Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost motiv de zânzanie dintotdeauna. Iar managerii/ directorii au fost aleși fie pe criterii plitice, fie pe criterii clientelare, fie pe prietenii. Sau câte puțin din fiecare.
O simplă enumerare a directorilor este semnificativă din acest punct de vedere. Doctorul Stelian Ghiță a venit pe o filieră care l-a propulsat, cu peripeții, în Parlamentul României. Gabriela Zamfir a fost numită cam pe aceeași filieră, cu amendamentul că, în numirea dânsei, a contat foarte mult activitatea economică a soțului, asta fără să știrbească nimic din meritele manageriale ale doamnei, dobândite, în timp, la Casa județeană de Asigurări de Sănătate. Dl. Lucian Ciubotaru avea (și încă are) ca punct forte pe cartea de vizită faptul că este ginerele doctorului Valeriu Andrița, un fel de eminență cenușie în tot ce înseamnă spital, unul dintre puținii oameni care au rămas alături de Gheorghe Ștefan și după ce acesta s-a retras, aparent, din politică. Doctorul Ioan Lazăr a venit manager în mandatul lui Culiță Tărâță și în mod sigur a fost sprijinit să acceadă pe funcție, cu tot ceea ce înseamnă asta.
Mandatul lui Lazăr a fost marcat încă de la început de adversitatea dintre Culiță Tărâță și alianța, contra naturii, Gheorghe Ștefan – Ionel Arsene, recunoscută de ambii în particular, dezavuată în public. Cu excepția unor scurte perioade de timp, Consiliul Județean Neamț a avut o majoritate ostilă președintelui și, din această cauză, în organele de conducere unde Consiliul Județean trebuia să aibă reprezentanți, majoritatea a delegat oameni care aveau de executat ordinele venite de la partid. Așa a ajuns Dan Vasile Constantin președintele Consiliului de Administrație de la spital. Și, pe întreaga perioadă, s-a dat o luptă surdă între acesta și director. A primului pentru subminarea autorității celui din urmă și a celui de-al doilea pentru a rezista.
Armele folosite de-a lungul timpului au fost diverse și nu merită să mai dezgropăm morții. Important este că acum, după numirea Emiliei Arcan pe funcție, a început operațiunea de executare a dr. Ioan Lazăr. Fără menajamente și fără prea multe legături cu ce ar trebui să însemne o analiză a unui contract de management.
Din păcate pentru cei care au pornit tăvălugul, nici măcar lucrul acesta nu au fost în stare să-l facă folosindu-se de date corecte. Bâlbâielile, dezinformările, revenirile, toate au dat senzația unui amatorism administrativ pe care l-am întâlnit și în anii trecuți la Consiliul Județean.
Episodul I: Prima dezinformare, primul fâs
Prima ieșire publică a noului președinte al Consiliului Județean Neamț a fost într-o emisiune televizată, în care dna Arcan a fost lăsată să bată câmpii cu grație, fără măcar să fie întrebată dacă nu cumva ea răspundea de activitatea de la Spital din partea Consiliului Județean. Iar porumbeii au ieșit gureși, fie din neștiință, fie din dezinformare, ca să nu ne pronunțăm aici despre rea-credință. Așa a apărut poveste cu 7,5 milioane de lei necheltuite la spital – se înțelege, de managerul spitalului, necheltuite că așa ar fi vrut mușchii lui, în ciuda Consiliului de Administrație al spitalului, condus de vigilentul și justițiarul Dan Vasile Constantin. A stat spitalul cu 7,5 milioane în cont și n-a vrut să le cheltuiască și nimeni nu s-a sesizat până când a ajuns doamna Arcan președinte și Dan Vasile Constantin în postura de a-i putea influența decizia. Până atunci, fiecare separat și amândoi împreună au avut ochii acoperiți de o pâclă, care le-a afectat și darul vorbirii, ca să nu mai vorbim despre jena care-i încerca atunci când aveau ceva de spus pe acest subiect.
După ce vorbele au zburat în eter, s-a încercat ca ele să fie și probate în realitate. Așa că au fost trimis un comando de control, cu angajați ai Consiliului Județean, care trebuia să confirme spusele șefei, care avea cifrele fie oferite de cineva, fie venite dintr-o memorie ancestrală, trezită brusc! Controlorii au lins acte și nu au găsit cifra cu pricina, ci una mult mai mică și, culmea, cea mai mare parte ai ei nu avea de-a face cu Spitalul Județean
În legătură cu reabilitarea și amenajarea blocurilor operatorii, nota de informare precizează că nu sunt probleme cu banii dați de la Consiliul Județean. Se mai spune că ”executarea contractului nr. 4935/25.04.2013 cu asocierea Medicare Technics SA – lider, este greoaie și dificilă. Mai mult, decât atât, pe parcursul executării au apărut o serie de elemente neprevăzute (imposibilitatea amplasării centralelor de tratare a aerului pe clădire) care au întârziat și mai mult respectarea graficului de execuție și plăți. Există corespondență și notificări legale transmise executantului, în care se invocă inclusiv demararea procedurilor privind aplicarea de penalități. (…) De altfel, datorită apariției unor situații neprevăzute, a unor circumstanțe imprevizibile, se impune modificarea soluților tehnice privind amplasarea centralelor de tratare a aerului, alimentarea cu agent termic și apă menajeră”. În concluzie, nimic de imputat la nivel managerial.
