Un interviu cu Gheorghe Oprea, candidatul PSD la Primăria Roman, nu e ușor de realizat; întâi pentru că dl. Oprea e greu de găsit liber, el fiind, mai tot timpul, ”în teritoriu”, adică prin cartierele Romanului, stând de vorbă cu oamenii, încercând să afle ce probleme nerezolvate au, ce își doresc de la viitorul primar. Al doilea, pentru că dl. Oprea e, nu numai la modul declarativ și ”de campanie”, un om de acțiune, adică un om care vrea să facă ce ar trebui să facă, nu să vorbească despre ce ar trebui să facă. Am reușit, totuși, să-i răpesc un sfert de oră, pentru un interviu; nu am apucat să-l întreb nimic din biografie, fiindcă mi-a înmânat un CV pe care îl avea pregătit. ”În campanie, mereu îți trebuie un CV”, mi-a spus.
– Întrebarea inevitabilă de debut este: de ce candidați?
- Simplu: pentru o schimbare de atitudine în administrația publică locală, în tot ceea ce înseamnă o transparență totală în cheltuirea banului public, pentru că am în spate o experiență de 25 de ani în administrația finanțelor publice, o expertiză recunoscută și am competența de a oferi un raport cost-beneficiu pentru fiecare leu investit în orașul nostru.
– Sunteți de părere, deci, că, în privința transparenței, în administrația publică din Roman lucrurile nu stau tocmai normal…
- Eu spun că, atunci când faci un lucru pentru cetățeni și împreună cu ei, trebuie să dai socoteală pentru fiecare leu investit și nu înțeleg de ce nu poate fi transparentă o listă a cheltuielilor efectuate de administrație.
– Se știe, din experiența tuturor anilor trecuți, ce înseamnă ”clientela politică”, adică cei care te susțin în alegeri și care trebuie răsplătiți după accederea în funcție; o să puteți dvs. evita această capcană, fiindcă o capcană este până la urmă?
- În mod cert, da. Unul dintre proiectele mele este eficientizarea unor servicii. Să luăm mai întâi serviciul de igienizare și salubrizare. Edilul orașului trebuie să se ocupe de acest domeniu. Cât timp acest serviciu este externalizat, lucrurile sunt mult mai complicate… Al doilea serviciu este cel care se ocupă de investiții, de plombări și covoare asfaltice, de spații verzi și altele; el trebuie să devină un serviciu eficient, strict în slujba cetățeanului. El, cetățeanul, este acela care spune unde, când și cum este nevoie de o alee, de un spațiu verde, de o parcare. Aceste servicii pot fi făcute eficiente. Al doilea proiect privește consilierea directă a cetățeanului; și mă refer aici la persoanele care doresc să-și înființeze o afacere și care nu cunosc tot traseul în cadrul administrației. Eu vreau să le ofere primăria toate informațiile de care au nevoie. Același lucru și pentru persoanele fizice care au multe probleme… Un alt domeniu care mă preocupă și mă îngrijorează în prezent este siguranța cetățeanului. Delincvența juvenilă a luat o amploare nemaiîntâlnită până acum. Noi, la nivelul partidului, suntem într-o dezbatere politică, pentru a implementa un program care să dea cetățeanului siguranța pe care o merită… vom vorbi, la modul concret, despre acest proiect atunci când va fi momentul…
– Care este opinia dvs. despre externalizarea serviciilor în general, deci și a celor din administrația publică locală?
- Așa a fost, la un moment dat, trend-ul. În timp, însă – și datele arată concret -, s-a dovedit că a fost o eroare. Cel mai bun gospodar este cel care administrază direct aceste servicii și, prin ”internalizarea” acestor servicii, se pot face economii substanțiale la buget.
– Dle Oprea, întotdeauna, dar absolut întotdeauna, a existat ”clientelă politică”. De regulă, chiar dacă el nu vrea, candidatul este ”ajutat” de vreo persoană, de vreo firmă, se trezește că i s-au achitat facturile pentru aparițiile TV ori că banner-ele sunt plătite deja… Dvs. cum stați, din acest punct de vedere?
- Eu sunt, înainte de orice, profesionist, nu sunt politician. Am fost chemat, în cadrul acestui partid, să-l reprezint și asta fac. Nu sunt dispus la trocuri politice.
– Ați spus că ați fost chemat… Îmi vine să cred că nu a fost singura ”invitație” pe care ați primit-o. Ați ales PSD. De ce?
