Partidul Mișcarea Populară și-a lansat candidații pentru alegerile locale din Neamț, în cadrul unui eveniment special, organizat pe 25 martie, de Bunavestire, la cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț. Invitatul special a fost nimeni altul decât fostul președinte al României, Traian Băsescu, cel care a pus bazele PMP.
„Am acceptat să mai fiu într-un partid după ce mi-am terminat mandatul. Ar fi fost mai simplu să mă retrag și să îmi dau cu părerea despre una sau despre alta și să îmi pun toată experiența între coperțile unei cărți de amintiri care ar fi stat într-o bibliotecă. Am fost ministru în cinci guverne, de două ori primar al Capitalei, de două ori președintele României. Mi s-a părut mai interesant să transfer toată această experiență către un partid, care nu vreau să fie al meu, ci al vostru, al românilor, să îl duceți voi mai departe. A venit timpul să faceți voi! Și să faceți mai bine, folosind și experiența mea, în care am acumulat această mină de aur care este experiența politică, pe care am acumulat-o pe spinarea românilor. Și ce am făcut bun și ce am făcut rău au suportat românii. Este o experiență pe care nu vreau să o las într-o bibliotecă. Este un partid căruia vreau să îi spun ce să nu facă, pentru că ce trebuie să faceți știți mai bine. Îmi doresc ca, după alegeri, PMP să devină un partid parlamentar extrem de puternic, care, de ce nu, să dea țării și un premier”, a spus Traian Băsescu.
* Cadidații PMP – tineri care vor schimbare, vor normalitate
PMP Neamț pleacă în lupta pentru primăria municipiului reședință de județ cu președintele filialei județene, Laurențiu Dulamă, iar la Consiliul Județean, propunerea celor de la Mișcarea Populară Neamț este deputatul Ștefan Burlacu.
Lista candidaților la locale a fost prezentată de Laurențiu Dulamă, cel care, i-a asigurat pe nemțeni că: „Din respect pentru dvs., avem o medie de vârstă sub 50 de ani la toți candidații din județul Neamț. Vreau să vă spun, cu toată credința și sinceritatea, că nemțenii vor Mișcarea și Piatra Neamț va fi un oraș al tinerilor. Am pornit pe-un drum greu, dar frumos. Un drum cu tineri care vor o schimbare cu adevărat, vor normalitate, siguranță, să știe că pot să le ofere copiilor condiții de a trăi într-un oraș civilizat.
Dacă privesc în zona politică locală, observ că suntem singurii care ne luptăm împotriva unui USL generalizat. PSD și PNL și-au împărțit teritoriul. ALDE și celelalte partide gravitează în jurul celor două mari partide, așteptând oportunitățile. Noi ne bazăm pe dvs., pe prietenii dvs. și pe toți simpatizanții. Vrem să ne susținem proiectele și programele partidului. Veți fi reprezentați de oameni integri, așa cum suntem noi, cei din Partidul Mișcarea Populară. Orice luptă, indiferent de domeniu, ca să fie câștigată trebuie să aibă ceva esențial – strategie corectă și sănătoasă, echipă performantă, care va putea să se arunce în luptă. Ne trebuie un comandant carismatic, care să nu șovăie și care să știe să ia decizii, indiferent de cât de mare e furtuna. Noi îl avem!”, a spus Laurențiu Dulamă.
Deputatul Ștefan Burlacu, cap de listă PMP pentru Consiliul Județean Neamț, a amintit, printre altele, că Moldova nu-i a lui, ci a „urmașilor”, a spus că revine în Neamț pentru a oferi din experiența acumulată la București și celor de pe plaiurile natale: „Pot să spun că acum sunt acasă. Am fost plecat o lungă perioadă de timp. Acum mă întorc, să ofer ce-am învățat. Sunt la primul mandat de deputat. Vrem să aducem nemțenilor bunăstarea cu care erau obișnuiți. Am făcut școala în București, am avut o carieră militară, iar azi mă întorc, pentru că vreau ca județul Neamț să aibă infrastructură sănătoasă, locuri de muncă, educație sănătoasă, un viitor pentru copii. Vom avea două bătălii: ne vom vate cu USL 1, condus de Iohannis, Gorghiu și Blaga și USL 2, condus de Dragnea și Tăriceanu. Vreau ca, în iunie, să sărbătorim o victorie frumoasă la Piatra Neamț”.
* Candidați reprezentativi pe plan local
PMP Neamț se poate lăuda cu cel mai tânăr candidat la locale – Vladimir Stănescu, aspirantul la fotoliul de primar al comunei Ștefan cel Mare –, dar și cu figuri marcante pentru comunitățile locale unde candidează. Unul dintre cele mai inspirate discursuri a fost cel al candidatei la Zănești – medicul Cristina Daniela Atănăsoaie Iacob: „Nu am făcut până acum politică activ. Dacă, până acum, am cochetat de la distanță, acum sunt în singura familie politică în care mă regăsesc. Există o zicere: «Un măr pe zi ține medicul departe», însă eu și colegii din echipa PMP Zănești contrazicem acest lucru – mărul va rămâne frumos și nevătămat, iar medicul va fi primar la Zănești!”.
