Nu se știe cum a făcut Primăria Piatra Neamț primul milion de lei, dar suntem în măsură că vă informăm că respectiva instituție a alocat 1.050.000 de lei, nerambursabili, pentru prima sesiune de proiecte depuse pentru activitățile non-profit în 2016. Cea mai mare sumă, 700.000 de lei, s-a dat pentru Sport, în vreme ce Protecția Mediului sau Activitățile pentru tineret au reușit să prindă doar 20.000 de lei, respectiv 25.000 de lei. Un lucru îmbucurător, totuși, este că, pentru Cultură, s-au alocat 200.000 de lei, iar pentru Social – 90.000 de lei. Domeniul cel mai slab finanțat de la bugetul local este Educația Civică – 15.000 de lei.
Surprinzător sau nu, cele mai multe asociații care au binemeritat finanțare în 2016 se găsesc și pe lista de anul trecut; ba și proiectele sunt cam aceleași, cu diferențe doar al numărul ediției și, firesc, anul de desfășurare.
Am vrut să aflăm cum arată un proiect acceptat la finanțare, ce activități de interes pentru publicul larg prevede, ce elemente de inovație aduce pentru comunitatea locală și cum se justifică sumele solicitate de la bugetul orașului. Am analizat mapa de documente de la Primăria Piatra Neamț. Nu ne-ar fi ajuns spațiul pentru câte-un rezumat al fiecăruia din cele 97 de proiecte blagoslovite cu bani la prima strigare de anul acesta, așa că am selectat câteva din proiectele care s-au bucurat de o finanțare generoasă și din asociații care au primit fonduri nerambursabile pentru mai multe proiecte.
Festivaluri internaționale sau poleială frumoasă pentru atras bani publici?
O asociație care se găsește la mai multe domenii de finanțare din partea municipalității este Asociația Star, fostă Camena. Condusă de Denisa Claudia Stoian-Anițoaiei, asociația mai are doi membri – Viorel Stoian-Anițoaiei și Lucreția Silvia Stoian – și, printre altele, se laudă cu niște CD-uri cu muzică pentru copii – „7 ani de acasă” (martie 2007) și „Poveste” (martie 2010).
A primit 3.000 de lei de la primărie pentru un proiect – organizarea Manifestării concurs „Europa văzută prin ochii copiilor”, ediția a IV-a. Conform datelor din proiect, se desfășoară între 1 aprilie și 25 mai, timp în care, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, sunt formate echipe de elevi care, pe 9 mai, să participe la un concurs de cultură generală legată de Europa, pe platforma Curții Domnești. Dacă va permite vremea.
La ”Cheltuieli” aferente proiectului, Asociația Star a trecut: 500 de lei pentru transport (asigurați din sursă proprie), 1.000 de lei pentru cazare și masă (din partea finanțatorului), servicii – 2.000 de lei (de la finanțator) și 1.000 de lei (din sursă proprie), tipărituri – 2.000 de lei (de la finanțator), cadouri, trofee – 2.000 de lei (de la finanțator) și 1.000 de lei (din sursă proprie). Astfel, cheltuielile gândite de asociație ar fi ajuns la 9.500 de lei, din care 7.000 de lei ar fi trebuit să vină de la finanțator. Adică de la Primărie. Doar că Primăria a dat numai 3.000 de lei, din banii rezervați pentru Educație Civică.
Asociația Star a mai cerut bani, 15.700 de lei, pentru un alt proiect – ”Manifestarea concurs Festivalul Internațional «Ziua zâmbetului de copil», ediția a VI-a” -, dar a primit doar 5.000 de lei. După informațiile din mapa depusă la primărie, locul desfășurării este Galleria Mall din Piatra Neamț, iar proiectul se întinde pe șase luni, din iunie până în noiembrie, concursul propriu-zis fiind programat pentru perioada 6-10 octombrie. „Festivalul (…) are ca obiectiv principal încurajarea tinerelor talente în domeniul fotografiei, interpretării muzicale, oferind copiilor și tinerilor posibilitatea exprimării artistice, iar creatorilor amatori și profesioniști posibilitatea lansării unor noi șlagăre pentru copii și tineri. Scopul constă în crearea unei platforme de interacțiune, dialog intercultural, experiment și creație, în vederea unei bune adaptări la mediul cultural actual, aflat în continuă schimbare. Proiectul mizează pe lărgirea gradului de acces la informație, implicând micii artiști în evenimente culturale ca formă de încurajare a schimbului de experiență la nivel național și internațional”. Așa e descris obiectivul festivalului, cuvinte pompoase, ce amintesc de limbajul de lemn al Epocii de Aur.