- Este partidul în care mă regăsesc. Am reușit în viață datorită muncii, iar munca se găsește – ca element primordial – în doctrina PSD. Iar una din sintagmele partidului spune așa: ”egalitate de șanse”. PSD este un partid al celor care muncesc; și asta la modul actual, serios, în adevăratul sens al cuvântului, nu în sensul fostului ”partid al oamenilor muncii”…
– Mă iertați, dar eu nu m-am lămurit cu ”clientela politică”. Ați ales PSD fiindcă vă regăsiți în doctrină… toate bune și frumoase. O să ajungeți primar și atunci partidul ar putea să vă spună ”Domnule, ai ajuns primar fiindcă noi te-am sprijinit și, deci, datorezi partidului totul”, da? Partidul putând însemna, la un moment dat, un anumit om, membru de partid sau nu, care are nevoie de un anumit contract… ”Hai să vedem cum îl ajutăm… că și el ne-a ajutat în campanie… e omul nostru…” Cum ați reacționa într-un asemenea caz?
- Răspunsul e foarte simplu: legalitatea! Pentru un proiect poate licita orice firmă din domeniu, nu una singură; atât timp cât se respectă legalitatea, oricine poate câștiga. Nimeni, absolut nimeni nu-și va risca libertatea pentru a fi marioneta cuiva dintr-un partid, oricare ar fi acela.
– Penultima ședință de Consiliu Local a durat 23 de minute, în condițiile în care au fost 30 de proiecte de hotărâre de aprobat. Cum comentați?
- Dacă vrei să reușești să gestionezi o stare de lucruri, trebuie să te înconjori de specialiști, de unul singur nu ai nicio șansă. Eu sunt conștient că sunt specialist într-un domeniu, dar, pentru a gestiona administrarea unui oraș, am nevoie de experți din fiecare domeniu. Însă, vedeți dvs., orice aș propune eu, ca rezultat al muncii acestor experți, trebuie dezbătut. Urăsc ceea ce se numește ”aparat de vot”. Cum poți să treci, în 23 de minute, 30 de proiecte?
– Apropo de Consiliul Local, credeți că va fi suficientă autoritatea de primar, apoi competența dvs., ajutată de experții despre care vorbeați, pentru a duce la îndeplinire niște proiecte sau va fi nevoie și de o majoritate în Consiliul Local?
- Chiar dacă am o echipă de specialiști, care au întocmit un proiect foarte bun pentru romașcani, s-ar putea să nu treacă, din diverse motive, și nu vreau să insist acum…, de aceea țin foarte mult să precizez că vor fi consilieri noi la PSD, bine pregătiți, tineri, dar și oameni mai în vârstă, cu experiență, care vor alcătui o echipă puternică de consilieri locali.
– Care este opinia dvs. față de atitudinea unor aleși, fie ei consilieri ori parlamentari, care nu aprobă un anumit proiect, chiar dacă el este benefic pentru comunitate, dacă acesta este propus de adversarii politici?
- Vorbesc acum în calitate de cetățean, fiindcă eu nu sunt om politic, eu sunt profesionist și vreau să rămân profesionist; dacă un proiect este benefic urbei, cetățeanului, cei care nu-l aprobă ar trebui să dea socoteală cetățeanului pentru asta. Și, dacă vorbim de administrația publică locală, aici nu vorbim de aliați sau adversari politici, nu vorbim de politică, vorbim doar de cetățean. În slujba lui suntem, pe el îl deservim. Și dacă reprezint un partid este doar pentru a avea o legitimitate politică, fără de care nu poți fi ales într-un consiliu local. Dar asta nu înseamnă că eu pot acționa în defavoarea cetățenului, în numele acelei legitimități politice. E absurd!
– Spuneați mai devreme că vreți să rămâneți un profesionist și că nu sunteți un om politic…, dar sunteți un om politic, ați intrat într-un partid…
- Nu, girează pentru mine un partid politic, reprezint un partid politic în această luptă pentru administrația publică locală, dar eu mă consider – și vreau să rămân – un profesionist. În administrație, nu e neapărată nevoie să fii om politic, trebuie să fii un bun manager, dar să ai sprijin politic; este cu totul altceva. Eu chiar vreau să rămân profesionist și nu vreau să devin, peste noapte, om politic, nu-mi doresc acest lucru. Este o onoare pentru mine să fi fost invitat de acest partid, îi voi reprezenta întotdeauna interesele… până la un punct. În sensul că niciodată, dar absolut niciodată nu voi deservi o clientelă politică.
