După ce, anul trecut, Adolph A. Chevallier a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț, anul acesta, alt oraș se pregătește să-i confere aceeași distincție. Potrivit primarului de Bicaz, Nicolae Sălăgean, în următoarea ședință de Consiliu Local, care va avea loc în luna aprilie, va fi propus un proiect de hotărâre în acest sens. Ideea a plecat de la reușita elevilor și profesorilor de la Liceul ”Carol I” din Bicaz, înregistrată la etapa județeană a concursului interdisciplinar „Cultură și civilizație în România”. După rezultatele obținute la acest nivel, liceul din Bicaz va reprezenta Neamțul la faza națională (detalii, aici).
* Fotograful Curții Regale
Adolph A. Chevallier s-a născut pe 7 noiembrie 1881, la Barnar, Broșteni (în acea perioadă, localitate din județul Neamț, actualmente Suceava). Tatăl său, Adolf Chevallier, era elvețian, adus de regele Carol I ca specialist în exploarea forestieră, iar mama, Smaranda Vasiliu, era româncă.
Adolphe a făcut școala primară la Broșteni, după care a plecat să-și continue studiile la Fălticeni. Acolo a legat o frumoasă prietenie cu Sadoveanu. Tot acolo s-a împrietenit și cu G.T. Kirileanu. În 1897, pe când avea 16 ani, Adolphe a fost trimis de tatăl său la Lausanne, în Elveția, pentru a învăța arta fotografică. În 1922, a revenit în țară și și-a deschis în Piatra Neamț (în zona Colegiului Național ”Petru Rareș”) un atelier de artă fotografică. Mai înainte cu un an, a obținut brevetul de fotograf („furnizor”) al Curții Regale (12 decembrie 1921). Remarcabilele fotografii realizate de Chevallier pentru Casa Regală o evidențiază pe Reginei Maria, în vizitele de la Bicaz, unde era reședința Domeniului Coroanei. Tot pentru Casa regală, i-a mai fotografiat pe regele Ferdinand, pe generalul Berthelot sau pe George Enescu. Adolphe A. Chevallier este cunoscut și ca „Artistul fotograf al Văii Bistriței”, multe din fotografiile sale având ca subiect principal ocupațiile tradiționale ale timpului, precum plutăritul, portul popular, datinile și obiceiurile locului, țărani, țigani, evrei, precum și imagini cu orașul Piatra-Neamț și alte localități din împrejurimi. După cel de-al Doilea Război Mondial, fotograful a fost nevoit să se mute în București, apoi, în 1950, a emigrat în Elveția. A murit pe 23 aprilie 1963, la Baden. Nu se cunoaște locul unde a fost înmormântat.
Marian TEODOROF
Surse foto: carpați.org; adevărul.ro