Cât privește participarea internațională, suntem sfătuiți, din descrierea proiectului, să accesăm site-ul asociației. Lucru pe care l-am făcut. Astfel, aflăm că, deși este un festival internațional, limba de promovare rămâne dulcele grai românesc. E drept c-a devenit de circulație internațională de când românii și-au căutat norocul peste hotare, dar, totuși…
Despre ediția din acest an nu scrie nimic pe pagina de internet, dar am intrat pe secțiunea de anul trecut și-am aflat că, deși nu se percep comisioane pentru preselecție, există taxă de înscriere: „Taxa de înscriere în finala festivalului este de 120 lei (+ comisionul bancar) la secțiunea individual, iar la secțiunea grupuri aceasta este de 100 lei/membru de grup și vor fi trimise în contul: Asociația Culturală Star. (…) În cazul în care un concurent participă la ambele secțiuni, se aplică o reducere de 10% la categoria grupuri. Pentru concurenții din străinătate taxa de festival este de 50 euro la secțiunea individual, iar la secțiunea grupuri de 35 euro/membru de grup”.
Am fi vrut mai multe detalii, dar n-am avut de la cine, pentru că site-ul, la secțiunea Contact, ne oferă un text în latină, nicidecum un număr de telefon. E bine, totuși, să aflăm că există și o rubrică în altă limbă decât româna.
Aceeași asociație Star are și Festivalul Internațional de Muzică Volare, pentru a cărui a VII-a ediție a cerut 23.025 lei și a primit 10.000. Dacă vă sună cunoscută descrierea obiectivului să știți că nu e o coincidență, chiar e la fel cu cealaltă, de la celălalt proiect, pentru că, nu-i așa?, trăim în țara lui copy-paste: „Încurajarea tinerelor talente în domeniul interpretării muzicale, oferind copiilor și tinerilor posibilitatea exprimării artistice, iar creatorilor amatori și profesioniști posibilitatea lansării unor noi șlagăre pentru copii și tineri”.
A, să nu uităm, primăria a dat banii, dar nu s-a calificat la rubrica partenerilor. (vezi foto)
Trei proiecte finanțate pentru asociația unui consilier local
Asociația Culturală „Studia” Piatra Neamț a primit 11.000 de lei pentru trei proiecte – două la secțiunea Cultură (câte 3.000 de lei fiecare) și unul la secțiunea Social, pentru care a primit 5.000 de lei. Președintele Asociației „Studia” este grațioasa doamnă Luminița Vîrlan, consilier local de Piatra Neamț. „Legea 215/2001, articolul 46, interzice consilierilor locali să ia parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial față de problema supusă dezbaterii. Doamna Vîrlan nu face parte din comisiile de analiză a proiectelor și s-a abținut și de la votul privind acordarea finanțării pentru respectivele proiecte”, a spus Florin Fecic, secretarul municipiului Piatra Neamț.
Astfel, aflăm că este legal să depună proiecte pentru finanțare, câtă vreme nu votează (termenul ”deliberare” e ușor nefiresc în frazare cu Consiliul Local Piatra Neamț), iar dacă, pentru vreun motiv, ne-ar putea interesa cât e de moral să fii consilier local și colegii să-ți dea finanțare pentru trei din proiectele asociației pe care o reprezinți… Mai bine să credem că finanțarea s-a făcut datorită importanței acestor proiecte pentru public…
„Când se aprobă aceste finanțări, nu ținem cont de cine este președintele asociației respective, ci de importanța și impactul pe care aceste proiecte îl au pentru comunitate”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
Primul proiect cultural al asociației presupune „editarea, publicarea și lansarea cărții «Inchiziția între mit și realitate», de Mihai Floroaia”. Autorul este, de asemenea, cunoscut, cel puțin acolo unde trebuie, fiind actualul director al Școlii Postliceale Sanitare din Piatra Neamț și fost inspector școlar general adjunct la ISJ Neamț. Unde a fost general și doamna Vîrlan, apropo. S-au cerut 9.000 de lei, s-au alocat doar 3.000 de lei.
Cel de-al doilea proiect cultural se referă la „Centrul de excelență cultural pentru elevii orașului Piatra Neamț”. Managerul de proiect este președintele asociației, Luminița Vîrlan, dar, în echipa de implementare, îl regăsim pe mai sus-numitul Mihai Floroaia. Studiind hârtiile depuse la Primărie, atrage atenția faptul că, deși e un proiect cultural, unele paragrafe sunt scrise cu diacritice, în timp ce în altele lipsesc cu desăvârșire. Și nici virgulele nu se simt prea bine acolo unde sunt. Dar, cum fondurile nu se dau pentru limba română, ci pentru o cauză nobilă, noi am trecut cu vederea; așa cum credem că au făcut-o și cei din comisiile care au analizat proiectul, mai ales că nu ar fi avut, poate, curajul să corecteze ortografia unor asemenea nume sonore pe plan local datorită activității didactice.