A doua acuzație adusă lui Lazăr se referă la reabilitarea și modernizarea secției pediatrie, începută fără autorizație de construcție. Nota de informare arată că: ”Având în vedere faptul că nu s-a executat nicio lucrare, fapta nu se poate constitui în contravenția prevăzută de art. 26 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. (…) Documentul nr. 34306/04.12.2015 nu este o notă de comandă care să justifice pentru legalitate un referat de necesitate/ oportunitate și vizăCFP, ci o notificare privind livrarea de echipamente medicale- aparatură radiologică (…) în sumă de 1.073.368 lei.
Constatarea că s-a făcut un angajament peste alocările bugetare nu se susține.
Notificarea este făcută în baza contractului nr. 22851/14.08.2015 privind «Reabilitarea și modernizarea secției de pediatrie», care el însuși se constituie într-un angajament legal încheiat în baza unui credit de angajament pentru acțiuni multianuale”.
După ce au demontat, punct cu punct, acuzele aduse de CA managerului, controlorii, firesc, au avut de dat satisfacție cumva și conducerii, așa că au conchis că ”Fără buget pentru anul 2016 și fără credite bugetare, plata facturii în sumă de 1.073.368, 80 lei devine riscantă și improbabil de onorat în termenul scadent, conform clauzelor contractuale”.
Prinși cu ocaua mică, oficialii de la Consiliul Județean plus Dan Vasile Constantin, din postura de președinte al Consiliului de Administrație (ăștia, dacă au stat pe un purcoi de bani împreună cu managerul, de ce nu și-or fi dat deja demisia?!) au căutat imediat să se replieze, că nu mai contează suma, contează alte abateri multiple ale lui Ioan Lazăr. Și au început să le caute, așa cum au început să caute și înlocuitori de manager.
Înlocuitorii i-au căutat în curtea PSD, apelând prima dată la oameni apropiați. Cum dna doctor Rodica Stan nu putea fi propusă, pe cale naturală urmând legăturile odinioară ombilicale, s-a ajuns la varianta dr. Tudor Sălăvăstru. Fie ca manager, fie ca director medical, dar obligatoriu el. Însă acesta nu este neapărat foarte agreat, așa că s-a căutat mai departe, cu ajutorul unui scouter profesionist (vorbim aici despre dr. Andrița, care făcea curse între diverse secții). Alte variante discutate și secționate au fost dr. Alexandru Juncu, Radu Nastasă, dr. Bararu, oameni onorabili, buni profesioniști, ofertați în diverse combinații. Aceștia, însă, chiar dacă nu au motive să-l aleagă ”omul anului” pe Ioan Lazăr, parcă au avut ceva scrupule etice în fața atacului murdar, probabil pe considerentul că li s-ar putea întâmpla la fel odată și-odată. Mai ales că, între timp, Emilia Arcan a scos alt porumbel, cel cu slugile de la spital, care l-ar fi susținut pe doctorul Lazăr. A revenit după trei săptămâni asupra declarației, făcând trimitere la consultarea vocabularului, care, de data aceasta, avea sens de dicționar, dar astea sunt amănunte, nesemnificative când este vorba despre un personaj public.
* Al doilea control, al doilea fâs
Al doilea control, cum spuneam săptămâna trecută, a fost trimis pe verificarea legalității unor lucrări de investiții de la SJU Piatra Neamț, respectiv Pediatria și zona unde a fost instalat tomograful. S-au cerut controlori de la Inspectoratul Regional de Stat în Construcții, care au venit și au constatat că neregulile se consemnează, în proporție covârșitoare, la Consiliul Județean, proprietarul clădirii, care nu s-a îngrijit să obțină actele de construcție necesare, în cazul tomografului, care însă, ca aparat și investigație medicală, răspunde tuturor parametrilor tehnici și e cu autorizațiile în regulă pentru activitate.
În acest moment, Consiliul Județean este pasibil de o amendă din partea Primăriei Piatra Neamț, care poate să dispună revenirea la situația anterioară – lucru aberant, dar posibil – sau poate să emită autorizația.
În concluzie, nici aici nu i s-au putut imputa doctorului Lazăr nimic care să aibă legătură cu contractul de management.
Valentin BĂLĂNESCU