ACTUALIZARE: Potrivit prof. Camelia Neța, inspector școlar de Matematică, examenul de baraj care ar fi trebuit să dea luni, 11 aprilie, între cei doi olimpici (unul de la Colegiul Național ”Roman Vodă” din Roman și un altul de la Colegiul Național ”Petru Rareș din Piatra-Neamț) n-a durat decât un sfert de oră, deoarece eleva de la ”Rareș” nu s-a mai prezentat.
„Nu s-a ținut pentru că fata nu s-a prezentat. Am fost pregătiți, am stat și am așteptat un sfert de oră și după aceea i-am dat drumul și copilului celălalt. Comisia a fost acolo (la CN ”Roman-Vodă” – n.red.) la ora 10, au făcut subiectele, la ora 12 am așteptat concurenții, dar nu a venit decât băiatul”, a precizat prof. Camelia Neța.
De cealaltă parte, părinții elevei din Piatra-Neamț spun că au refuzat să meargă la testul de baraj, deoarece s-au simțit nedreptățiți din mai multe motive.
„Motivele mele pentru care copilul meu nu s-a prezentat la acest baraj sunt mai multe. În primul rând, perioada aceasta mare de timp, care a trecut de la examen, timp în care copilul meu a pierdut pregătirea intensă la matematică. Un al doilea motiv îl reprezintă locul desfășurării concursului. Apoi, este vorba despre afectarea emoțională a copilului meu în urma acestei întâmplări și faptul că subiectele au fost făcute în județul Neamț, iar eu cred că trebuiau trimise de la Ministerul Educației. Un alt motiv este acela că doamna inspectoare (Camelia Neța – n.r.) nu a făcut nimic, numai în momentul în care acest caz a apărut în presă. Până atunci nu a mișcat absolut nimeni nimic. Doamna Neța a spus că a informat ministerul despre această situație, ceea ce eu nu cred, dar am să-l informez eu”, a spus mama elevei din Piatra-Neamț.
Inspectoarea Neța a precizat că stabilirea locului pentru baraj s-a făcut prin tragere la sorți, moment la care au fost prezenți și profesorii de Neamț care au formulat subiectele pentru baraj. Întrebată dacă această procedură este una care se regăsește în vreo metodologie sau se impune într-o asemenea situație, Neța a răspuns că nu știe dacă e bine sau nu, însă „fiecare vroia la el la școală, probabil. Nu prevede regulamentul cum să alegi locul de desfășurare a barajului.” (M.T.)
ȘTIRE INIȚIALĂ: O situație cel puțin ambiguă se petrece în „curtea” Inspectoratului Școlar Județean Neamț, după ce un subiect controversat a fost relatat în “Mesagerul de Neamț”. Este vorba despre un examen de baraj, care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 11 aprilie, între doi elevi olimpici, în vederea accederii în lotul județean ce urmează să meargă la etapa națională a Olimpiadei de matematică (toată povestea, aici )
Ambiguitatea este legată de modul de comunicare între un inspector școlar și cel care, teoretic, pe linie măcar ierarhică, dată de organigramă, ar trebui să aibă la dispoziție informații despre ce se întâmplă în acest caz. Întrebat pe subiect, inspectorul școlar general Viorel Stan a precizat (pe la ora 10.45) că inspectorul Camelia Neța l-a informat despre situația prezentată de Mesagerul de Neamț după ce a comunicat cu Ministerul Educației și după ce luase deja decizia despre care s-a vorbit deja.
Rămâne întrebarea : l-a ocolit pe superiorul ierarhic? Sabotându-l voluntar sau involuntar? Nu se știe. Despre testul barajului nu a știut să ne dea detalii, recomandându-ne să luăm legătura cu prof. Neța.
Vom reveni cu detalii.