La redacția ”Mesagerul de Neamț”, am primit o relatare a modului cum, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, s-a desfășurat o ședință operativă, la care a participat președintele Consiliului Județean Neamț, doamna Emilia Arcan, însoțită de dan Vasile Constantin, președintele Consiliului de Administrație de la Spital. Relatarea, așa cum am primit-o, arată un anumit fel de abordare, abruptă, a problemelor din spital, o abordare care aduce aminte de vremuri revolute, în care șeful/ șefii dispun și toți ceilalți trebuie să se supună orbește. Ca să nu mai vorbim despre partea cu dosarele penale, reclamațiile și furturile, care sunt categorisite așa înainte de orice verificare. Vă prezentăm doar câteva dintre părțile cele mai importante ale relatării.
„În prima parte a ședinței s-a discutat despre blocul operator. Partea nouă și reabilitarea părții vechi. Nu s-a ajuns la nicio concluzie. Discuții și discuții. Mai trebuie niște documente, completări la proiect și o nouă expertiză. Lucrările, oricum, stau pe loc, sunt blocate. După care, doamna președinte a reținut Comitetul director și cu o atitudine așa, părerea mea, deplasată. Din adresare. Nu permite nici să justifici, nici să răspunzi…
La prima parte au fost reprezentanții firmelor, reprezentanții Serviciului tehnic de la noi, tot Comitetul director, proiectantul Blocului operator, DSP, medicul epidemiolog, sindicatele, Ordinul asistenților. A fost o întâlnire anunțată.
Discuția despre blocul operator s-a purtat normal. S-a discutat despre neajunsuri, ce mai urmează, ce mai e de făcut.
În partea a doua, s-a întâmplat treaba asta, în sensul că, de la Sterilizare, s-au scos niște uși, în sensul că firma care are contract cu fundația spitalului le-a scos. Nu știu din ce motiv. Le mută, le întoarce, după normele ISU, ca să fie deschiderea așa cum cer normele ISU. Firma le-a ridicat. S-a interpretat că au fost furate aceste uși și că spitalul acesta este fără stăpân și cum s-a permis acest lucru. Și acuze așa directe, chiar și la adresa noastră. Am încercat să-i explicăm doamnei (Emilia Arcan) de ce nu am făcut plângere la Poliție. Asta era problema, că trebuia să facem plângere la Poliție. Am încercat să-i explicăm că lucrarea aceea nu face obiectul unui contract încheiat cu Spitalul, ci că este făcut direct între fundație și firmă. Nu am niciun document asupra acestei lucrări. N-a vrut să asculte nicio părere. În replică, ne-a spus că încercăm să acoperim furtișagurile din această instituție și punem batista pe țambal. Ca și când noi ar fi trebuit să păzim acele uși.
De asemenea, au fost chemați și cei de la Oficiul juridic la discuție. Li s-a reproșat că nu au făcut de urgență acea plângere la Poliție. ”Să vă fie rușine”, li s-a spus și alte chestii … personale.
Alături l-a mai avut pe Dan Constantin. O să vă deființez! O să externalizez atât Direcția economică, cât și Direcția juridică pentru că nu sunteți capabili și o să aducem oameni care să se descurce! Pentru că nu am făcut acea plângere, pe care a făcut-o dumneaei personal, după aceea, la 112, a sunat domnul Dan Constantin”.
În măsura în care relatarea este foarte exactă, atunci ne lovim de niște chestiuni care țin de necunoașterea lucrurilor, de același heirupism deja cunoscut vizavi de spital și de o suspectă dorință de a externaliza servicii, de a impune oameni obedienți. Schema unui spital se poate schimba, dar nu oricum; niște direcții ale unui spital nu se pot desființa așa, ușor, ca pe plantație…
Am cerut și punctul de vedere al doamnei președinte al Consiliului Județean Neamț. Așa cum ne-a fost el transmis, nu face decât să confirme într-o oarecare măsură relatarea primită la redacție: „Conform Legii 95/2006, managerul SJU, dacă dorește eficientizarea activității pe latura administrativă, nemedicală, are posibilitatea selectării unei persoane juridice, care deține o echipă acreditată – specialiști în drept, economie, finanțe, pe toate domeniile nemedicale, depinde de direcția care este vizată de externalizare. Echipa selectată din afara unității sanitare poate fi mult mai competitivă decât salariații actuali. De exemplu, cei de la Juridic nu și-au dus multe dintre sarcini la îndeplinire, ca de exemplu reprezentarea SJU în instanță ori procesele pierdute în timp. Sunt mai multe variante luate în vedere pentru eficientizarea activității nemedicale de la SJU, dar asta nu înseamnă că nu se poate rămâne și cu specialiștii actuali, cu condiția eficientizării activității lor”, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.
”În privința ușilor, este o anchetă în derulare a Poliției Economice ” a fost răspunsul la cea de-a doua problemă în discuție.
La poliție, purtătorul de cuvânt al instituției ne-a răspuns sec că a fost înregistrată o declarație, unde se vorbește despre un prezumtiv furt, și că, așa cum se întâmplă în asemenea cazuri, se fac cercetări pentru a se vedea care este realitatea.
Valentin Bălănescu
3 comentarii
CA SĂ VEZI! VAI TU!
Numai incompetenți la conducerea instituțiilor! Cine se crede acesta doamnă?
Cred că este o mare bătaie de joc si umilinta din partea consiliului judetean si consiliului de administrație asupra personalului! Nici un pic de respect si apreciere ca cu acești oameni sa muncit si sa acreditat acest spital. Cum se poate acuza firma contractată de furt,dacă acele uși nu au fost predate si recepționate de către responsabili SJU???.Cum si de ce li se permite personalului de la sterilizare să treacă la baie printr-o zonă de șantier? Ei trebuie să stea în mediu steril!. Dacă lucrarea este in execuție și ușile au fost demontate pentru a fi montate conform normelor ISU ,care este problema!!!???? Numai prostii,și teatru de slabă calitate!