Durata proiectului, din documentația aflată la primărie, ar fi 15 martie – 1 iulie 2016, iar scopul – „a readuce dragostea pentru poezie, literatură și creație printre elevii liceelor din Piatra Neamț, dar și crearea unor evenimente culturale pentru aceștia”.
Pentru că proiectul are ca element central poezia, obiectivele acestuia sunt: „sensibilizarea elevilor de a citi și recita poezie; de a participa cât mai mulți elevi din liceele nemțene; de a înființa acest centru în care să aibă loc evenimente culturale pentru elevii orașului Piatra Neamț; de a identifica tinere talente; cel puțin două evenimente culturale în care să fie invitate personalități de marcă în domeniu, precum Andrei Pleșu, Dan Puric, Nicolae Manolescu, Mircea Dinescu”, evenimente care ar putea fi cuplate, de ce nu, și cu alte manifestări de pe plan local – organizate fie de bibliotecă, fie de o altă instituție.
Grupul țintă ar fi cam 100 de elevi, iar la cheltuieli, asociația a prezentat următorul calcul: închirieri – 900 de lei de la finanțator și 100 de lei din sursă proprie, fonduri de premiere/ consultanță/ onorarii – 2.900 de lei de la finanțator și 250 de lei din sursă proprie, transport – 950 de lei de la finanțator și 100 de lei din sursă proprie, cazare și masă – 1.700 de lei de la finanțator și 200 de lei din sursă proprie, consumabile – 650 de lei de la primărie și 100 de lei din fonduri proprii, echipamente, servicii, tipărituri, publicitate – 1.900 de lei, în total, de la finanțator și 250 de lei din sursă proprie.
Proiectul de pe Social al asociației, care a primit 5.000 de lei de la Primăria Piatra Neamț, se numește „Salvează ca să fii salvat!” și are ca grup țintă 20 de cadre didactice, 80 de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, 20 de părinți și personalul implicat în derularea activităților. Scopul constă în „organizarea și desfășurarea unor activități comune, privind dezvoltarea la elevi a unor abilități de autoîngrijire – acordarea primului ajutor în cazul unor accidente comune spațiilor în care elevii își derulează activitățile”.
Proiectul se desfășoară între 18 aprilie și 15 iunie, la Școala Postliceală Sanitară, condusă (tot) de Mihai Floroaia, și în comuna Războieni, la Școala Gimnazială „Constantin Virgil Gheorghiu”. Cu amendamentul că prima instituție de învățământ are ca scop pregătirea elevilor chiar în domeniu, e greu de înțeles de ce a fost aleasă, doar dacă nu cumva directorul este nemulțumit de ce au învățat elevii la clasă. Tot din documentația depusă la primărie aflăm că proiectul va fi mediatizat în trei publicații și la trei posturi tv locale, pentru publicitate fiind prevăzute cheltuieli de 820 de lei din partea finanțatorului și 80 de lei din sursă proprie. Numărul publicațiilor necesare pentru mediatizare pare destul de mare, iar suma destul de mică, asta în cazul în care promovarea nu se va face gratuit de respectivele mijloace media, anulând astfel necesitatea fondului pentru publicitate.
Din câte știm noi, și cei de la Crucea Roșie organizează cursuri de prim-ajutor în școli, dar poate că n-or fi atât de complexe ca cele ale asociației „Studia”, mai ales că sunt gratuite pentru elevi. „Cursurile le facem la solicitarea școlii. Sunt gratuite pentru elevi, însă trebuie să ne acoperim și noi costurile pentru transport, așa că există posibilitatea de a cere o sumă modică de la cadrele didactice. Avem și câte două cursuri pe zi, pentru că sunt multe solicitări, dar încercăm să răspundem tuturor. Atunci când există suprapuneri, putem trimite un DVD, de 40 de minute, cu tehnici de prim-ajutor, după care putem programa și o vizită la școala respectivă”, a spus Florin Pîclea, directorul filialei Neamț a Societății Române Crucea Roșie. Probabil că cei de la Crucea Roșie nu știau de proiectele Primăriei, dar au posibilitatea, la anul, să depună și ei un proiect pentru acoperirea transportului în municipiu. Toată lumea ar câștiga: s-ar face mai multe cursuri, mai ieftin și n-ar mai existat suspiciunea că doar cei care știu și se știu pot accesa asemenea fonduri.