– Campania electorală vă va pune în postura de a fi bârfit… Elegant spus ”bârfit”, veți fi, probabil, atacat fără menajamente…
- Când am intrat în acest proiect politic, am cerut conducerii partidului respectarea unui principiu, acela de a-mi permite să expun publicului ceea ce gândesc și să fim constructivi, pozitivi. Pe toată perioada precampaniei și campaniei electorale, nu mă interesează persoana nimănui. Voi spune doar ce gândesc eu, ce gândește partidul, ce gândește echipa care mă sprijină. Mi-am dat cuvântul de onoare că nu voi face o campanie de denigrare. Pentru mine, familia este sacră și așa va rămâne. Nu pot să arunc cu noroi într-un om. Voi vorbi, în campanie, despre ce vreau să fac, despre ce nu-mi place în administrația de acum, dar nu voi arăta cu degetul pe nimeni. Deși mi s-a adus la cunoștință că voi fi atacat foarte murdar, eu nu voi face același lucru. Dar, să nu uităm că rămânem concetățeni ai aceluiași oraș și că această campanie nu ține mult… Aș vrea să văd cum mă vor privi în ochi acele persoane care mă vor denigra, când eu le voi întreba de onoare… După campania electorală, viața continuă, asta par să uite unii…
– Am citi undeva că ați declarat că, în cazul în care veți fi ales primar, veți continua tot ce au început bine foștii primari. E prima oară când întâlnesc promisiunea aceasta, fie și în precampanie…
- E o anomalie să nu vrei să continui ceva bun pentru cetățeni, pe motiv că a fost început de predecesor. După 1990, s-a făcut o mare greșeală că nu s-au mai făcut planificări pe anumite perioade de timp, planificări care să se fi respectat. Fiecare, cum a venit la putere, a schimbat ceea ce a fost înainte de el. E o prostie, e o absurditate să nu continui ceva bun, care este început deja, pe motiv că nu a fost ideea ta. Trebuie continuat și, dacă ții morțiș la ”amprenta personală”, trebuie să te gândești că o echipă nouă are un suflu nou, care – în mod cert – se va reflecta în realizarea proiectului respectiv. Așa încât se va respecta și aportul actual, dar și originalitatea proiectului.
– În cazul în care veți fi ales primar, cum credeți că veți rezista să nu vă schimbe funcția, să nu deveniți un atotștiutor, atotcunoscător, omnipotent și singura instanță valabilă?
- La un moment dat, am fost propus director în instituția în care lucrez… În discuția pe care am purtat-o atunci, la un alt nivel, am spus un lucru: băiatul meu este cel mai frumos cadou pe care ni l-a făcut divinitatea mie și soției mele și lui i-am promis că, până face 18 ani, suntem împreună, creștem împreună, fiindcă eu am crescut singur… Nu am acceptat atunci, fiindcă am un simț al măsurii foarte riguros, ca și cel al dreptății, de altfel. Nu, sunt sigur că nu m-ar schimba nicio o funcție și niciun rang, rămân un profesionist, onest și precis, mândru că are cu se mândri.
CV-ul absolut necesar în orice campanie
Nume: Oprea Gh. Gheorghe
Nationalitatea: română;
Data nașterii: 21.09.1964
Formare: – Universitatea ”A.I.Cuza” Iași/ Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (economist).
– Academia de Studii Economice, București/ Facultatea de Management/ Programul de Masterat ”Management public”.
– Universitatea ”Danubius” Galați/ Facultatea de Drept/ Master în domeniul Drept/ Drept și administrație publică europeană.
Experiența profesională: – 1987-1990 Sucursala ADAS Neamț
– 1990-prezent: DGRFP Iași – AJFP Neamț – AIF
Limbi străine:
Engleza: citit/ scris/ vorbit: nivel mediu;
Franceza: citit/ scris/ vorbit: satisfăcător;
Rusa: citit/ scris/ vorbit: satisfăcător;
Informatică: Word, Excel, Internet
Hobby-uri: Sport (tenis de masă, fotbal, volei); Lectura; Plăcerea de a-mi petrece timpul liber alături de fiul meu.
A consemnat
Dan AILINCĂI