În lumea savurosului Caragiale, ziua de 1 aprilie nu poate trece fără glumițe de bună calitate. Se povestește că, în veacul trecut, când nenea Iancu a poposit mai multișor pe meleagurile nemțene, după instalare, ar fi întrebat pe băștinași: ”Aici, la Piatra, se poate glumi? Gustați și dvs. glumele bune?” Și, cum răspunsul amicilor localnici a fost afirmativ, s-a trecut la cântec, joc și voie bună, la discuții haioase.
Când a apărut prima farsă celebră? La o săptămână după Geneză. Pe vremea Evei, care l-a tras în piept pe Adam, cu mărul lui fățos. Apoi, păcălelile – care, de fapt, își ascund bunătatea sub carapacea râsului – s-au înmulțit După războiul de întregire a neamului, într-o zi de 1 aprilie, conu’ Costică (Argentoianu) a spus, în Parlamentul țării, în plenul Camerei, despre deputatul Madgearu, că este ”un mare bou” (?!?) Consternație, vacarm, circ… Președintele Camerei, Ștefan Ciceo Pop, a suspendat ședința, l-a chemat pe ”obraznic” la ordin. A doua zi, la deschiderea ședinței, scandalagiul a retractat pocăit: ”Domnule președinte și domnilor deputați, ieri fiind ziua păcălelilor, mi-am permis să… astăzi, afirm că domnul M nu mai este un mare bou”. Aplauze, fluierături, hohote de râs homeric.
Să ne întoarcem la ograda noastră, în zilele noastre. Gurile rele, haioșii și glumeții urbei noastre, susțin sus și tare că actualii politicieni ne păcălesc zilnic. Zilnic, în România, ne lăfăim într-o atmosferă de 1 aprilie perpetuă. Avem la dispoziție 365 de zile de 1 aprilie în fiecare an, 366 în anii bisecți. E bine și așa rău, cum e. Avem și dovezi cu carul, cu carul pictat de Grigorescu…
În anul de grație 2004, primarul de atunci al municipiului Piatra Neamț a inaugurat mai multe cabinete socio-comunitare, prin care pietrenii beneficiau de asistență medicală gratuită și permanentă, amplasate inițial în zone periferice ale municipiului (Văleni, Speranța, Mărăței, Dărmănești), apoi rețeaua de dispensare comunitare acoperă aproape întreg orașul. Era o realizare merituoasă, admirabilă. Numai că dispensarele de care vorbim au apărut înaintea campaniei electorale din 2004 și, cum vechiul primar n-a mai ieșit victorios în alegeri, dispensarele medicale au ”murit” unul după altul. De aceeași soartă tristă a avut parte și centrala termică pe rumeguș, ecologică, proiectată tot de primarul cu dispensarele. Conform promisiunilor făcute, în cartierul Precista urma să se construiască o adevărată minune a științei și tehnicii, cu ajutorul firmei americane Lemna. Nu s-a mai construit. A rămas doar o promisiune electorală. Nu vă alarmați, promisiunile electorale nu sunt de obicei onorate, sunt doar vorbe de clacă. Și vin cu un exemplu din alt județ: la Galați, votanții primesc din partea candidaților promisiunea că, dacă vor fi aleși, li se va construi pod peste Dunăre sau tunel pe sub Dunăre. În 26 de ani de libertate, candidații aleși nu și-au respectat cuvântul, iar băștinașii trec Dunărea tot cu bacul, ca pe vremea lui papură Vodă, în timp ce Combinatul Siderurgic s-a împuținat tare la trup. În orașul de pe marele fluviu, din 3 muncitori apți de muncă, lucrează doar unul. E mult, e puțin? Restul merg la pescuit. Dacă au o zi bună și prind pește, îl vând la punctul numit ”La chetroaie”, de pe bdul. Chișinăului. Toți amărăștenii cumpără pește de aici. Numai că, atunci când ajungi, la curățat pește, e jale!