Și Irina Corlade, candidata pentru primăria de la Bodești, nu a mai făcut politică până acum, dar, începând cu 1 decembrie 2013, de când a înființat a doua organizație PMP din județ, după cea de la Piatra Neamț, s-a hotărât să schimbe actuala clasă politică: „Avem experiență în domeniile în care lucrăm. 40% dintre membrii organizației din Bodești suntem femei și promovăm tinerii. Vrem schimbarea actualei clase politice. La Bodești, actualul primar are 76 de ani și este candidatul propus de PSD la funcția de primar. În Consiliul Local sunt oameni în vârstă, care fac de prea mulți ani politică. Vrem să înființăm compartimente în care să aducem specialiști, ca să atragem fonduri europene, să sprijinim antreprenorii, mai ales pe cei din domeniul economiei sociale, vrem un mediu sănătos și să ne educăm copiii în condiții egale cu ale oricărui alt copil din Uniunea Europeană”.
* ”A venit timpul ca PNL și PSD să plece la pensie”
Cuvântul de încheiere al lansării candidaților PMP i-a aparținut lui Traian Băsescu: „Eu sunt convins că nemțenii au ajuns în situația în care, privind la PSD și PNL, deci la USL, nu pot decât să spună că a venit timpul ca aceste partide să plece la pensie. Nu e rău să pleci la pensie, pentru că, de multe ori te poți gândi că n-o să mai ai DNA-ul pe cap sau alte treburi zilnice și n-o să mai trebuiască să te justifici de ce n-ai putut. E timpul ca aceste partide să lase locul unor partide noi, cum e PMP, un partid care am vrut – atunci când m-am gândit la creare – să fie o ofertă nouă pentru români. Eu nu spun că partidele de tranziție nu și-au făcut datoria. Țara e în NATO și în UE. Dar, în mod categoric, pentru a se merge mai departe, românii au nevoie de un partid în care să aibă încredere. Acest nou proiect e soluția pentru România. Îmi doresc să fim toți convinși că nimeni nu câștigă atunci când nu-și propune să câștige. În toată viața mea, întotdeauna, am crezut în victoria mea și sunt convins că de aia am câștigat. Când vrei, n-ai cum să nu câștigi!”.
Băsescu a continuat cu asemănarea dintre politică și matematică, spunând că, așa cum doi și cu doi fac patru, la fel, numărul de voturi din urnă dă puterea de a face: „Politica se măsoară în voturi. E singurul mod al politicianului de a obține dreptul de a-și servi populația”.
Fostul președinte al României a spus că PMP e singurul partid din țară care, prin programul de guvernare, și-a asumat unirea României cu Republica Moldova, unire de pe urma căreia ar avea și românii de câștigat, nu numai moldovenii – ar fi o țară mai mare, cu agricultură mai puternică, cu o populație mai numeroasă, cu un PIB mai mare, într-un cuvânt, ar fi un salt înainte pentru România, nicidecum doar un cadou pentru cei din Republica Moldova.
„Mi-ar plăcea ca programul de guvernare locală al candidaților să fie îndreptat către drepturile garantate de Constituția României, cărticica care m-a protejat în cele două mandate. Aș vrea să văd programe ținând cont de drepturile și libertățile garantate de Constituție. În Constituție, avem dreptul la informare și putem să-l asigurăm arătând cum se cheltuiesc banii primăriei, ai Consiliului Județean, ai Consiliului Local, dar nu așa cum ne-a propus Guvernul Cioloș. Ceea ce noi trebuie să facem e să informăm cum SE VOR cheltui banii, nu cum s-au cheltuit. Dreptul la învățătură – în România, rata abandonului școlar e cea mai ridicat din UE , 17.5-18%. Aș vrea să văd că primarii noștri sunt interesați de ce se întâmplă cu educația. Știți că 20% din programă poate fi stabilită împreună cu administrația locală? De ce să nu se implice primăria și să propună ca elevii din comunitatea locală să urmeze ore de condus un tractor, de operat o semănătoare? Este esențial ca primăriile să se ocupe și de învățământ. (…) Dreptul la muncă: administrațiile locale trebuie să atragă investiția, că-i investitor român sau străin. Protecția copiilor: grădinițele și creșele sunt la administrațiile locale, intră în responsabilitatea administrațiilor locale ca, în loc să pună panseluțe din nordul până în sudul și din estul până în vestul județului, să facă grădinițe și creșe! O spun ca bunic, care are trei nepoței mititei”, a spus Traian Băsescu.
Fostul președinte și-a încheiat discursul pentru nemțeni, spunându-le că nu vrea demagogie în programele de guvernare locală, ci proiecte clare, care să se bazeze pe drepturile garantate de cartea de căpătâi a statului.
Andreea AMARIEI
Un comentariu
Sigur, sigur e timpul de o noua criza pentru fleti si de imbuibarea basistilor (ceva taieri de salarii, indatorare de tara, punerea oamenilor unii impotriva altora – macar asa de distractie).