și spectacolul Căminului Cultural din Borlești, cu piesa lui Radu Bădilă, ”Carabina”. Sub îndrumarea lui Tiberiu Uță, metodist al Casei Județene a Creației Populare (instituție care a difuzat, cu acest prilej, și un reușit program de sală), au evoluat câțiva artiști amatori, care, potrivit semnatarului articolului, Cristian Livescu, au făcut dovada unei utile familiarități cu elementele esențiale ale artei scenice: Corina Hociung, Gheorghe Bălan, Ion Purice, Mihai Poețelea, Mihai David, I. Iamandi.
***
Conducerea Muzeului Județean de Istorie a emis un anunț prin care se precizează că, în publicația sa, ”Memoria Antiquitatis”, a deschis o nouă rubrică, intitulată ”buletinul descoperirilor arheologice din județul Neamț”. Astfel, invită toți intelectuali, funcționarii, activiștii de partid și de stat, muncitorii, țăranii cooperatori, militarii, studenții, elevii, să trimită știri despre descoperirile arheologice din județul Neamț, cunoscute de ei.
***
Lecturez acum ce-mi place mai mult. Rubrica ”Semnalăm”. Din start dau peste o ”mamă dezertoare”. «Mama a doi copii, o fetiță de 2 ani și un băiețel de 8 luni, Supliantu Mariana din Poiana Teiului, a părăsit fără adresă (luând cu sine doar fetița) căminul conjugal pe care-l împărțea cu Junghiu Mihai».
Din a doua ”semnalare”, aflu că «Smeu Florin, locatar al unui apartament situat la parterul blocului A2 din cartierul Mărăței 2 și-a construit pentru protejarea locuinței un glasvand. În consecință a fost amendat de Serviciul de Sistematizare și Arhitectură al Consiliului Popular municipal Piatra-Neamț cu 1.000 de lei».
Ce sumă mare! Aproape un salariu.
***
Am ajuns și la sport. Formația masculină de volei Relonul Săvinești s-a întors victorioasă de la Medicina București, unde s-a impus cu 3-1(12, -12, -13, -7). «Desfîșurată în sala Giulești, disputa dintre cele două divizionare a oferit un joc echilibrat, partenerii de întrecere străduindu-se să etaleze o gamă largă de procedee tehnico-tactice și – bineînțeles – să-și adjudece victoria. Cei care, până la urmă, au reușit acest lucru au fost voleibaliștii antrenați de prof. Nicolae Teodorescu. Au jucat: Mărgineanu, Postolache, Berman, Vlad, Aman, Teodorescu, Cepoi».
Așadar un succes important, mai ales că pietrenii sunt nou promovați în eșalonul secund.
Și la schi stăm bine. Avem zăpadă, așa că etapa județeană a CN de Schi pentru juniori s-a desfășurat în condițiile cele mai bune. Laureații sunt, ca de obicei, Cristian Olteanu, Flori Gruiță, Mariana Olteanu, Dorinel Buruiană și Octavian Rotundu. Concomitent s-a desfășurat un concurs rezervat copiilor și începătorilor, evidențiindu-se Emil Fărcășanu, Gigi Dumitru și Carmen Șeptilici.
***
Poate mă duc după-amiază la un film. La Panoramic, rulează ”Genoveva de Brabant”, o coproducție hispano-italiană, iar la Pietricica se difuzează ”Ultimul samurai”.
Pagina externă… Evenimentele din Indochina. S-au desfășurat lupte de o violență neobișnuită… Situație încordată în Argentina, unde climatul social politic s-a înrăutățit brusc în ultimele zile… Cazul Mengele. Urmărirea fostului medic-asasin al lagărului de la Auschwitz, Josef Mengele, continuă…
Sursa: ziarul Ceahlăul
P.S.: Pe atunci, județul Neamț era câștigător a două titluri de fruntaș în întrecerea socialistă la depășirea planului în industrie, investiții-construcții și circulația mărfurilor alături de municipiul București și la întrecerea dintre consiliile populare județene…
17 martie 2016. O zi banală. Județul Neamț nu mai are industrie, nici locuri de muncă, e multă sărăcie, multă corupție, plecările în străinătate pentru un trai mai bun continuă, conducătorii sunt incompetenți… e cam dezastru, nu credeți?
Ana MOISE
Un comentariu
Macar pe vremea aceea lucrurile se miscau cat de cat. Acum numai dureri de cap. Frumos articol. Felicitari.