* Inovații electorale
1 aprilie e ziua glumeților, a haioșilor, a neserioșilor. În această zi, se glumește fără vreo intenție rea. Se glumește cu semenii noștri subțiri, fini, înzestrați cu simțul umorului. Evitați grosierii și oamenii bolnavi, cardiacii cu nitroglicerina sub limbă, ca să nu-i aveți pe conștiință, ferească Cel de Sus. Și, pentru că nea Guvernul format din tehnocrați s-a dovedit până acum a fi o salcie plângătoare în bătaia vântului, hai să ne veselim un pic! Nu trebuie decât să butonați un pic telecomanda de la televizor și veți descoperi știri incredibile, ”bombă”, ”șoc”, nemaiauzite, nemaivăzute. Iar dacă aveți răbdarea să treacă publicitatea de jumătate de oră, veți constata că știrea bombă e, de fapt, un fâs, o păcăleală marca 1 aprilie. Subiect de bâlci. Serviți un astfel de bâlci?
În Capitală, la sediul unui partid, doi puștani au scris pe un perete ”Băsescu primar!” și au spart două geamuri. De aici, anchete peste anchete, păreri peste păreri. Frați români, ocupați-vă de lucruri serioase! A venit primăvara glia strămoșească trebuie arată și grapată. Vin însămânțările, puneți mâna pe sapă și greblă, lăsați politica! Suntem în topul sărăciei din Europa. Deși cifrele arată că economia României a duduit anul trecut, înregistrând una din cele mai spectaculoase creșteri din Ue, românii au rămas la fel de săraci, dacă nu și mai și. Un raport publicat recent la Comisia Europeană ne spune clar că ne-am îmbătat cu apă rece. Demagogia electorală a politicienilor noștri e mare, grasă și stufoasă.
Paradoxal, deși situația e tristă, toată lumea se ține de glume. Citeam într-o gazetă din Piatra, recent, un titlu – ”Versuri și flori la statuia lui Eminescu din fața Bibliotecii Județene”. Unde e gluma? Eminescu nu are statuie la Piatra Neamț! Curios e că au fost destui care au confundat marfa cu ambalajul și statuia cu bustul!
Bat alegerile la ușă. Tot mai mulți candidați la fotoliul de primar o fac pe patrioții convinși. Unii dintre ei vin cu proiecte chiar interesante. Vor rezervație naturală pe Cozla, în locul Grădinii zoologice, de exemplu. Extraordinar! N-ar fi mai eficientă crearea a vreo mie de locuri de muncă, pentru amărăștenii cu foamea-n gât? Că, vedeți dvs., la ora asta, nimeni nu angajează pe nimeni.
Ca nostimadă electorală, demult, tare demult, într-un cătun din ținutul Neamțului, niciun sătean n-a mers la vot. În secția de votare a fost zărit doar nebunul satului, care s-a autovotat și a ajuns primar. Văzându-se în capul mesei cu bucate alese, s-a dat în stambă. A pretins și luat șpagă grasă pentru orice autorizație, a furat din fondurile de dezvoltare, a ținut-o numai în chiolhanuri și amoruri condamnabile. Sătenii, uimiți de apucăturile diliului, și-au dat palme singuri. Mai mult, au hotărât la unison ca, la următoarele alegeri locale, să meargă toți la vot, să scape satul de nebun. Oare se vor ține de cuvânt? Nu vor uita până pe 5 iunie?
* Plătiți și zâmbiți!
1 aprilie se ia de mână cu veselia, gluma și buna dispoziție. Deci, de ziua păcălelilor, puteți spune tot felul de brașoave și trăsnăi amicilor din anturaj. Pilde? Urați fermierilor din familie o recoltă bogată în noul sezon, după seceta nimicitoare de anul trecut și după recenta creștere a impozitului agricol de patru ori! Anunțați-vă prietenii că s-au introdus taxe pentru balcoanele închise, pentru apartamentele cu aer condiționat și telefoanele mobile.
Băgați în cutia poștală a celui mai supărăcios locatar de pe scara dvs. o scrisoare ștampilată, prin care îl anunțați că iar se oprește apa pentru două săptămâni. Semnați mesajul cu ”Ia lubliu tebia”. Garantăm că nu se va lăsa cu înjurături. N-apucă!
Dacă aveți magazin de balcon la blocul unde locuiți, lipiți noaptea un afiș vizibil, din care să reiasă că respectiva unitate vinde produsele cu o reducere de 75% la primii 200 de clienți din ziua respectivă. Să vedeți buluceală!
Prof. Dumitru RUSU