35.000 de lei pentru Fundația Ileana
Finanțări generoase de la primărie a primit și Fundația Ileana, condusă de Ileana Crăciun și cu Dan Andrei Crăciun responsabil financiar.
Pentru proiectul „Cozla Fest 5”, fundația a primit 5.000 de lei, alți 10.000 de lei au fost alocați pentru „Tare ca piatra 11”, iar pentru „Semnalizarea traseelor montane Cozla” s-au dat fix 20.000 de lei, taman cât ceruse fundația.
„Pe termen lung, Fundația Ileana își dorește să realizeze singurul Bike Park (parc alcătuit din mai multe și diferite trasee de biciclete) din Moldova. Chiar și la nivel național, momentan, nu mai există decât un singur astfel de amplasament, la Sinaia. Primul pas în realizarea acestui proiect de anvergură este definitivarea și semnalizarea celor două trasee existente (Downhill și Cross Country – Expert și Amatori), astfel încât noua infrastructură a Muntelui Cozla să genereze activitate turistică pe întreaga perioadă a anului, un context sportiv bine conturat, creșteri economice (comerț și servicii) și, nu în ultimul rând, o și mai bună imagine a orașului, prin adăugarea sa pe harta ciclistă din România”, suntem informați din rezumatul proiectului privind Semnalizarea traseelor montane Cozla.
Pentru marcarea traseului, conform proiectului, ar trebui să se folosească bandă de semnalizare, pe ambele părți. Ar mai fi nevoie de vopsea și spray-uri pentru marcare, de saltele de siguranță, montate pe copaci, și de panouri de informare cu privire la dificultatea traseului.
La capitolul Rezultate, reprezentanții fundației ne-au arătat că până și telegondola din oraș ar putea avea o utilitate: „Consecința acțiunilor noastre nu poate fi decât una benefică, mai exact, atragerea de turiști din toată țara și nu numai pe durata Festivalului Tare ca Piatra, orașul Piatra Neamț fiind singurul din regiune capabil să ofere absolut toate dotările necesare (telegondola, Complexul Cozla, telescaunul, Piața Curtea Domnească, relieful montan înconjurător, cele două trasee – de Downhill și Cross Country XC). Totodată, proiectul dorește conturarea imaginii orașului drept una reprezentativă sporturilor (extreme, urbane, ciclism), prin creșterea numărului de sportivi, concurenți, vizitatori și parteneri”.
Pentru că tot au făcut referire la proiectul care a primit 10.000 de lei din fondurile alocate Sportului – „Tare ca Piatra 11” – ne-am aruncat privirea și în mapa lui, de unde am rămas cu o mică nedumerire: în cel anterior se menționa că cele două trasee există, în acesta se precizează că trebuie amenajate, marcate și semnalizate. Nu știm dacă se vor folosi aceleași materiale cumpărate din finanțarea pe proiectul privind semnalizarea de pe Cozla sau vor fi cumpărate altele noi, ca să fie. E drept că, la cheltuieli, finanțatorului i s-a cerut să asigure numai 5.000 de lei pentru servicii și 10.000 de lei pentru fondul de premiere, urmând ca materialele consumabile să fie asigurate de fundație, dar, întrucât, în proiectul anterior, finanțatorului i s-au cerut 8.450 de lei pentru consumabile, ne-am putea gândi că banii or ajunge pentru marcajele din ambele proiecte.
Proiecte de nișă, nicidecum de interes general
La cum arată majoritatea proiectelor finanțate de Primăria Piatra Neamț, ele se adresează unor nișe, prea puțin comunității locale per ansamblu. În general, la acordarea finanțării unui proiect, justificarea este o cât mai mare promovare a municipiului și un plus de imagine adus urbei, doar că, dacă „Vacanțe Muzicale”, proiect al Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare” (finanțat și el de municipalitate și despre care vom vorbi într-o altă ediție), a devenit un adevărat reper pentru lumea muzicală națională și nu numai, e greu de crezut că de același succes s-au bucurat și festivalurile internaționale pentru copii ale Asociației Star sau că același impact îl au și proiectele asociației consilierului local Luminița Vîrlan asupra comunității locale.
Andreea AMARIEI
Un comentariu
Prin aceste ONG-uri se fac fac afaceri murdare de unele persoane dubiuase din primarie, ce trebuie sa faca obiectul unor cercetari (…)